TEST: HTC One M8 - Den beste Android-telefonen til nå

HTCs siste telefon, One M8, er den direkte arvtageren til den forrige HTC One, som nå har fått tilnavnet M7.

Publisert Sist oppdatert

Merkelige navn til tross, One M8 har så langt bevist at den overgår sin forgjenger på alle punkter, og er den beste Android-telefonen på markedet akkurat nå.

HTC konkurrerer i et ekstremt tøft marked, der hovedandelen så langt har tilfalt Apple, Samsung og Sony. For å skille seg ut i mengden har HTC fokusert på å lage et stilikon av en telefon, der blandingen av design og komponenter skal overkomme de få, men åpenbare manglene: One M8 har verken fingeravtrykks-sensor eller noen form for undervanns-sertifisering.

Helstøpt

Dette til tross, HTC har produsert en telefon som er på høyde med det beste som finnes der ute, i det som kanskje er den peneste innpakningen vi har sett. 90 prosent av telefonen er laget av metall, og selve rammen er skåret ut av et solid stykke aluminium.

Telefonen sitter ekstremt godt i hånden, og føles mye mer solid enn hva vi er blitt vant med fra konkurrentene. Metallet er ikke for glatt, og sidene er er en anelse ruere enn baksiden for å forhindre at den sklir ut av hånden.

Designet er stort sett likt den forrige telefonen, med unntak av at på-knappen nå sitter til høyre på toppen av telefonen. Volumknappene sitter på høyre side, og står igjen som de eneste fysiske knappene på telefonen.

HTC har også valgt å ikke inkludere de nå vanlige hjem-, tilbake- og alternativer-knappene under skjermen, og har isteden integrert disse i skjermen.

På sidene finner vi portene til et nanoSIM-kort, og endelig også muligheten for å øke lagringskapasiteten med et mikroSD-kort. Dessverre har dette betydd at telefonen foreløpig kun tilbys med 16 gigabyte lagringsplass her i Norge, noe vi synes er litt lite.

Den siste versjonen av Android, 4.4, har også forandret måten applikasjoner har tilgang til ekstern lagring på, noe som potensielt kan skape problemer.

I fronten finner vi to høyttalere, som gir den beste lyden vi noensinne har hørt fra en mobiltelefon. HTC har avsluttet samarbeidet med den noe oppskrytte Beats-merkevaren, uten at det har ført til en forverring av lyden. Heller tvert i mot.

Som et lite ekstranummer bør vi nevne det elegante Dot View-dekselet. Her dekkes baksiden og fronten av telefonen med en gummiert plastikk, men små hull i fronten gir deg et pikselert bilde av tiden og været når du vekker telefonen.

Via Sense får du også opp varsler om e-post, samtaler og SMS.

Indre skjønnhet

HTC One M8 har det ikke bare på utsiden. Under panseret finner vi en 2,3 GHz fire-kjerners prosessor fra Qualcomm, samt to gigabyte RAM. Kraftige spesifikasjoner til tross, det er batteritiden som er best tjent med den nye prosessoren. Med et batteri på relativt beskjedne 2 600 mAh fikk vi nesten ti timer med videoavspilling fra telefonen når den var satt i fly-modus. Dette er tilsvarende LGs G2, og litt kortere enn Note 3, som begge har betydelig større batterier.

HTC har også gjort seg flid med sensorer på telefonen. Lavenergi-sensorer registrerer konstant, enten telefonen er aktiv eller ikke. Det er foreløpig et begrenset antall apper som benytter seg av dette, men FitBit kan nevnes som en app som vil registrere selv når telefonen er i hvilemodus.

Kamera i fokus

HTC har fortsatt tro på ultrapikselteknologien vi fant i den forrige modellen. Kort fortalt bruker kameraet en større bildebrikke for å oppnå bedre bilder, men fremdeles kun i størrelsen fire megapiksler.

I praksis betyr dette betydelig bedre bilder i dårlig lys, men et tap om du vil zoome inn i bildet, på grunn av den begrensede størrelsen.

Megapiksler er likevel ikke alt her i verden, og kameraet tar meget gode bilder under de fleste lysforhold. Det er betydelig skarpere og rikere i farger enn forgjengeren, og kombinert med en smart programvarepakke hadde vi lite å utsette på bildene.

Det er verdt å nevne at baksiden på telefonen har to kameraer, som gjør det mulig å skifte fokus på et bilde etter at det er tatt. Det sitter også en smart, to-farget blits under kameraet, som gir merkbart mer realistiske hudtoner.

Når det kommer til kameraet i fronten av telefonen har HTC lagt til rette for det kameraet brukes hyppigst til: selvportretter. Med et vidvinkel-objektiv og nedtelling som standard var det plutselig gøy å ta selfies igjen.

Den sjette sans

HTCs grafiske grensesnitt, Sense, har nådd versjon seks og det merkes. I motsetning til for eksempel Samsungs telefoner er Sense meget godt integrert, og uten at det bryter veldig med det originale Android-oppsettet.

Man kan også sette et litt mer personlig preg på grensesnittet med forskjellige farger. Sense har lenge vært en favoritt hos oss, og med versjon seks tar HTC enda et steg i riktig retning.

Når telefonen er i hvilemodus, kan du skru den på ved å dobbel-trykke på skjermen. Dette fungerer meget godt i praksis, og skjermen har flere triks på lager. Sveip til venstre og telefonen åpner programpanelet. Et sveip til høyre åpner Blinkfeed.

Holder du telefonen opp foran deg som et kamera og trykker på volumknappen, åpnes kamera-appen automatisk.

Blinkfeed har også fått et ansiktsløft og er nå mer nyttig enn irriterende, slik de tidligere versjonene var. I Blinkfeed kan du legge til det du ønsker av sosiale medier, men enda viktigere: du kan legge til din egen liste med temaer, og vil bli servert nyheter deretter. Det fungerer overraskende bra, og gjør det enklere å få med seg hva som skjer ved et kjapt øyekast.

Konklusjon

HTC One M8 er kanskje annerledes-telefonen, men den fortjener like fullt en plass på toppen av Android-tronen. Med det mest gjennomførte designet vi har sett, samt en glimrende programvare-oppdatering føles One M8 som en meget moderne og tidsriktig telefon.

Det finnes flere grunner til å satse på HTCs siste telefon, fremfor å vente på hva konkurrentene kommer med. Om design står i høysetet, er One M8 en klar vinner.

HTC One M8 Pris: Fra 5 800 kroner Internett: www.htc.com/no/