TEST: LG G2 - Rask og smart toppmodell fra LG

LGs nye toppmodell er større (og mindre), raskere og har bedre batteritid enn mange tilsvarende modeller på markedet.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke lenge siden både 4- og 4,3-tommers mobiler var regnet som store, og det siste året eller så har det vært 4,7-tommere som har vært standarden for toppmodellene fra de store produsentene – så klart med unntak av Apple som fortsatt tviholder på «små» 4-tommere.

I år er det 5 tommer og større som gjelder, noe Sony, HTC og Samsung har fulgt opp med sine toppmodeller. LG vil så klart ikke være dårligere, og deres nye toppmodell G2 er utstyrt med Full HD-skjerm på 5,2 tommer.

Til tross for større skjerm er G2 en anelse mindre i fysiske mål enn et par av alternativene. For eksempel er undertegnedes Xperia Z både litt lengre og bredere – og mer kantete og ubehagelig å manøvrere med en hånd.

LG har valgt å gå for en avrundet og litt myk design da de utviklet G2, og telefonen kan kanskje minne litt om Samsungs Galaxy-telefoner. Vi synes imidlertid LG har laget en telefon som virker en anelse mer solid enn Samsungs ganske «plastete» Galaxy S-modeller. Den avrundede designen gjør telefonen behagelig å holde i, og relativt grei å manøvrere med en hånd – gitt at du har hender i gjennomsnittlig størrelse eller større, for 5,2 tommer er tross alt ganske stort uansett hvordan du vrir og vender på det.

Annerledes løsning

Selv om selve designen for så vidt er kjent fra tidligere, er det ikke fritt for at LG har noen overraskelser på lur. En av de mer synlige, og ganske kjekke, er plasseringen av knappene. For mens de fleste mobilprodusentene velger å plasser av/på og volumjusteringen enten på sidene eller på toppen og siden av telefonen, har LG valgt å plasser alle sammen bak på telefonen, rett nedenfor kameraoptikken.

 

Knappene ligger dermed relativt smart plassert i forhold til hvor man plasserer fingrene når man holder telefonen med en hånd, og for enkelhetens skyld lar LG blant annet den ene volumknappen også fungere som kamerautløser. Om du synes det blir litt knotete å låse opp telefonen ved hjelp av knappen på baksiden, kan du heller velge å benytte deg av en relativt genial nyhet fra LG. Her kan du nemlig tappe raskt to ganger på skjermen for å slå den av eller på, en funksjon vi raskt vente oss til – og som vi raskt savnet på andre telefoner vi brukte samtidig.

Knallskjerm

Den 5,2 tommer store IPS-skjermen har Full HD-oppløsning, altså 1080 x 1920 piksler. Det er den samme oppløsningen som på store pc-skjermer og tv-er. På en liten mobilskjerm gjør den høye oppløsningen av bildet blir ekstremt skarpt, og du må frem med lupe for å i det hele tatt kunne skimte en antydning til synlige piksler. Det er her snakk om en punkttetthet på hele 424 piksler per tomme. Skjermen er god også på andre områder, med fin og relativt nøytral fargegjengivelse.

Innvendig har LG valgt komponenter av ypperste klasse. LG G2 er basert rundt Snapdragon 800-brikkesettet, med en firekjerners prosessor på hele 2,26 gigahertz.

 

Dette er igjen kombinert med to gigabytte minne og en kraftig Adreno 330-grafikkprosessor – de samme komponentene som i blant annet Sony Xperia Z1 og Samsung Galaxy Note 3. Kombinasjonen av de forskjellige komponentene gjør LG G2 til en av de absolutt kraftigste telefonene du får kjøpt om dagen.

Også når det gjelder nettverksstøtte har LG valgt å ta den helt ut med G2. Her er det støtte for alt fra enkel telefoni over 2G, via rask surfing over 3G, til lynrask nettbruk med 4G på alskens frekvenser.

En rask test i Oslo sentrum midt på dagen en vanlig hverdag ga oss omtrent 45 Mbps ned og 25 Mbps opp via 4G. Videre er det støtte for trådløsnett i alle varianter, inkludert den nye og raske 802.11ac-standarden. NFC er også på plass, men er også her litt kronglete å få til å fungere i en del situasjoner.

Ytelse i toppklasse

Våre ytelsestester avslørte ytelse helt i toppsjiktet, være seg det er til spill eller mer lettkjørte apper. I 3DMark fikk vi beskjed om at vi med LG G2 i flere av testene hadde for kraftig maskinvare, da den rett og slett fikk høyere poengsum enn høyeste oppnåelige.

For moro skyld målte vi også 3D-ytelsen opp mot Microsoft Surface Pro, noe som er mulig med mobilversjonen av 3DMark – hvor man skal kunne få sammenlignbare resultater på tvers av plattformer. LG G2 gjorde kun en anelse svakere enn Surface Pro, som er en fullverdig pc under nettbrettskallet. Dette er altså rimelig kraftige saker.

 

Ofte er det slik at ytelsestester sier en ting, mens normal bruk kan si noe annet. Det er nemlig ikke alltid slik at et knallresultat i en syntetisk test faktisk kan oversettes til tilsvarende god ytelse i praksis. Testene kan imidlertid gi en god pekepinn.

Et problem vi ofte merker, spesielt med Android-telefoner, er at apper og nettlesere ofte kan hikke litt, altså at det i blant er små forsinkelser når vi surfer og forsøker bla oss opp eller ned på nettsider. Noe slikt opplevde vi ikke med LG G2. Ytelsen og brukeropplevelsen ellers var også tilnærmet knirkefri.

Spennende, men litt kronglete kamera

Kameraer med bildebrikker på åtte megapiksler var lenge en slags de-facto-standard i toppmodellene. Nå har produsentene økt dette noe, og flere av dagens toppmodeller har bildebrikker på 13 megapiksler – noen har også markant mer enn det.

LG har valgt seg ut en bildebrikke på 13 megapiksler – vel å merke i 4:3-format. Velger du å bruke samme format som skjermen på telefonen får du 16:9-bilder i 9,7 megapiksler. Ikke overraskende er det også støtte for filming i Full HD-oppløsning, inkludert en modus med 60 bilder i sekundet.

På papiret virker kameraet i LG G2 svært så kapabelt, og for det meste er det da også det. Vi opplevde imidlertid ved flere anledninger at autofokusen ikke var helt medgjørlig. I litt for mange tilfeller resulterte det i uskarpe og ødelagte bilder.

Når kameraet først fungerte som ønsket ble bildene imidlertid jevnt over meget gode. Vi liker at LG har lagt til funksjoner som manuell fokus og en rekke spennende fotomoduser. Morsomt, men kanskje ikke mest nyttig, var modusen for å ta VR Panorama, hvor du tar en drøss av bilder i 360 grader rundt deg og i høyden. Bildene sys sammen til et slags 3D-rom hvor du kan se deg rundt, enten via telefonen eller i en nettleser. Tøft, men resultat var dessverre ikke alltid like vellykket.

Android med litt egne løsninger

Som med de fleste nyere telefoner om dagen, er også LG G2 utstyrt med Android 4.2.2, som for alt annet enn Googles «egne» Nexus-telefoner, er nyeste, tilgjengelig Android-versjon. Og i likhet med de fleste andre produsenter har LG gjort sine egne, små tilpasninger av Android-systemet.

 

Det er ikke de store endringene det er snakk om, men det er gjort litt med oppdelingen av menyer og hjemmeskjermer. Det er også installert et knippe apper som ikke normalt ligger i Android, noen nyttige nok, andre ikke fullt så nyttige. Totalt sett er LGs versjon av Android enkel og grei å bruke, og takket være kraftig maskinvare er den også rask og fin i bruk.

God batterikapasitet

Normalt sett er det slik at kraftigere maskinvare og høyere oppløsning ikke akkurat gjør batteritiden bedre. For å bote litt på det har LG valgt et relativt kraftig batteri til G2. Mens normalt i tilsvarende telefoner er batterier på rundt 2 000 mAh, har G2 et 3 000 mAh-batteri – uten at det ser ut til å ha påvirket størrelse eller vekt nevneverdig. Det har imidlertid gjort sitt til at G2 kan skilte med svært god batteritid.

Ved blandet og ikke alt for tung bruk (moderate mengder med surfing, spilling, fotografering og filming) holdt batteriet det gående i over tre døgn før vi måtte hente frem laderen. Ved relativt tung bruk holdt det fortsatt markant lenger enn vår Xperia Z, eller tilsvarende telefoner vi har testet tidligere. Det kan vi like.

Konklusjon

Vi har testet en rekke LG-telefoner tidligere, og som oftest opplevd dem som solid sammensatte telefoner med gode spesifikasjoner. De har imidlertid aldri vært helt på nivå med de heftigste modellene fra konkurrentene. Med LG har du fått modeller som har ligget rett under toppnivå, og priser som har vært en del snillere enn det mange av konkurrentene har krevd.

Med G2 er situasjonen en ganske annen. Byggekvaliteten er forbedret et par hakk fra tidligere, og allerede da var den jevnt over god. Designen er kanskje ikke verdens mest spennende, men stilren og fin.

Innvendig har LG plassert alt du forventer av en toppmodell i dag. Ytelsen er helt i toppklasse, samtidig som batteritiden er langt bedre enn det vi har erfart med andre toppmodeller de siste årene.

Alt er imidlertid ikke fryd og gammen, for det er jo alltids noe som ender opp med å skuffe litt. I LG G2s tilfeller er det kameraet som ikke er helt på nivå med telefonen ellers. I utgangspunktet er G2 utstyrt med et godt kamera, men i praksis har vi slitt med å få levert gode bilder. Det er en del bildestøy og autofokusen er ofte relativt upresis. For mange vil nok uansett god ytelse og lang batteritid telle mer enn et kamera som kan variere fra bra til dårlig, litt avhengig av flaks.

Totalt sett er det likevel liten tvil om at LG G2 er at av de bedre mobilkjøpene om dagen, om du da er på jakt etter en telefon i øverste klasse. Ikke minst blir den aktuell når man ser prisen, som ligger på rundt 4 400 kroner. Det er rimeligere enn sammenlignbare modeller fra produsenter som Samsung og Sony.