TEST: Cat B15Q - Cat med KitKat
Fortsatt tøffere enn toget, og også raskere enn forrige gang. Er forbedringene nok?
Sist vi testet tøffing-mobilen var vi relativt imponerte. Cat, mest kjent for å lage hjullastere, gravemaskiner og traktorer leverte en ganske så stilig telefon som tålte det meste av det vi kastet mot den. Dette er telefonen for de som enten jobber i harde miljøer der telefonen utsettes for sand, vann, knall og fall. Eller til de ekstremt klumsete. Jeg faller inn under den siste kategorien, og gledet meg til å prøve å ødelegge nok en telefon.
Oppdatert
B15Q er som nevnt oppdatert, men ikke på den måten vi er vant med fra de store mobilprodusentene. Hoved-oppgraderingen er en ny prosessor fra Media Tek, en fire-kjerners affære på 1,3 Ghz. Ram er på 1 Gigabyte, og vi hadde ikke nevneverdige problemer med å bytte mellom apper eller kjøre relativt tunge applikasjoner. Andre oppgraderinger er bedre Bluetooth og en LED lykt på baksiden. Dessverre har valget av ny prosessor ikke hatt noe innvirkning på data-hastighet; her er det fremdeles bare 3G hastigheter tilgjengelig.
Den viktigste oppgraderingen er derimot på programvare-side. B15Q er oppdatert til Android 4.4, også kjent som Kitkat. Kanskje noe av det beste med denne telefonen er at den kommer med rimelig standard Android, der det meste av oppsettet kan forandres av brukeren. Cat har inkludert tre egne apper: lommelykt, Swiftkey og av en eller annen grunn en hai-app som viser deg hvor i verden en del haier befinner seg. Det var ingen haier i Oslofjorden under vår testing.
Beskjeden ytelse
Skjermen er på beskjedne fire tommer og har en oppløsning på 480x800. Den er relativt lyssterk og vi hadde ingen problemer med å sjekke de lokale farvann for haier i selv sterkt sollys. Touchskjermen fungerer utmerket selv med våte fingre eller hansker; en kjekk mulighet når man vil ta telefonen uten å ta av arbeidshanskene.
Det følger kun med 4 gigabyte lagringsplass, som heldigvis er mulig å utvide via et micro-SD kort. Ellers har telefonen muligheten for dual SIM, noe vi ser mer og mer i telefoner, men som ikke har de helt store påvirkningene i Norge. Det kan derimot være kjekt å ha dersom man vil bruke utenlandske eller egne data-SIM i telefonen.
Kameraet er på beskjedne fem megapiksler, mer enn nok til å for eksempel ta bilder på en skitten arbeidsplass for å sende til kollegaer. Blitzen er overraskende god, og vi fikk fine detaljer på bilder tatt i mørket.
Tøffere enn toget
Cat er kjent for å lage tøffe ting, og B15Q er absolutt intet unntak. Telefonen holder standardene IP57 og Mil Spec 810F, som betyr at den er støv- støt- og vannsikker. Vi droppet telefonen mange ganger fra den angitte sikre høyden på 1,8 meter. Vi mistet den også over balkongen og vel 4 meter ned i bakken, uten at telefonen tok skade.
Vi testet også telefonen under vann, i fryseboksen og slengende rundt i et rotete verksted. Det er med glede vi kan meddele at en Subaru Forester heller ikke klarte å ødelegge telefonen da vi ved et uhell rygget over den.
Telefonen har et klart industridesign som vi liker meget godt. Den er pakket inn i gummi og metall, som ser bra ut men som dessverre også hindrer en del vanlige operasjoner. Micro USB-kontakten er nedsenket i gummi, som gjorde det umulig å bruke de fleste ladere andre enn den som fulgte med i esken. På-knappen er også nedsenket og gjorde at vi ikke fikk skrudd telefonen på uten å ta av oss hanskene.
Konklusjon
Vi kan ikke med god samvittighet anbefale cat B15Q til den jevne mobilbruker. Denne telefonen tilhører et snevert område, og vil naturlig være en perfekt ledsager for mange som jobber i krevende yrker.
Det vi derimot ikke kan tilgi er så svake oppdateringer på en telefon som ikke er spesielt kraftig i utgangspunktet. Bare fordi man utsetter telefonen for søle, vann og fall, betyr det ikke at man ikke er avhengig av raskere hastigheter, bedre kamera, bedre batteritid og generelt bedre ytelse.
Vi liker godt ideen bak, og vi håper Cat vil fortsette å videreutvikle denne telefonen. Vi håper bare de tar litt hardere i neste gang.