TEST: Samsung Galaxy Tab 10.1 - Godt iPad 2-alternativ
Vår test viser at Samsung Galaxy Tab 10.1 teknisk sett er fullt på høyde med iPad 2 – og vel så det. Men apper optimalisert for Android-nettbrett glimrer fortsatt med sitt fravær.
Samsung kaller Galaxy Tab 10.1 for verdens tynneste nettbrett. Men når vi legger det på bordet ved siden av en iPad 2, er det nesten umulig å se forskjell på tykkelsen. En kikk i spesifikasjonene viser at Galaxy Tab er 8,6 millimeter tykk, mens iPad 2 er 8,8 millimeter tykk – med andre ord en knapt synlig forskjell på 0,2 millimeter. Men vår vekt viser at Galaxy Tab veier bare 569 gram, som er 41 gram lettere enn iPad 2.
Utseendemessig ligner Galaxy Tab 10.1 veldig på iPad 2, noe også Apples advokater har påpekt. Men selv om det ytre er ganske likt, er brukergrensesnitt og betjening helt annerledes.
Glassplaten foran skjermen går helt ut i kantene, og til tross for at baksiden er i plast (mens iPad 2 benytter aluminium) virker nettbrettet solid. Den proprietære ladekontakten ligner den som Apple benytter, og er plassert på den ene langsiden av nettbrettet. Det er ingen vanlig Micro USB-kontakt, så mister du spesialkabelen har du et problem. Nettbrettet har ellers en 3,5 mm hodetelefonutgang.
Super skjerm
Den største fysiske forskjellen mellom Galaxy Tab 10.1 og iPad 2 er at Samsung har valgt en 16:9-skjerm, mens iPad 2 benytter en 4:3-skjerm. Samsung-skjermen har en oppløsning på 1 280 x 800 punkter, mot 1 024 x 768 punkter på iPad 2. Det gjør at Samsung-skjermen er noe skarpere og mer detaljert, spesielt ved visning av liten skrift. Bildekvaliteten er hakket bedre enn iPad 2, og vi la spesielt merke til at det som skal være hvitt er virkelig hvitt – samtidig som fargegjengivelsen virker korrekt.
Nettbrettet benytter et Nvidia Tegra 2-brikkesett med en ARM Cortex A9 tokjerneprosessor på 1 GHz og en «ultra-low power» GeForce-grafikkprosessor. Det er det samme som benyttes i Asus Eee Pad Transformer, som vi har testet tidligere. Ytelsen virker veldig god, og vi opplevde at de aller fleste vanlige oppgaver gikk uten særlig rykk og napp. Også ytelsen i nettleseren virker god, og i motsetning til nettleseren på iPad støtter den Flash. For å få Flash til å fungere måtte vi riktignok inn i avanserte nettleserinnstillinger og skru på støtte for tilleggsprogrammer. Vi opplevde at det hakket litt av og til på tunge nettsider når Flash var skrudd på, og det er antagelig grunnen til at Flash-støtten også var skrudd av som standard. Det er uansett greit å ha mulighet for Flash, og ytelsen var god nok til at nettbrettet fint klarte 720p Flash-video.
Galaxy Tab 10.1 har 3G-støtte opptil 21 Mbps, med plass til SIM-kort under et lite lokk i øvre skjermkant. Vi testet med både 3G og wlan, men du kan selvfølgelig bruke kun wlan hvis du ikke ser behovet for å være på nett til enhver tid, eller stort sett bruker nettbrettet hjemme. Mange nyere mobiltelefoner lar deg jo også dele internettforbindelsen ved å opprette et mobilt wlan-tilgangspunkt, og da kan du spare en tusenlapp på å velge Galaxy Tab-modellen uten 3G og heller koble deg til nettet via mobiltelefonen.
Flott brukergrensesnitt
Galaxy Tab 10.1 bruker versjon 3.1 av Android (Honeycomb), med noen av Samsungs egne forbedringer her og der. Det er fem startskjermer som kan inneholde snarveier til apper eller widgets. Det er blant annet en widget for Samsung Social Hub-appen, som samler feeder fra blant annet Facebook, Twitter og LinkedIn på ett og samme sted. I tillegg har Samsung laget noe de kaller Mini Apps, som er små apper du starter opp fra menylinjen nederst på skjermen. Disse appene legger seg over andre apper du måtte ha på skjermen, og kan flyttes rundt. Det er totalt fem Mini Apps, blant annet kalkulator, kalender og oppgavebehandling. Men dessverre er det ikke mulig å endre disse, eller legge til nye Mini Apper.
Det er enkelt å sette opp nettbrettet med flere ulike e-postkontoer, for eksempel hvis du vil ha både privat- og jobb-e-post i samme e-postklient. E-postklienten er veldig god, og har en kombinert innboks hvor de ulike e-postkontoene vises i ulike farger. Det er også en utmerket kalenderapp med støtte for mange kontoer, samt et oversiktlig og bra kontaktregister.
Av andre apper, følger det med blant annet Googles egen navigasjonsløsning, en notatapp med mulighet for håndskrift, samt programmet Polaris Office for visning, oppretting og redigering av dokumenter i Microsoft Office-format.
Ett problem med Android-nettbrett, er at det foreløpig er vanskelig å finne apper som er optimalisert for de store skjermene til nettbrettene. Det er heller ingen måte å identifisere de optimaliserte appene i Android Market. Men dette er nok et forbigående problem, og noe som vil bli bedre når Android-nettbrettene blir mer vanlige. Samsung har for øvrig laget en egen app-butikk med spesielt anbefalte apper, noe som gjør det litt enklere å finne det som er bra.
Svakt kamera
Det er kamera både foran og bak. Hovedkameraet på baksiden har oppløsning på 3 megapiksler, mens det foran er på to megapiksler. Bildene du tar med hovedkameraet blir brukbare – men ikke mer. Men nå er vel neppe et nettbrett noe du først og fremst kjøper for å ta bilder med. Kameraet kan for øvrig filme i 720p.
Nettbrettet gjør en god jobb som underholdningsbrett, med blant annet en god musikkspiller som lar deg sortere musikken etter for eksempel album, artist, sang eller sjanger. Samsung har også sin egen videoavspillings-app som fungerer bra med de fleste formater – inkludert DivX og Xvid opptil 1080p. Det er HDMI-støtte, men da trenger du en spesialkabel som ikke følger med som standard. Det skal være støtte for DLNA, men vi fant ingen måte å spille av medieinnhold til DLNA-kompatible enheter (som tv-er), og Samsungs egen AllShare-app for mediedeling manglet også. Vi har imidlertid fått bekreftet fra Samsung i Norge at full DLNA-støtte og AllShare-app for mediedeling vil komme om kort tid, via en firmwareoppdatering.
God ytelse (også på grafikk) og en innebygget bevegelsessensor gjør at Galaxy Tab 10.1 fungerer godt til spill.
Konklusjon
Vår testenhet inneholdt 16 GB lagringsplass totalt, noe som kan være litt i minste laget. Det er heller ikke mulig å utvide lagringsplassen ved å sette inn minnekort. Det finnes imidlertid en 64 GB-utgave av nettbrettet, men den koster rundt 2 500 – 3 000 kroner mer, noe vi synes er litt drøyt.
Samsung Galaxy Tab er et nettbrett som imponerer på de aller fleste områder. Det er kanskje ikke like brukervennlig som iPad 2, og app-utvalget er foreløpig dårligere, men til gjengjeld har Android-grensesnittet langt bedre muligheter til skreddersøm og tilpasning enn iOS. Batterilevetiden virker for øvrig ganske god, og normalt holder batteriet et par-tre dager ved normal bruk.
Alternativer til Samsung Galaxy Tab 10.1 er blant annet Asus Eee Pad Transformer. Dette nettbrettet har like gode spesifikasjoner, men veier en del mer. Asus-nettbrettet har også den fordelen at det kan dokkes i et tastatur, og på den måten konverteres til en nesten fullverdig bærbar pc. Men er du ute etter et rent nettbrett, holder vi likevel en knapp på Samsung Galaxy Tab 10.1 som det mest spennende Android-nettbrettet som er tilgjengelig akkurat nå.