TEST: Samsung Galaxy Xcover 2 - Samsungs lille tøffing
Telefon for deg som trenger noe som tåler litt ekstra juling og et bad, uten at det blir helt ekstremt.
Samsung har erfaring med litt ekstra barske telefoner også fra tidligere, fra enkle tastetelefoner til halvavanserte smarttelefoner som takler alt fra støt og slag til støv, skitt og vann. Galaxy Xcover 2 tilhører siste kategori, og er en oppdatert versjon av Galaxy Xcover, som kom på tampen av 2011.
Det er fortsatt Android som gjelder, men denne gangen har Samsung flesket til med versjon 4.1, og er dermed ganske så oppdatert. Siden forrige gang har skjermen økt i størrelse, fra 3,7 tommer til 4 tommer. Økt har heldigvis også oppløsningen, som var relativt begredelig forrige gang. Nå er den i det minste passelig middelmådig, med sine 480 x 800 piksler og punkttetthet på 233 ppi (piksler per tomme). Skjermen er relativt lyssterk og har fin fargegjengivelse.
Innvendig har Samsung valgt en tokjerneprosessor på én gigahertz, kombinert med Mali-400MP grafikkprosessor og én gigabyte minne. Bortsett fra noe større minnemengde er spesifikasjonene dermed identiske med det vi så i projektortelefonen Galaxy Beam i fjor. Dermed ender ikke Galaxy Xcover 2 opp som noen racer, men det er likevel greit nok med krefter til det meste. I bruk føles Xcover 2 for det meste passelig kvikk og rask.
Kjent design
Designmessig er det lett å se at dette er en Galaxy-telefon, selv om den naturlig nok er en god del barskere enn de andre telefonene i Galaxy-serien. Vi vil ikke påstå at telefonen er direkte lekker, men den ser passelig solid og barsk ut. Nedenfor skjermen finne du tre skikkelige knapper for meny, hjem og tilbake. Dermed har du en viss kontroll på telefonen også når den er våt og møkkete.
Baksiden er dekket av et deksel med gummiaktig overflate. Gummi er et også på innsiden, i form av pakninger som skal holde vannet ute fra telefonens indre. For å være på den sikre siden er dekselet utstyrt med en liten lås. Vår erfaring er at låsen nok er mest for syns skyld, for da vi lot telefonen gå i bakken fra rundt en meters høyde løsnet omtrent halve dekselet og telefonen slo seg av. Som med Cat B15 var det bare å montere alt tilbake på plass og starte telefonen på nytt, så fungerte alt som det skulle.
Vi har hatt telefonen i og under vann ved flere anledninger, uten at den har tatt noen som helst skade av det. Det kan være lurt å blåse ut vann av ymse åpninger om du først har vært så uheldig å bade telefonen. Etter en runde med bading fikk vi nemlig tilbakemelding om at «vi hørtes ut som om vi satt inne i en blokkboks pakket inn i et ullteppe og plassert under vann». Vann i mikrofonen var synderen. Ikke det at man egentlig bør ha telefonen under vann i tide og utide, men det er nå kjekt at telefonen takler det uten problem, om uhellet først skulle være ute.
Konklusjon
Mens Cat B15 tydelig er rettet mot håndverkere og andre i utsatte yrker, virker Xcover 2 mer som en telefon for dem som liker å oppholde seg i skog og mark, eller er av det i overkant uforsiktige slaget. Den er ikke like solid som Cat B15, men mer enn solid nok til å overleve en god dose juling.
Samsung Galaxy Xcover 2 er ikke noen racer-telefon, men sprek nok til det meste av variert bruk. Kameraet på fem megapiksler er litt så som så, men fungerer om du ikke har noe annet for hånden. Vi ser ikke helt for oss dette som en hovedtelefon, men med en pris som starter på rundt 2 000 kroner kan den være en kjekk fritidstelefon for dem som liker å herje rundt i søle, snø og vann.