TEST: Galaxy K Zoom - Kamerakompromisset

Galaxy K Zoom er Samsungs tredje forsøk på å feste real zoom-optikk på en habil telefon.

Publisert Sist oppdatert

Det første man merker når man plukker opp den nye K Zoom, er størrelsen på telefonen. Designet virker som en hybrid av Galaxy S4 og S5, men tykkelsen skiller seg ut med hele 20 mm. Selve telefonen følger det som nå er standard retningslinjer i design hos Samsung, men unntak av en dedikert kameraknapp på siden.

Litt telefon, mest kamera

Samsung har valgt å utstyre K Zoom med en fire-kjerners A7 prosessor fra Exynos, pluss en to-kjerners, lav-energi prosessor som tar seg av sensorene. Dette gir en grei opplevelse, men vi registrerte noe langsomme operasjoner, da spesielt ved tyngre oppgaver. 2 GB RAM og 8 GB minne får godkjent, men med tanke på at hovedfokuset her er å ta bilder bør man vurdere å utvide kapasiteten med en micro-SD kort.

Telefonen kjører KitKat-versjonen av Android, med Samsungs velkjente TouchWiz grensesnitt. Telefonen byr i det hele tatt på få overraskelser, i alle fall før man snur den rundt og ser kameraet på baksiden.

Skjermen er klar og fin til tross for at den ikke leverer full-HD, men har en oppløsning 1280x720 fordelt på 4,8 tommer med skjerm. Amoled-skjermen er selvsagt den eneste måten man komponerer bildet, og er lyssterk nok til fint å fungere i selv skarpt sollys.

Zoom zoom zoom

Når man trykker ned den dedikerte kamera-appen kommer optikken til liv og stikker ut på baksiden. Selve optikken tilsvarer 24-240 mm, altså med voksen zoom og kurant vidvinkel. Resultatet er noe som gir en umiddelbar følelse av at dette er noe mer enn et vanlig mobilkamera. Zoom-funksjonen aktiveres med volumknappene, og det er en uvanlig fryd å endelig kunne zoome inn i bildet uten å drastisk miste bildekvalitet.

Sensoren på 20,7 megapiksler er omtrent som man i dag kan forvente å finne på produsentenes toppmodeller og i rimelige kompaktkameraer. ISO kan stilles manuelt fra 100 til 3200, og om man tar bilder kontinuerlig vil kameraet registrere tre bilder i sekundet. Video er en selvfølge, og kameraet tar full-HD video i 30 eller 60 bilder i sekundet.

Selve kameraet glitrer med en vidvinkel-linse som betyr at man fanger mer av bildet enn vi er vant med fra selv gode mobilkameraer. Vi opplevde skarpe og fine bilder, men man bør være stødig på hånden om man vil ta bilder ved maks zoom.

Bildekvaliteten er god, men når vi zoomer inn 100 prosent i bildet ser vi uskarpheter og en god del digital støy. Vi hadde planlagt å ta bilder til gressklippertesten med telefonen, men til print var kvaliteten rett og slett ikke god nok. Når det er sagt fikk vi gode resultater på blekkskriveren og som et kompromiss mellom kamera og mobil fungerer kameraet på K Zoom utmerket.

App-redningen

Vi har i PC World redaksjonen diskutert i lengre tid hvordan vi syntes kameraprodusentene ligger bak mobilprodusentene når det gjelder grensesnitt for kamera-alternativer. Det var derfor frigjørende å kunne sette opp manuelle innstillinger via kamera-appen.

Det er selvsagt flere filter-muligheter og lys-spesifikke innstillinger på kameraet, vi fikk gode resultater med HDR innstillingen samt den nye Pro Suggest innstillingen. Ved å bruke denne vil du få tilbud om forskjellige innstillinger, basert på hva kameraet fokuserer på. Disse innstillingene kommer som forslag fra andre brukere, og vi fikk meget gode resultater når vi brukte disse. Forslagene kommer først når du har trykket kameraknappen halvveis ned.

Konklusjon

Galaxy K Zoom er ikke en løsning som passer alle. Telefonen er for de som er over gjennomsnittet interessert i foto, eller som har behov for å sende gode bilder over nettet i en fei, kjekt i visse arbeidssituasjoner.

Dessverre er alt dette et resultat av kompromisser. Det betyr at du får et middels godt kamera med en middels god telefon. Vi ser foreløpig ingen tegn på at Samsung kan true kameraprodusentene med denne mobilen, og den vil forbli et produkt for de spesielt interesserte.

Samsung Galaxy K Zoom tar over tronen fra Nokia som kongen av kameramobiler, men tenk deg om to ganger før du lar være å pakke ned kameraet til fordel for telefonen.