LITEN OG LETT: AC 1200R er i seg selv en ganske liten og lett ruter, men antennene krever jo litt plass, i høyden eller andre veier, avhengig av i hvilken retning man vrir dem. (Alle foto: Toralv Østvang)

Fire antenner hjelper på nettfarten

AC1200R-ruteren får fart på det trådløse nettverket, lover Alfa Network Nordic AS. Vi har satt ruteren på en rekke «real life»-prøver.

AC1200R er en ny ruter som Alfa Network Nordic AS har lansert ganske nylig. Det er en rask ruter – «ultra fast», ifølge leverandøren.

I 802.11ac-modus skal den greie en dataoverføringshastighet på 867 megabit per sekund, og den støtter alle de andre aktuelle standardene også, 802.11a/b/g/n, på de respektive makshastighetene.

Dette er en dual band-ruter som kan opprette to trådløse lokalnett med frekvenser på henholdsvis 2,4 GHz og 5 GHz. Sistnevnte frekvens skal som kjent kunne gi raskere dataoverføring, men er litt mer sårbar for hindringer og har litt kortere rekkevidde enn trauste 2,4 GHz, som på sin side må slåss om mange andre slags enheter om båndbredden.

På målepunktene lengst unna ruteren opplevde vi at vi måtte svitsje til 2,4 GHz-nettet for å opprettholde kontakten – ikke noe uvanlig med det.

KONTAKTENE: Fra venstre har AC 1200R følgende kontakter og knapper: Reset-knapp, to usb-porter, fire LAN-porter, én kontakt for modemtilkobling, strømforsyningskontakt og en WPS-kontakt til rask oppkobling mot kompatibelt utstyr.

AC1200R-ruteren har fire LAN-kontakter med kapasitet på én gigabit per sekund hver og kan derfor gi rask dataoverføring mot en tilkoblet spillkonsoll, en smart-tv, en pc eller andre tilkoblede enheter. Hakkende video og treg nedlasting hører historien til, hevder leverandøren.

Fire antenner

Den mest iøynefallende og ytelsesmessig kanskje viktigste delen av spesifikasjonene til AC1200R er imidlertid de fire eksterne antennene som man kan skru fast i antennekontaktene og deretter vri og vinkle i forskjellige retninger – det siste kanskje mest for dem blant oss som er aller mest ivrig på å eksperimentere.

Noe av det vi har hatt fokus på under testingen, er å finne ut hva slags konsekvenser disse antennene har. Mer om antennene senere.

Testene

Å teste nettverkshastighet er som å skyte på levende blink. Det er mange forstyrrende elementer når man tester i vanlig kontorlandskap eller hjemme, med mange andre trådløse nettverk i nærheten og andre brukere på ens eget nettverk som kan forstyrre målingene. Selv om testingen i PC World-redaksjonen har skjedd ut fra et eget trådløsnett på PC Worlds testlab uten andre brukere oppkoblet, kan vi ha fått påvirkninger fra de utallige mange andre trådløse nettverk i den store kontorbygningen vår midt i Oslo sentrum, og mye annen kommunikasjon i nærheten.

Derfor har vi kjørt alle enkelttester minst tre ganger hver og regnet ut gjennomsnittsresultatet, og doblet opp både med sammenlignende testing mot et par andre rutere vi hadde tilgjengelig, samt ved å bruke flere pc-er. Dette har fylt Excel-regnearkene våre med flere hundre enkelttester av litt forskjellige typer.

BLIKKFANG: Antennene er det dominerende blikkfanget på AC 1200R-ruteren.

​​Først kjørte vi en test der vi brukte en Microsoft Surface Pro 3, som har full støtte for den raske 802.11ac-standarden, mot henholdsvis AC1200R-ruteren og en Buffalo AirStation WZR-1166DHP plassert på vår testlab. Buffalo-ruteren er også en dual band-ruter som støtter 802.11ac-standarden. Ifølge de oppgitte spesifikasjonene skal den kunne håndtere opptil 866 Mbps i 5 GHz-båndbredde og 300 Mbps i 2,4 GHz-spekteret og har altså på papiret forholdsvis like nøkkelspesifikasjoner som AC1200R-ruteren.

Vi benyttet Nettfart som testprogram – dette er en test som går i nettleseren med testprogramvare fra Nkom (Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet), tidligere kjent som Post- og Teletilsynet.

Vi testet svartid, ned- og opplastingshastighet på forskjellige faste testpunkter i våre kontorlokaler – inne på testlaben en meter fra ruterne, på et av kontorene rundt 15 meter fra ruterne, i kantina omlag 25 meter unna, i resepsjonen rundt 35 meter fra ruterne på testlaben og til slutt helt i enden av våre lokaler, rundt 50 meter unna. Særlig testen i resepsjonen var vanskelig, fordi den ligger bak flere dusj- og toalettrom med mye sanitærutstyr og mange rør mellom ruterne og testmaskinene – mange hindringer her, altså.

På alle målepunktene der vi i det hele tatt fikk inn signaler, ga AC1200R-ruteren bedre resultater enn Buffalo-ruteren – til dels mye bedre. Et eksempel var i kantinen 25 meter fra ruterne. Buffalo-ruteren ga svartid (ping) på 4,33 millisekunder, mot 3,33 ms med AC1200R. Nedlastingshastigheten var bare 3,98 megabit i sekundet med Buffalo-ruteren mot 33,46 Mbps med AC1200R. Og opplastingen endte på 12,21 Mbps med Buffalo-ruteren mot 18,60 Mbps med AC1200R.

Ingen av ruterne greide imidlertid å trenge gjennom alle hindringene inn til Surface Pro 3-maskinene til resepsjonen – her fikk vi ikke kontakt i det hele tatt. På testpunktet lengst unna hadde begge ruterne problemer med å nå frem stabilt signal, og det var faktisk Buffalo-ruteren som til slutt ga et svakt, men målbart resultat etter at vi hadde svitsjet fra 5 til 2,4 GHz-frekvensen.

Etterpå kjørte vi den samme testen med en MacBook Air utstyrt med Alfa Networks egen usb-adapter Alfa Network AWUS036AC. Dette er en adapter som gjør at også pc-er og Mac-er som ikke har innebygd støtte for 802.11ac, får det likevel. I tillegg har usb-adapteren to eksterne antenner. I vår test av adapteren i fjor høst konkluderte vi med at denne adapteren kan gjøre underverker for nettverkshastigheten.

Da vi kjørte MacBook Air med AWUS036AC-adapteren gjennom den samme testen som med Surface Pro 3-maskinen, opplevde vi at den i resepsjonen, altså bak en masse hindringer, fikk inn signalene fra både Buffalo- og AC1200R-ruterne der Surface-maskinen ikke fikk inn signaler i det hele tatt, selv om hastigheten i det aktuelle tilfellet ikke vare noe å skryte av – ned mot 2 Mbps.

Og på testpunktet lengst unna ruterne fikk vi litt motstridende resultater. Her fikk AC1200R-ruteren lavere nedlastingstid, men raskere opplastingstid enn Buffalo-ruteren.

Oppsummert for testingen i våre kontorer må likevel være at den nye AC1200R-ruteren i de aller fleste testene var en klar vinner.

FØRST I MÅL: Grafen viser et av de mange testsettene hjemme i et to-etasjes rekkehus. Det er særlig når avstanden blir stor og hindrene mange at AC1200R-ruteren drar i fra. Målt med appen Network Multimeter.

Jeg kjørte også en del tester hjemme, i et to-etasjes rekkehus. Blant annet kjørte jeg en serie tester der iOS-appen Network Multimeter ble brukt til målingene. Appen er designet for å gi rask oversikt over endringer fra rom til rom og har ord på seg for å gi realistiske målinger. Etterkontroll med testappen Ookla Speedtest viste høyere hastigheter, men bekreftet stort sett det jeg fant med Network Multimeter, både forskjellene mellom ruteren vi hadde til test og den vi kontrollerte mot, og ulikhetene fra sted til sted i boligen.

Ruteren jeg hadde hjemme til å sammenligne AC1200R med, var en Apple Time Capsule-ruter av fjerde generasjon, lansert i 2011 og som bare støtter 802.11a/g/g/n, ikke ac. Man kan innvende at det var litt urettferdig å teste en 2015-ruter mot en 2011-ruter, så man må ikke se seg blind på resultatene.

Testen kåret AC1200R-ruteren til vinner i alle testene, selv om forskjellene ikke var så store på enkelte av testene. Men det var særlig på de målepunktene som befant seg lengst unna ruteren eller bak flest hindrer i form av vegger og dører, at AC1200R-ruteren dro skikkelig i fra.

Vi testet også AC1200R opp mot en Netgear R7000 i et annet hjem som kontroll-test. Her fikk vi identiske resultater innefor en rekkevidde på 10 meter, men Alfa-routeren var hakket bedre så snart vi beveget oss ut i boden. Hastigheten på begge routerne var nærmest identisk, men rekkevidden svingte i Alfas favør. 

Antenne for antenne

Vi avsluttet med en enkel test for å sjekke hvor stor effekt de fire antennene egentlig har. Dette gjorde vi ved å plassere ruteren på hjemmekontoret i underetasjen, og så gikk vi opp i stua i overetasjen og sjekket nedlastingskapasiteten igjen ved hjelp av Network Multimeter-appen.

RASKERE: Nedlastingen går raskere jo flere antenner det er på ruteren. Denne testen er gjort i etasjen over hjemmekontoret der ruteren var plassert. Vi startet med å kjøre uten noen eksterne antenner i det hele tatt og skrudde deretter på de eksterne antennene én etter én. Med alle antennene på plass var nedlastingshastigheten mer enn doblet. Målt med appen Network Multimeter.

Resultatet ble ganske overbevisende. Først testet vi med alle de eksterne antennene tatt av. Så skrudde vi på antennene en etter en og målte resultatet.

Det var liten forskjell på å bruke ruteren uten noen ekstern antenne i det hele tatt og med én ekstern antenne. Men fra to antenner og oppover økte nedlastingshastigheten jevnt og trutt, og da alle antennene var på plass, hadde vi registrert mer enn en dobling av nedlastingshastigheten.

Vi testet også AC1200R opp mot en Netgear R7000 i et annet hjem som kontroll-test. Her fikk vi identiske resultater innefor en rekkevidde på 10 meter, men Alfa-ruteren var hakket bedre så snart vi beveget oss ut i boden. Hastigheten på begge ruterne var nærmest identisk, men rekkevidden svingte i Alfas favør.

Konklusjon

I så å si alle testene våre med både forholdsvis ny og sammenlignbar ruter og litt eldre ruter kom AC1200R først til målstreken, enten vi snakker om ned- og opplastingshastighet eller om svartid (ping).

AC1200R: Slik illustrerer leverandøren anvendelsen av AC1200R.

Vi har også dokumentert at de fire eksterne antennene gjør underverker for kvaliteten på forbindelsen over avstand og gjennom hindrer i lokalene.

I tillegg gikk det som en lek å konfigurere ruteren via nettleseren. Det er stort sett bare å velge de foreslåtte innstillingene, samt å gi forbindelsen et navn og helst også et passord, naturligvis, så har man et trygt og raskt trådløst nettverk.

Vi anbefaler gjerne Alfa Network AC1200R-ruteren til alle som ønsker raskt trådløst nett hjemme eller i en avdeling på jobben.