Timelapse-video basert på sosiale medier
Forskningsprosjekt viser at jevne animasjoner kan genereres på bakgrunn av tilfeldige bilder tatt over tid av samme motiv, men med forskjellig utsnitt.
Har du sett en timelapse-video noen har filmet på sin iPhone? Effekten er slående og komprimerer lange eksponeringer ned til bare sekunder.
Smooth operator
Det gjør at man kan se bevegelser som ellers er for sakte til å registrere med det blotte øyet. som for eksempel en blomst som åpner seg eller stjernenes gang over himmelhvelvet når kameraet er står på stativ.
Takket være overfloden av regnekapasitet i skyen kan også en tilsvarende jevn bevegelse generes på bakgrunn av video tatt med håndholdt kamera, siden algoritmer kan stabilisere det som ellers oppfattes som skaking under bevegelse.
Liknende teknologier er benyttet i et forskningsprosjekt foretatt i samarbeid mellom Universitetet i Washington og Google. Her har man høstet blant det store mangfoldet av bilder som folk legger ut på nett og så morfet fine overganger (eller tweens) mellom enkeltbilder.
Algoritmene er sofistikerte nok til å beskjære ut mennesker som står i veien for det ønskede hovedmotivet, og også jevne ut eksponering og variasjon i lyssettingen.
Resultatet taler for seg når en kan se endringer i Briksdalsbreens størrelse over tid - og det uten at noen har hatt et kamera stående på stativ samme sted over lengre tid.
Fri flyt
Det blir nesten som om alle bidedelingstjenestene og opplastingen til sosiale nettverk kan fungere som en tidsmaskin og la oss gå tilbake i tid for å se større, men ellers svært sakte endringer. Perfekt for glasiologer, geologer og andre som jobber med materie med lav viskositet, med andre ord. Og veldig spennende for alle oss andre, også!
Se video-eksempler nedenfor, og også et BBC-intervju med en av bakmennene ved å gå hit.