TEST: Samsung Galaxy Tab - Nettbrett som imponerer
Galaxy Tab er Samsungs svar på iPad. Det lille nettbrettet imponerer, men mange vil nok steile når de får høre prisen.
Apple har hatt enorm suksess med sin iPad, og selv om den foreløpig ikke offisielt er i salg i Norge, tyder statistikk fra norske nettsteder på at over 40 000 nordmenn allerede har skaffet seg Apples nettbrett. Flere produsenter ønsker å kopiere suksessen, og lanserer egne produkter. Det nettbrettet som virker mest lovende akkurat nå, og som det har vært størst forventninger til, er Samsung Galaxy Tab.
Det første som slår oss når vi pakker ut Galaxy Tab, er at den er en god del mindre enn iPad. Mens iPad har en 9,7-tommers skjerm, er Galaxy Tab utstyrt med en mindre 7-tommer. Galaxy Tab veier også bare 380 gram, mens iPad veier 730 gram (3G-modellen). Dette gjør at Galaxy Tab nok er bedre egnet for dem som ønsker et nettbrett de kan ha med seg rundt omkring, mens iPad kanskje i større grad hører hjemme i sofakroken.
Selve enheten virker robust, den er pen å se på, og den er ikke minst veldig god å holde med en hånd mens du betjener den med den andre. Størrelsen og vekten gjør at du ikke blir sliten av å holde den.
Telefon
Galaxy Tab er basert på versjon 2.2 av Android, som i utgangspunktet er designet for mobiltelefoner – men som vi likevel synes fungerer godt også på et nettbrett av denne typen. Det som er litt spesielt med Galaxy Tab, er at du faktisk kan ringe med den. Dette gjør du helst med de medfølgende øreproppene, eller med et trådløst Bluetooth-hodesett – og ikke ved å holde den opp mot øret. Du kan også bruke høyttalerfunksjonen, og ettersom enheten har kamera både foran og bak er det mulig å bruke den som videotelefon. Du må selvfølgelig ha et SIM-kort i den for å bruke telefonfunksjonene, og norske forhandlere selger produktet både med og uten abonnement.
Selv om det å ringe ikke er det viktigste på et slikt produkt, kan det være praktisk å ha muligheten – og ikke minst å kunne sende og svare på SMS-er. Undertegnede bruker et tvillingkort, og får da SMS-er og telefonsamtaler både på Galaxy Tab og min hovedtelefon samtidig, noe som er veldig praktisk.
God skjerm
Skjermen har en oppløsning på 1024 x 600 punkter, som er nesten det samme som på iPad (1024 x 768). Men siden Galaxy Tab har en mindre skjerm, sitter bildepunktene tettere på Galaxy Tab. Dersom planen er å benytte enheten mye til film er det en fordel at skjermen benytter 16:9-formatet fremfor 4:3-formatet til iPad.
Skjermen er kapasitiv, det vil si at den kun krever lette berøringer. Bildekvaliteten er svært god, med skarpe, fine farger. Med automatisk justering av lysstyrken, synes vi skjermen ofte ble for mørk – men skrudde vi av dette ble skjermen svært lyssterk, riktignok litt på bekostning av batterilevetiden.
Galaxy Tab er veldig godt utstyrt. Den støtter 3G og Turbo 3G opptil 7,2 Mbps, samt den raskeste n-standarden for wlan. Prosessoren er en 1 GHz Cortex A8-prosessor og enheten har i tillegg en PowerVR SGX540-grafikkprosessor. Dette betyr høy ytelse, også innenfor spill og video. Dessverre er virkelig grafisk avanserte spill fra de store, kjente spillprodusentene foreløpig mangelvare på Android. Det var 16 GB internminne, som kan utvides med MicroSD-kort. Av andre funksjoner finner du blant annet innebygget GPS og støtte for Bluetooth 3.0 (iPad har 2.1).
Selv om det å ta bilder antageligvis ikke er grunnen til at du kjøper et nettbrett som dette, kan det være praktisk å ha muligheten. Som nevnt har Galaxy Tab kamera både foran og bak. Hovedkameraet bak har imidlertid en oppløsning på bare tre megapiksler, som er lite – selv om bildene blir ok.
Både Samsung og tredjeparts produsenter vil komme med ulike typer tilleggsutstyr, blant annet har Samsung et eksternt tastatur, en dokking-/ladestasjon med HDMI, samt bilmonteringssett. Dessverre finnes det ikke foreløpig ingen gode «turn-by-turn»-navigasjonsprogrammer med talebeskjeder til Android, såvidt vi vet. Den store skjermen ville gjort Galaxy Tab til en perfekt navigasjonsenhet til bilen.
Rask og enkel å bruke
Har du brukt en Android-telefon tidligere, vil du kjenne deg igjen i brukergrensesnittet til Galaxy Tab. Du har en rekke startskjermer som du kan veksle mellom ved å føre fingeren sidelengs over skjermen. Klemmer du to fingre sammen på skjermen får du opp en forhåndsvisning av alle startskjermene, slik at du raskt kan hoppe til en bestemt startskjerm – eller legge til flere startskjermer (du kan ha opptil ni).
Samsung har gjort noen egne tilpasninger til det du finner i en standard Android-installasjon. Brukergrensesnittet har noenlunde den samme «look-and-feel» som på Samsungs mobiltelefoner, og det er også en del tilleggsfunksjoner. Blant annet følger det med en app som kalles «Readers hub», som vil gi tilgang til både magasiner, aviser og e-bøker. Foreløpig er det kun bøker som er tilgjengelig, men ifølge Samsung skal det også komme en del norske aviser etter hvert – i første omgang avisene fra Edda Media (stort sett lokalaviser).
Galaxy Tab kommer med en utmerket e-postleser som fungerer med både Gmail, Exchange og andre e-postløsninger. Synkronisering av kalender, oppgaver, e-post og kontaktregister fungerte smertefritt. Kalenderfunksjonen fungerte for øvrig veldig godt på den store skjermen, hvor du blant annet kunne få en månedskalender øverst og alle avtalene nederst på skjermen. Vi likte også kontaktfunksjonen, hvor du får svært god oversikt over alle kontaktene dine – med oversikt over aktiviteter koblet til kontakten. Når du er inne på en kontaktperson, kan du raskt få oversikt over alle sms-er, e-poster og telefonsamtaler til vedkommende, og til og med Facebook-oppdateringer.
Nettleseren fungerer bra, men du har ikke like jevn rulling i nettsider som du har på iPad. Og på tunge sider opplevde vi at det hakket litt, og at zooming inn og ut med to fingre ikke gikk helt jevnt. Men det fungerer stort sett ganske godt – og det er mulig å laste ned andre nettlesere enn den som er standard. Det er for øvrig støtte for Flash også, som fungerte godt – selv om vi har en mistanke om at masse flash-annonser var noe av det som bidro til tregere ytelse ved visning av enkelte nettsider.
Vi gir et stort pluss for programpakken ThinkFree Office, som ligger forhåndsinstallert. Denne lar deg opprette, vise og redigere tekstdokumenter, regneark og presentasjoner, alt sammen filkompatibelt med Microsoft Office.
Ettersom Android støtter full multitasking, risikerer du at enheten går tregere og at batteriet tappes fortere når du har mange programmer kjørende i bakgrunnen. Samsung har derfor lagt til en widget på startskjermen som hele tiden viser hvor mange programmer som kjører, og som indikerer med rødt når det er på tide å avslutte noen. Et trykk på widgeten viser en oversikt over alle programmene som kjører, slik at du enkelt kan lukke dem du ikke trenger.
Utvalget av programmer som kan lastes ned fra Android Market begynner etter hvert å bli ganske bra, og nå som betalingsløsningen også er tilgjengelig i Norge, vil utvalget helt sikkert øke raskt. Men foreløpig mangler det store utvalget av virkelig gode programmer.
Musikk og video
Samsung Galaxy Tab kommer med ganske god programvare for avspilling av musikk og video, og den takler omtrent alt du kan tenke deg av ulike formater, inkludert DivX, Xvid, MPEG4 og H.264. Prosessorkraft nok til å takle HD-video (i hvert fall 720p), 16:9-formatet og den supre skjermen gjør at det ser virkelig bra ut.
Støtte for DLNA via Samsungs AllShare-funksjon, gjør at du kan sende bilder, musikk og video direkte til tv-er, spillkonsoller eller andre enheter som støtter DLNA – eventuelt vise mediefiler fra en annen enhet på skjermen til Galaxy Tab.
Batteriet skal holde til sju timers videoavspilling, og i vår test opplevde vi batterilevetiden som ganske god så lenge vi ikke hadde altfor mange programmer kjørende i bakgrunnen. Hvor lenge batteriet varer i praksis, avhenger også av om du har slått på pushoverføring av e-post, og om du bruker wlan og Bluetooth.
Konklusjon
Prisen på rundt 6 500 kroner er etter vår mening i høyeste laget, og antagelig høyere enn det iPad vil komme til å koste når den blir offisielt lansert i Norge. Det er riktignok mulig å få den billigere, hvis du binder deg til et mobilabonnement – men pass på at du får et abonnement som er lønnsomt over tid i forhold til ditt bruksmønster.
Totalt sett imponerer Samsung Galaxy Tab. Selv om vi ikke opplevde nettleseren som like «smooth» som vi er vant til fra Apple-enheter, er brukeropplevelsen veldig god – og både ytelse, brukergrensesnitt, skjerm og funksjonalitet gjør at Galaxy Tab har den «wow»-faktoren vi tror er nødvendig for at et slikt produkt skal kunne lykkes.