ARM i arm i tiår fremover
Apple (som lisensholder og investor) og ARM har inngått langsiktige avtaler i forkant av børsnoteringen.
ARM Holdings plc går for børsnotering. Selskapet utvikler design for mikrobrikker og lisensierer dette blant annet til Apple – men produserer ikke mikrobrikker selv.
Forrige gang ARM siktet mot børs ble salget blokkert, så det knyttes en viss spenningen til dette skrittet i en tid der mikrobrikker har blitt stor-politikk, og man på nasjonalt nivå (les: Tyskland, blant annet) subsidierer mikrobrikke-fabrikker med milliardbeløp.
For Apples del er de egendesignede Apple Silicon-brikkene basert på ARM-arkitekturen, og hjernen i iPhone, iPad og Mac. Men også mange andre større og mindre brikker i selskapets produkter er basert på ARM-lisens.
Apple inngår dessuten i en teknologi-investorgruppe som går inn med $735 millioner i forbindelse med børsnoteringen – dette inkluderer også Advanced Micro Devices (AMD), Apple, Cadence Design Systems, Google, Intel, MediaTek, Nvidia, Samsung, Synopsys, og TSMC.
Det antas at ARM-brikker finnes i omtrent ti prosent av alle datamaskiner.
Sistnevnte er kjent for nesten utelukkende å produsere Apples silisium, og er også markedsledende på chip-prosess i nanometer-klassen. iPhone 15, som lanseres 12. september, antas å ha en A-brikke fabbet på 3nm-prosess av nettopp TSMC.
Apples forhistorie med ARM er lang: På slutten av 1980-tallet samarbeidet Apple med britiske Acorn, og i 1990 gikk de sammen med brikke-produsent VLSI Technologies for å danne nettopp ARM.
Apple investerte opprinnelig $3 millioner for en 43% eierandel i ARM, men solgte denne andelen i 1998 for $800 millioner - en tid da selskapet sårt trengte kapital. ARMs børsverdi idag estimeres til $52 milliarder (omlag 556 milliarder kroner).
Sammen med børsnoteringen kunngjorde ARM også en langsiktig avtale inngått med Apple for intellektuelle verdier for et tidsrom godt utover 2040.