NYHETER:

MONOPOL: En amerikansk domstol har avgitt en kjennelse om at Google har skaffet seg ulovlig monopol som søkemotor. (Foto: Google)

Historisk kjennelse: Google har ulovlig monopol på søk

Rettens avgjørelse vil sannsynligvis endre måten Google Søk fungerer på og åpne døren for konkurranse.

Publisert Sist oppdatert

I en dom avgjorde en amerikansk distriktsdomstol mandag at Google er et monopol som har brukt sin dominans i nettsøkemarkedet til å undertrykke andre søkemotorer og hindre dem i å vinne markedsandeler.

Ifølge avgjørelsen fra US District Court for District of Columbia har ikke Googles dominans blitt utfordret på mer enn et tiår, noe som har gjort det mulig for selskapet å vokse seg enda sterkere på bekostning av konkurrentene.

– I 2020 var det nesten 90 prosent (av søkemarkedet), og enda høyere på mobile enheter, nesten 95 prosent, skriver den amerikanske distriktsdommeren Amit Mehta i sin 277-siders uttalelse.

Søkemotoren på andreplass, Microsofts Bing, har omtrent 6 prosent av alle søk. Google har ikke oppnådd markedsdominans ved et uhell.

– Google er en monopolist og har handlet som sådan for å opprettholde sitt monopol, legger Mehta til.

Google Søk er morselskapet Alphabets eldste og mest lønnsomme virksomhet.

Etter en langvarig rettssak i fjor høst fant retten at Google har brukt titalls milliarder dollar på eksklusive avtaler for å sikre en dominerende rolle som standard søkemotor for nettlesere og mobile enheter. Retten brukte til og med en konkurranseanalyse som Google selv gjennomførte i 2020 for å illustrere poenget; den studien estimerte at det ville koste Googles konkurrent Apple 20 milliarder dollar å lage et lignende produkt som kunne konkurrere med Googles søk.

Andre rivaler, som Microsoft Bing og Duckduckgo, lider av den samme manglende evnen til å konkurrere – og etter hvert som Googles inntekter har økt, har også med det evnen til å fortsette å stenge konkurrentene ute.

– I 2014 bokførte Google nesten 47 milliarder dollar i annonseinntekter. I 2021 hadde dette tallet økt mer enn tre ganger til over 146 milliarder dollar. Bing, til sammenligning, genererte bare en brøkdel av dette beløpet – mindre enn 12 milliarder dollar i 2022, skriver Mehta.

Selv om Mehta ikke tilbyr en løsning på monopolet som Google har bygget, vil rettens avgjørelse sannsynligvis påvirke andre søksmål mot selskapet og endre hvordan søkemotoren fungerer i fremtiden. Hvis avgjørelsen vinner i ankeprosessen, vil det sannsynligvis også åpne døren for Googles konkurrenter til å øke sin egen virksomhet og markedsandel for søkemotorer.

Googles rettsproblemer er langt fra over med mandagens avgjørelse. Et andre søksmål fra justisdepartementet (DOJ) anlagt av Biden-administrasjonen vil utfordre selskapets reklameteknologivirksomhet.

DOJ-klagen har påstått at Google monopoliserer annonsering og bruker teknologi for å eliminere eller i stor grad redusere eventuelle trusler mot sin reklamedominans. Den saken forventes å gå for retten i begynnelsen av september.

Etter at dommen ble kunngjort  , sa justisminister Merrick Garland i en pressemelding: – Denne seieren mot Google er en historisk seier for det amerikanske folket, sa Garland.

– Ingen selskaper – uansett hvor stort eller innflytelsesrikt det er – er hevet over loven. Justisdepartementet vil fortsette å håndheve våre antitrustlover kraftig.

– Denne viktige avgjørelsen holder Google ansvarlig,» sa Jonathan Kanter, visejustisminister. "Det baner vei for innovasjon for fremtidige generasjoner og beskytter tilgangen til informasjon for alle amerikanere.

Google har ikke umiddelbart kommentert den historiske avgjørelsen.