TEST: LG/Google Nexus 5: Android slik Google vil

Nexus er Googles referansemodeller for Android-plattformen – og et av de smarteste mobilkjøpene for tiden.

Publisert Sist oppdatert

Google Nexus-serien av Android-baserte mobiltelefoner har nådd sin femte generasjon. Som for forgjengeren er telefonen utviklet i et samarbeid mellom Google og LG. Nexus-mobilmodellene før dette har Google laget i samarbeid med HTC og Samsung.

Hensikten med Nexus-telefonene har blant annet vært å gi en plattform for nyeste versjon av Android-operativsystemet og en referanseplattform for app-utviklere.

Nexus-modellene har mange tilhengere. Bakgrunnen for dette ligger i tidlige Android-oppdateringer og at man unngår mange av tilpasningene og tilleggene en del produsenter legger inn og som man nødvendigvis ikke blir kvitt så lett. Man vil gjerne snakke om en "Ren Android" med Nexus-modellene, og det har sine fordeler.

LES OGSÅ:

TEST: Det vanskelige iPad-valget

Spreking

Designmessig er det lite som skiller Nexus 5 fra en rekke andre av Android-telefonene på markedet nå. Plasseringen av knappene blir også tradisjonelle. Selve innkapslingen har på sidene og baksiden et tynt gummibelegg som gjør telefonen ikke føles så glatt, hvilket kan være en fordel når telefonen skal opp av lommen.

Nexus 5 har en 4,95-tommers IPS-skjerm med god lysstyrke og god fargegjengivelse. Rent størrelsesmessig blir den også i samsvar med flere av konkurrentene i segmentet. For dem som vurderer å bytte ut en telefon som har blitt et par år gammel blir størrelsen på telefonen å sammenligne med flere av telefonene som tidligere kom med skjermstørrelse på rundt 4,7 tommer. Størrelsen blir relativt lik som for eksempel Samsung Galaxy Nexus (3) og LG Nexus 4.

Prosessoren som benyttes er Snapdragon 800 med fire kjerner på 2,2 GHz. Dette er samme løsning som benyttes i flere andre mobiler som har kommet i senere tid – for eksempel LG G2, Sony Xperia Z1/Z1 Ultra og Samsung S4 LTE+. Ytelsesmessig blir dette en telefon i toppklassen. Forbedret brukeropplevelse får man også av støtte for 4G og 802.11ac for raskt kommunikasjon.

Når det gjelder kameraet er ikke dette som å regne blant de beste - her vil nok flere modeller fra Sony, Nokia og Apple kunne sies å være bedre. Her opplevde vi det som man med fordel bør ta flere bilder i en del sammenhenger, for å være sikker på at et av dem er skikkelig i fokus.

LES OGSÅ:

TEST: Netgear Push2TV 3000: Trådløs HDMI med Miracast

Android 4.4

Et av de sterkeste argumentene for å velge en Nexus-modell er at man får siste versjon av Android-systemet. Tradisjonelt har også Nexus-telefonene vært blant de første til å få oppdateringer også. Sett opp i mot modeller fra en del andre produsenter har Google vært flinkere til å komme med oppdateringer.

Med det sagt, vi mener det kunne vært bedre. Google sier at de for Nexus normalt sett vil gjøre oppgraderinger av systemet i 18 måneder. Med tanke på hvor lenge telefonene er på markedet før det kommer en oppfølger mener vi de kunne utvidet dette – i hvert fall så lenge man ikke står ovenfor arkitekturendringer som skulle tilsi at det er ekstra mye arbeid. Men naturligvis – man ønsker jo også å selge nye telefoner med mer enn bare en maskinvaremessige endringer.

Mange av telefonene som har blitt lansert i senere tid med 4.2 og 4.3 vil få oppdatering til 4.4. Men vi er ikke så sikker på at det nødvendigvis blir så mange oppdateringer etter det. I utgangspunktet vil vi anta at Nexus 5 vil være blant de første – om ikke den første – mobiltelefonen som får Android 5.0 til sommeren.

4.4 har ingen revolusjonerende nyheter. Det er en strøm av en rekke endringer både når det gjelder brukergrensesnitt og integrert funksjonalitet. Forbedringer er gjort i henhold til talekommandoer, telefon- og sms-app, Google Now-løsningen, forbedret integrasjon mot enkelt andre Google-løsninger (CloudPrint, Chromecast m.m.) og mye annet. I tillegg har det kommet en del ekstra programvare på plass - blant annet QuickOffice, som nå eies av Google, er inkludert.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung Gear: Noen barnesykdommer hos Gear

Batteriet

Noe vi likte svært godt med LG G2 som kom på markedet nå i høst var batteritiden. LG hadde her blant annet benyttet et batteri med noe høyere kapasitet enn hva man så hos en del produsenter. Dette gjorde at LG G2 kunne tilby tildels vesentlig mer bruk enn mange av konkurrentene.

Da detaljene begynte å komme rundt Nexus 5 hadde vi håpet at LG her ikke bare hadde benyttet samme prosessor som på G2, men også fortsatt fokuset på batteriet. Dessverre er ikke det tilfelle. Mens G2 har batteri på 3000 mAh er det kun 2300 mAh på Nexus 5. I praksis blir det til at bruker du telefonen mye, blir det nødvendig å lade når kvelden kommer, mens G2 – i hvert fall uten svært tungt bruk – kan holde to dager etter vår erfaring. Nexus 5 blir her videre på linje med mange av konkurrentene, mens altså G2 skiller seg mer ut.

LES OGSÅ:

Gigaset med fasttelefon-Android

Konklusjon

Det er enkelte lyspunkter i de endringene og tilretteleggingene en del selskaper gjør i Android-operativsystemet. Men samtidig er vi overbevist over at mange av disse endringene kunne vi også vært foruten.

På noen områder er en del av produsentene blitt mer forsikte i hva de gjør – blant annet med erfaringer fra tidlige modeller der egne skall og funksjoner i større grad kunne være med på å redusere ytelsen og gi kompatibilitetsproblemer, samt mer komplisert videreutvikling av programvaren som ga forsinkede systemoppdateringer.

I sitt pris- og størrelsessegment er Nexus 5 et av de absolutt beste kjøpene på markedet. Prismessig legger den seg imidlertid likt med modeller fra Samsung, Sony og LG selv med relativt like spesifikasjoner.

En Blade Runner i denne sammenhengen blir LG's egen G2. Dette en telefon som i dag koster det samme og er basert på samme teknologien – en Snapdragon 800-prosessor på 2,26 GHz og 2 gigabyte minne. Begge har også Full HD-skjermoppløsning og skjermstørrelsesforskjellen er marginal.

G2 kan imidlertid stille med 32 gigabyte lagringsplass og bedre batteri. Det kan tror vi for mange kan være viktigere, selv om LG her har gjort enkelte endringer i Android-programvaren som vi kunne vært foruten og selv om den trolig ikke vil få de samme programvareoppdateringene - i hvert fall ikke like tidlig.

LES OGSÅ:

TEST: LG G2 - Rask og smart toppmodell fra LG