DEBATT | Werner Vogels, Amazon

VEISKILLE: Vi står nå ved et veiskille, der teknologi endelig begynner å oppfylle sitt sanne potensial. Ikke bare som en pådriver for økonomisk vekst, men som et verktøy for positive samfunnsendringer, skriver Werner Vogels er CTO i Amazon. (Foto: AWS/Noah Berger)

Hva vi kan forvente av teknologi i 2025 og fremover

Det har skjedd store endringer i hvordan vi bruker teknologi. Der teknologiselskaper tidligere fokuserte neste utelukkende på profitt og oppmerksomhet, ser vi nå en dreining mot løsninger som løser reelle samfunnsutfordringer.

Publisert Sist oppdatert

Det kan være alt fra kunstig intelligens som bekjemper feilinformasjon til nyskapende løsninger innen ren energi og nye måter å jobbe på. Teknologien har rett og slett fått en viktigere rolle enn noen gang. Paradigmeskiftet handler om mer enn innovasjon. Det representerer en endring i måten vi definerer teknologisk suksess på.

Nye verdier

Hva unge mennesker søker i arbeidslivet er i stor endring. For eksempel er ikke lønn lenger for mange det viktigste. For mange handler det i dag om hvordan jobben bidrar til noe positivt for samfunnet. En trend vi ser særlig blant millennials og generasjon Z. Interessant er at vi også ser det blant mer erfarne arbeidstakere som ønsker å bruke kompetansen til noe mer meningsfylt.

Jobbmarkedet reflekterer endringen i form av vekst i antallet stillinger relatert til bærekraft. Miljøansvarlige og bærekraftsanalytikere er bare begynnelsen. For nå endres også de tradisjonelle yrkene. Ingeniører fokuserer på grønn teknologi, arkitekter tegner klimasmarte bygg og investorer satser på bærekraftige prosjekter. Bedrifter som tar endringen på alvor, og som aktivt integrerer samfunnsansvar og bærekraft, vil være fremtidens vinnere.

Energisk transformasjon

Energisektoren går gjennom store endringer. Kina leder an med imponerende 37 prosent av sin energikapasitet fra fornybare kilder som vind og sol. Globalt forventes andelen å stige til 42 prosent innen 2028. Samtidig står vi overfor enorme utfordringer for å møte verdens voksende energibehov.

I USA står datasentre for stor del av landets strømforbruk med fire prosent. Noe som forventes å øke til ni prosent innen fem år.

Derfor er modulære reaktorer (SMR) et gjennombrudd innen kjernekraft. Noe som både er sikrere og mer kostnadseffektivt enn tradisjonelle kjernekraftverk. Når selskap som Amazon investerer kraftig i denne type teknologi, sender det kraftige signaler om dets potensial. SMR-anleggene kan erstatte nedlagte kullkraftverk og integreres direkte i strømnettet. Noe som bidrar til rask og effektiv overgang til renere energiproduksjon.

Samtidig blir energieffektiviteten viktigere. I USA står datasentre for stor del av landets strømforbruk med fire prosent. Noe som forventes å øke til ni prosent innen fem år. Overgangen til hyperskaladatasentre kan redusere forbruket med opptil 25 prosent. Det samtidig som de kan fungere som fleksible belastningssentre for å stabilisere strømnettet.

Kampen for sannheten

Vi lever i en tid der feilinformasjon spres i rekordfart. Heldigvis ser vi en lovende utvikling for faktaverifisering. Med investeringer på over 250 millioner dollar bare i år, vokser industrien for åpen kildeinformasjon (OSINT) raskt. En vekst som har ført til utviklingen av verktøy som radikalt endrer hvordan vi bekjemper feilinformasjon.

Verktøy som TrustNet og GeoSpy er eksempler på verktøy for faktasjekking. Verktøy som raskt og presist sjekker om informasjon er korrekt. Et annet eksempel er hvordan Proem bruker kunstig intelligens for å sette påstander i en bredere akademisk kontekst. Hvilket gir dypere forståelse og en mer nyansert analyse av komplekse temaer.

Denne type teknologi handler om mer enn ren faktasjekking. Det er viktige byggesteiner i arbeidet med å gjenopprette tilliten til pålitelige nyhetskilder og for å øke kvaliteten på digitale diskusjoner.

Bedre beredskap

Den tradisjonelle tilnærmingen til kriseberedskap er i ferd med å erstattes av mer dynamiske og samfunnsdrevne løsninger. Sentralt står hyperlokal datainnsamling. Erfaringer fra naturkatastrofer som orkanene Helene og Miltion i USA, har vist verdien av rask tilgang til lokal data. Spesielt i områder med begrensede ressurser.

Vi står nå ved et veiskille, der teknologi endelig begynner å oppfylle sitt sanne potensial.

Nå tas dette til neste nivå med teknologi som kantdatabehandling og satellittkommunikasjon. Noe som gjør det mulig å samle inn data for å analysere den i sanntid. Selv under de mest ekstreme forhold.

Et eksempler er hvordan Humanitarian OpenStreetMap Team (HOT) via AWS-teknologi, kan koordinere en styrke på over 500 000 frivillige som kartlegger sårbare områder i hele verden. Help.NGO tar det enda lenger ved å kombinere droner med AWS-kantteknologi for å levere sanntidsdata og høyoppløselige kart til feltarbeidere. Hvilket er synonymt med raskere og mer korrekte beslutninger i en krisesituasjon.

Grunn til optimisme

Vi står nå ved et veiskille, der teknologi endelig begynner å oppfylle sitt sanne potensial. Ikke bare som en pådriver for økonomisk vekst, men som et verktøy for positive samfunnsendringer. Når vi ser hvordan teknologi kan bidra til å løse komplekse utfordringer innen klima, desinformasjon og katastrofeberedskap, gir det grunn til optimisme.