TEST: LG Optimus G E975 - Kommer sent, men godt

Det har gått omtrent et halvt år siden LGs nye toppmodell dukket opp i en del andre land, og nå har den endelig kommet til Norge også.

Publisert Sist oppdatert

Den siste tiden har det dukket opp den ene supertelefonen etter den andre. HTC, Sony og Samsung er blant produsentene som har lansert nye toppmodeller de siste månedene. Da passer det vel kanskje fint at det dukker opp enda en toppmodell i norske butikker, denne gangen fra LG.

Forskjellen på LGs «nye» toppmodell og det som har dukket opp fra de andre produsentene er imidlertid at LG Optimus G faktisk ble lansert for over et halvt år siden. At den først nå kommer til Norge har blant annet å gjøre med testing av 4G-støtten – og kanskje også litt sommel fra LGs side?

Sprek «gamlis»

At telefonen er en del eldre enn konkurrentene, seks måneder er tross alt nesten for en halv evighet å regne i elektronikkens verden, er heldigvis ikke noe stort problem. LG Optimus G er nemlig fortsatt avansert nok til å holde greit følge med HTC One, Samsung Galaxy S4 og Sony Xperia Z – og rundt tusenlappen rimeligere i samme slengen. Sånt liker vi.

Da vi testet fjorårets toppmodell fra LG, Optimus 4X HD, var vi for så vidt godt fornøyd med selve maskinvaren, men ikke fullt like begeistret for designen. Med Optimus G har LG skjerpet designen, og det ser langt bedre ut denne gangen.

Det er fortsatt ikke fryktelig spennende, men stilrent og pent. Telefonen kommer i enten sort eller hvit, vår testversjon var sort. Mens fremsiden er ganske standard, med skjerm og sort felt i topp og bunn, og en metallramme rundt, er baksiden litt spenstigere. Hele baksiden er i glass, med et karbonfiberlignende mønster bak.

Knus og knas

Dette med baksider i glass er noe vi kjenner fra blant annet iPhone 4 og Xperia Z. Det kan for så vidt se ganske lekkert ut, i alle fall de første par sekundene. Etter kort tid er imidlertid baksiden nedlesset med fingeravtrykk og fettmerker, og ser ikke fullt like lekker ut lenger.

At en ekstra glassflate også øker sjansen for at noe skal gå galt fikk vi erfare. Vi klarte nemlig å miste Optimus G i bakken på vei ut av bilen, fra omtrent en halv meters høyde. Telefonen gikk i bakken med baksiden først, og det gikk som det måtte gå. Resultatet var først noen små hakk i glasset, før baksiden begynte å sprekke mer og mer helt av seg selv. Kanskje det hadde vært like greit å lage en blank bakside med noe annet enn relativt skjørt glass?

 

Sprekt på innsiden

LG har valgt en kjent formel for Optimus G. Telefonen er utstyrt med den samme 1,5 gigahertz Snapdragon S4 Pro-prosessoren som Sonys Xperia Z, to gigabyte minne og en Adreno 320-grafikkprosessor. Det gjorde at vi i de fleste ytelsestestene endte opp med tilnærmet samme resultat med Optimus G som med Xperia Z. Det er heller ikke langt opp til for eksempel HTC One.

Mens de andre produsentene nå har tatt steget opp til skjermer på fem tommer og Full HD-oppløsning, er Optimus G utstyrt med en 4,7-tommers skjerm med 768x1280 piksler. Det har egentlig flere fordeler enn ulemper. Større skjerm er selvsagt ikke å forakte, ei heller høyere oppløsning. Samtidig har Optimus G såpass god punkttetthet på skjermen at du skal veldig tett innpå og være av det spesielt kresne slaget for å i praksis se den store forskjellen opp mot en skjerm med Full HD-oppløsning.

Telefonen er utstyrt med 32 gigabyte lagringsplass, og du har tilgang til omtrent 25 av dem – resten legges beslag på av operativsystemet og tilhørende apper. Det er ikke støtte for minnekort.

LG har utstyrt Optimus G godt på nettverkssiden. Her er det blant annet støtte for rask 3G via HSDPA og enda raskere mobilnett via 4G. NFC er også på plass, og kan brukes til direkteoverføringer fra telefon til telefon, eller for enkel tilkobling til ymse ekstrautstyr.

God batteritid

Da vi testet Xperia Z ble vi en anelse skuffet over batteritiden, som vi mistenker ikke akkurat ble bedre av den store skjermen og høye oppløsningen. Den er en knallgod telefon ellers, for all del, men batteritiden var altså litt så som så.

Med Optimus G opplevde vi den samme ytelsen, kombinert med en skjerm som leverte en anelse friskere og finere farger – og batteritid som var markant bedre enn med Xperia Z. Med middels til tung bruk hadde vi fortsatt noen reserver igjen på batteriet på slutten av dagen, og kunne nær på gå to dager uten å lade telefonen.

 

Vi har brukt LG Optimus G til variert bruk, og om det var surfing, e-post, foto eller tunge grafikkspill, gjorde den hele veien en svært god jobb med å levere god ytelse og fin flyt.

LG var tidlig ute med kamera med høy oppløsning, og Optimus G har en sensor på hele 13 megapiksler. I tillegg til høy oppløsning har du en rekke relativt avanserte funksjoner å leke deg med i kamera-appen, som for eksempel talekommandoer. Du kan blant annet si «Cheese», «Whisky» eller «Kimchi», så tar telefonen et bilde for deg.

Bildekvaliteten er jevnt over god, men med kanskje ikke fullt så skarpt og pent resultat som vi hadde håpet. Det er en anelse mer bildestøy enn vi hadde håpet på, og det kan være at kameraet hadde fungert vel så bare med litt færre megapiksler – men det hadde så klart ikke hørt like imponerende ut. Det er altså bra, men ikke best.

Smarte løsninger

Mens Apple tviholder på designen i iOS og Microsoft har langt strengere føringer på hva mobilprodusentene har lov til å gjøre med Windows Phone, står Android-produsentene langt friere. Det er mer regelen enn unntaket at produsentene tilrettelegger Android etter eget ønske i større eller mindre grad.

 

HTC har sitt flotte Sense-skall på toppen av Android, mens Samsung har Touchwiz. LG har også gjort en rekke endringer på Android 4.1.2-versjonen telefonen er utstyrt med. Mange av dem er svært annerledes enn det vi er vant med fra andre produsenter, og noe ganske for seg selv.

LG har blant annet gitt en del av appene QSlide-støtte, som lar deg åpne dem i vinduer over andre apper. Som standard gjelder det videoavspilling, nettleseren, notatblokk, kalender og kalkulator. Dette er altså apper du raskt og enkelt kan åpne via nedtrekksmenyen og la flyte over andre apper du har åpnet, litt som på pc. Det gjør at du for eksempel kan spille av en video i et vindu mens du surfer på nettet eller skriver i et annet vindu. Stilig, kjekt og veldig annerledes.

En av de kanskje nyttigste funksjonene er muligheten for å enkelt sende bilde til en ekstern skjerm, og enten vise samme bilde begge steder, eller vise for eksempel en presentasjon på en tv-skjerm, samtidig som du har notatene dine på telefonen.

Kjekk er også QuickMemo-funksjonen, som enkelt lar deg ta et skjermbilde når som helst og lage egne notater på det med håndskrift. Du kan også bruke QuickMemo til å lage anmerkninger i dokumenter eller på nettsider, for så å lagre det som et bilde og sende det via tekstmelding, e-post eller til forskjellige nettjenester.

LG har i det hele tatt lagt til en rekke avanserte funksjoner som både overrasker og imponerer. Det kanskje mest imponerende er at de gjør det i en sprek, stilig og god telefon som koster mindre enn konkurrentenes alternativer.

Konklusjon

LG har det med å overraske med mye telefon for ikke så altfor mye penger. På mange måter gjør LG litt på samme måte som Huawei, bare at LGs telefoner jevnt over er et par hakk mer eksklusive. De er kanskje ikke helt på nivå med de beste modellene fra de største produsentene, men det er ikke langt unna – og det til langt snillere priser.

Optimus G er intet unntak. Dette er en pen og godt utstyrt telefon. Innmaten er på nivå med flaggskipmodellene fra konkurrentene, og det samme er ytelsen. Litt mindre skjerm og lavere oppløsning er egentlig helt ok. Bildet er fortsatt mer enn godt og skarpt nok, og batteriet holder ut en del timer lenger.

Byggekvaliteten virker godt, men vi fikk sårt erfare at det ikke skulle mye til før baksiden i glass tok kvelden. Telefonen fungerte like fint, men så ikke lenger spesielt lekker ut, og var vond å holde i.

Totalt sett er vi imponert over Optimus G. Her får du mye telefon, med god ytelse og smarte funksjoner for en meget pen pris. Bare husk å ikke miste den i bakken.