TEST: Alfa AIP-W525H - Best på avstand?

For noen spiller det ikke så stor rolle om det trådløse nettverket gir 20 eller 200 megabits – at det er dekning alle plasser man har behov kan være viktigere.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke så mange som har hørt om nettverksprodusenten Alfa Network. Og det er ikke så rart, for selskapets fokus ligger ikke på helt vanlige produkter for trådløse nettverk.

Det selskapet er mest kjent for, er sine usb-adaptere for wlan. Disse har et rykte på seg blant hackere for å være noe av det beste man kan få av rimeligere adaptere. Riktignok har de også noen egenskaper som spiller en ekstra rolle – blant annet muligheten til å benytte sendestyrke som er 20 ganger høyere enn hva som er lovlig.

Dette gjør disse adapterne godt egnet til å sette opp falske trådløse nettverk på en pc som kjører programvare hvor man kan filtere ut informasjon man er på jakt etter – slik som brukernavn og passord.

For de fleste er ikke slik brukt aktuelt, men samtidig vil man vel kunne se på det som et kvalitetsstempel når hackere fortrekker produktene?

LES OGSÅ:

Alle kan sniffe trådløse nett

Enkel ruter

Alfa AIP-W525H er en ruter man i skrivende stund for kjøpt for under 400 kroner. Spesifikasjonsmessig er det relativt enkelt og standard – riktignok er det en del mer spesielle funksjoner vi skal komme tilbake til. Det er støtte for opptil 300 Mbps wlan-båndbredde og ruteren har en såkalt 2x2 MIMO-antennekonfigurasjon – altså to antenner for sending og mottak.

En del av de rimeligste ruterne ellers på markedet har kun en enkelt antenne og støtter opptil 150 Mbps, mens mer påkostede rutere gjerne har tre antenner (refert til som 3x3). Antennene er oppgitt til 5dBi – noe kraftigere enn det man ser på mange andre rutere. Det er også eksterne antenner, i stedet antenner internt i ruteren.

Som tilleggsutstyr tilbyr Alfa også en rekke andre antenner som kan benyttes. Her finnes antenner både for innendørs og utendørs bruk, og antenner med integrerte forsterkere.

LES OGSÅ:

Oppgradering gjør skrotruter brukbar

Hvordan man bør sette opp et nettverk for best mulig rekkevidde og ytelse varierer ut i fra en rekke faktorer. I en del tilfeller trenger ikke ekstra store antenner være den beste løsningen – det kan være bedre, og om så rimeligere, å benytte flere aksesspunkt eller rekkeviddeforlengere. AIP-W525H støtter også bruk av WDS – Wireless Distribution System. Dette er for vidt en vanlig funksjon som mange rutere støtter, og er tiltenkt at man kan sette opp flere like enheter som opererer som ett nettverk.

Det er også mulig å bruke den som rekkeviddeforlenger for et trådløst nettverk man allerede har. Den kobles da opp som en klient mot ditt eksisterende nettverk, og så vil den videresende trafikken mellom for eksempel pc og mobile enheter og det trådløse nettverket.

Ruteren kan også lett settes opp som et aksesspunkt i stedet for en ruter. Dette kan blant annet gi mindre komplikasjoner hvis man ønsker å forbedre det trådløse nettverket og har en kombiløsning fra bredbåndsleverandøren med modem/ruter/wlan i en enhet.

Setter man opp en ruter bak en ruter, vil det i noen tilfeller kunne gi problemer og ikke alle enhetene fra bredbåndsleverandørene gir mulighet for å deaktivere ruterfunksjonaliteten. Løsningen blir da å bruke et rent aksesspunkt. Slik situasjonen er i dag er gjerne rene aksesspunkt dyrere enn vanlige wlan-rutere, men mange wlan-rutere kan operere i såkalt aksesspunkt-modus.

LES OGSÅ:

TEST: Netgear WN3000RP: Enkel wlan-utvidelse

Ruteren har en 4-ports 10/100 Mbps-svitsj. Det er med andre ord ikke støtte for Gigabit Ethernet. Et annet element som kan trekkes fram, men som vi vil understreke at vi ikke har testet, er støtten for VLAN (Virtual LAN). Opsjonene rundt dette er ikke mange, men for begrensede behov er det mulig at ruteren gjøre jobben.

Les videre på neste side...