SAMFUNN:

BEOGRAD: Serbias hovedstad kan være vakker som her sett fra en drone over sankt Sava-kirken. Om det er like vakkert hos overvåkningtjenesten, vites ikke. (Foto: Istock)

Serbia fikk israelsk spion-teknologi med hjelp av Norge

Den serbiske etterretningstjenesten BIA skal ha brukt israelsk teknologi for å gjennomføre en spionkampanje, sier Amnesty.

Det er nyhetstjenesten Reuters som skriver dette. Ifølge Amnesty skal serbiske tjenestemenn ha installert serbisk spionvare på telefonene til dusinvis av journalister og aktivister. Amnesty International hevder dette i en rapport utgitt på mandag 16. desember 2024.

De viser til digitale rettsmedisinske bevis og vitnesbyrd fra aktivister som sa at de ble hacket de siste månedene.

I to tilfeller ble programvare levert av det israelske overvåkingsselskapet Cellebrite DI brukt til å låse opp telefoner før infeksjon, heter det i rapporten.

Den serbiske spionvaren, kalt «NoviSpy» av Amnesty, tok deretter skjulte skjermbilder av mobile enheter, kopierte kontakter og lastet dem opp til en regjeringskontrollert server, heter det i rapporten.

Serbias innenriksdepartement, utenriksdepartement og etterretningstjenesten BIA svarte ikke på forespørsler fra Reuters om kommentarer.

Serbia nekter

På samme dag som rapporten ble lagt frem, publiserte BIA en uttalelse på sin nettside som sa at Amnesty-rapporten inneholdt «meningsløse uttalelser», og at BIA opererer innenfor lokal lov.

Cellebrite-produkter er mye brukt av politi og overvåkningstjenester, inkludert FBI, for å låse opp smarttelefoner og lete etter bevis. Cellebrites markedssjef David Gee sier at de etterforsket Amnesty-påstandene.

– Skulle disse anklagene være riktige, kan det potensielt være i strid med vår lisensavtale, sier Gee til Reuters.

En av aktivistene omtalt av Amnesty i rapporten sa at de hadde lagt merke til at kontaktene på telefonen deres hadde blitt eksportert umiddelbart etter et møte med BIA.

Aktivisten fortalte Reuters at de viste telefonen sin til digitale rettsmedisinske eksperter, som oppdaget at NoviSpy-spionvaren hadde eksportert kontaktene deres og sendt private bilder fra enheten deres til en BIA-kontrollert server.

Involverer Norge

Ifølge Amnesty mottok Serbia telefonknekkingsenheter fra Cellebrite som en del av en bredere bistandspakke designet for å hjelpe Serbia med å oppfylle kravene for integrering i EU.

Denne pakken, som ble finansiert av den norske regjeringen og administrert av FNs kontor for prosjekttjenester (UNOPS), ble gitt til det serbiske innenriksdepartementet fra 2017 til 2021 for å hjelpe Serbia med å bekjempe organisert kriminalitet, heter det i rapporten.

Den norske regjeringen stoppet midlertidig leveringen av Cellebrite-enheter til Serbia i 2018, skriver Amnesty. Den norske ambassaden i Beograd reiste også bekymring for programmet, legger rapporten til, men UNOPS leverte til slutt enhetene i juni 2019.

– Påstandene i rapporten er alarmerende og, hvis de er korrekte, uakseptable, sier statssekretær i UD Maria Varteressian, til Reuters.

– Vi vil møte serbiske myndigheter så vel som UNOPS senere denne måneden for å få ytterligere informasjon om saken.

UNOPS sa i en uttalelse at de ønsket Amnestys rapport velkommen og sa at byrået i årene siden 2017 hadde «ytterligere forbedret mekanismer for å vurdere og dempe potensielle negative effekter». Byrået utdypet ikke disse tiltakene.