KOMMENTAR | Arbeidsportal

DELTE MENINGER: Meningene, både om og på, Jobbi er som baken – delt i to ... Plattformen er fremdeles ny, og volumet av vurderinger vil derfor trolig ikke gi et representativt utvalg per i dag.

Et spark bak for ledere, eller en fest for feiginger?

Målet med den nye digitale plattformen Jobbi er å skape større åpenhet om norske arbeidsplasser ved å la ansatte vurdere sine arbeidsgivere anonymt. Men er det en etterlengtet kilde til transparens, eller risikerer den å bli en arena for usaklig kritikk og omdømmejakt?

Publisert Sist oppdatert

Jobbi er en slags Legelisten, men for arbeidslivet. Vi får innsyn i hva ansatte, og tidligere ansatte, mener om en bestemt arbeidsplass. Kanskje en arbeidsplass hvor nettopp du vurderer å søke deg en jobb.

Men trenger vi dette innsynet?

Jeg har alltid tenkt at jeg ønsker å gjøre meg opp mine egne meninger om folk og steder; ikke anta noe basert på hva andre sier. Med Jobbi er det lett å danne seg et bilde, basert på meningene til en liten brøkdel av de ansatte.

Fredrik Fornes, en av initiativtakerne bak Jobbi, mener mange har savnet en mulighet til å få innsyn i hvordan arbeidstakere vurderer sin egen arbeidsplass. Basert på reaksjoner jeg har sett på LinkedIn, er mange positive til plattformen. Men:

– Det er klart at det også blir noen negative reaksjoner når man skrur på lyset i norsk arbeidsliv. Det er ikke alle som liker det, sier Fornes.

Eirik Leren, assisterende direktør i Lørenskog kommune, skriver på sin LinkedIn-profil at han mener Jobbi er en fest for feiginger. At anonymitet, uten verifisering av hvem som faktisk skriver, åpner for misbruk og vanskeliggjør konstruktiv dialog. For hvordan skal en bedrift kunne forsvare seg mot ubegrunnet kritikk fra "en skygge"?

I går tok jeg et dypdykk ned i jobbportalen.

Med seks vurderinger, og en totalscore på 2,2, hvor fem er topp, ble det en dårlig start på Jobbi-uka for IT-giganten Tietoevry Norge. Vurderingene ga inntrykk av en arbeidsplass med lave lønninger, et pessimistisk miljø og dårlig ledelse.

Jeg kontaktet IT-selskapet. Lurte på hva de mente om tilbakemeldingene, og om plattformen.

Norgessjefen Trond Vinje svarte at de setter pris på alle tilbakemeldinger om hvordan Tietoevry Norge gjør det som arbeidsgiver. At de sånn sett er positive til Jobbi.

Men det må jo svi litt, likevel.

Vinje fortsetter med å si at de håper at plattformen, som fremdeles er veldig ny, vil få et stort nok volum til at anmeldelsene som ligger der, begynner å nærme seg et representativt utvalg.

Kanskje Jobbi kan være det sparket bak som enkelte ledere trenger for å prioritere ansatte vekst, lønn og trivsel – og ikke bare bunnlinjen?

Hos Tietoevry vil de følge med på plattformen. Det er nok lurt.

Som journalist har jeg besøkt mange arbeidsplasser. Noen arbeidstakere forteller at de trives på jobb, andre viser det. Det er gjerne lett å se forskjellen.

Min erfaring er at de beste arbeidsplassene kjennetegnes av ledere som virkelig bryr seg om trivsel og utvikling. Kanskje Jobbi kan være det sparket bak som enkelte ledere trenger for å prioritere ansatte vekst, lønn og trivsel – og ikke bare bunnlinjen?

Jeg tror det.