DEBATT:

ANSVARLIG KI: Det handler om å bygge systemer som er menneskesentriske, pålitelige, rettferdige, cybersikre og gjennomsiktige. Det innebærer å ta hensyn til både energirelaterte og etiske aspekter ved utviklingen og bruken av KI, skriver Ilda Metani. (Foto: Istock)

Internasjonalt samarbeid skal styrke ansvarlig KI

Europa investerer milliarder i utviklingen av en ansvarlig og grønnere KI. Hva betyr det i praksis? Og hva mener vi når vi sier at KI-utfordringer løses med KI?

Publisert

Kunstig intelligens er i ferd med å revolusjonere våre liv og effektivisere alle bransjer. Utviklingen er meget rask og investeringene i KI enorme. Den franske regjeringen skyter nå inn for eksempel 2,5 milliarder euro i KI-forskning, -opplæring og -utdanning. I tillegg er private franske virksomheter i ferd med å bidra med 3,2 milliarder euro. KIs vekst medfører samtidig en betydelig økning i energiforbruk i KI-datasentre. En rapport fra Schneider Electric estimerer at AI-strømforbruket vokser med en sammensatt årlig veksthastighet på 25–33 prosent innen 2028.

Økende energipriser en trussel for vekst og det grønne skiftet

Både Norge og Europa opplever en utfordrende tid med økende energipriser. Mye av midlene som skulle blitt brukt til å fremme det grønne skiftet, går nå til å betale høyere gass- og strømregninger som konsekvens av geopolitiske konflikter. Industriveksten i vårt kontinent bremser. Europa risikerer å bli akterutseilt av både USA og Kina. Forventningene til kunstig intelligens som en kritisk løsning er økende. I både Mario Draghis rapport om Europas konkurranseevne (9. september), Norges digitaliseringsstrategi mot 2030 (26. september) og lanseringen av Norges statsbudsjett-forslag (7. oktober), blir digital infrastruktur og teknologisk innovasjon – med KI i spissen – nevnt som et middel for å overkomme økonomisk stagnasjon, fremme det grønne skiftet, takle eldrebølgen og håndtere sikkerhetstrusler – både digitale og fysiske. Samtidig stiller kunstig intelligens spørsmål knyttet til både etikk og bærekraft. Det er et open source-verktøy som kan brukes med skumle hensikter. Og energiforbruket den medfører, vekker bekymringer.

Ilda Metani leder et team av eksperter som jobber med KI for industrielle applikasjoner. Teamet hennes er en del av Schneider Electrics AI Hub, mer enn 350 spesialister som utvikler KI løsninger for ulike segmenter med fokus på energihåndtering og industriautomatisering. (Foto: Schneider Electrics)

I august utdypet Schneider Electric konseptet Frugal AI som en del av et internasjonalt forskningsprosjekt. Denne edruelige tilnærmingen til KI er i tråd med målene for ansvarlig KI: minimere energiforbruk og gjøre etisk bruk av KI. Frugal AI ble fremhevet som grunnleggende i Norges digitaliseringsstrategi, som understreker viktigheten av ansvarlig, menneskesentrisk KI.

Ansvarlig kunstig intelligens – en nødvendighet

French Norwegian Day-konferansen 2024 fokuserte i sin helhet på det sterke behovet for ansvarlig kunstig intelligens. 140 deltakere fra Norge og Frankrike ble forespeilet hvordan de to landene samarbeider for å gi KI en ansvarlig retning. Under konferansen signerte Norske Abelia (65.000 medlemmer) og franske NUMEUM (600.000 medlemmer) en intensjonsavtale for et tettere samarbeid innen ansvarlig digitalisering i begge land.

Men hva mener man med ansvarlig KI?

Ansvarlig KI handler om å bygge systemer som er menneskesentriske, pålitelige, rettferdige, cybersikre og gjennomsiktige. Det innebærer å ta hensyn til både energirelaterte og etiske aspekter ved utviklingen og bruken av KI.

  • Datakvalitet og sikkerhet: Grunnlaget for all AI er data. Ved å sikre at dataene er av høy kvalitet og at de håndteres på en sikker måte, kan vi unngå at AI-systemene våre tar beslutninger basert på feilinformasjon eller blir misbrukt.
  • Transparens og menneskesentrert design: AI-systemer bør utvikles med mennesker i sentrum, med transparens med tanke på formålet: å bidra til et bedre samfunn.
  • Etikk: Ansvarlig AI respekterer personvern, unngår diskriminering og er transparent i sine beslutninger. Bærekraftsrapportering bidrar til å utvikle KI i riktig retning. Samtidig kan KI forenkle bærekraftsrapportering.

Mye av midlene som skulle blitt brukt til å fremme det grønne skiftet, går nå til å betale høyere gass- og strømregninger som konsekvens av geopolitiske konflikter.

  •  Bærekraft: Utvikling og bruk av AI bør være bærekraftig og akselerere avkarbonisering. KI øker datasentrenes strømbehov, men kan også brukes til å minimere energiforbruket både i datasentre og i alle segmenter. KI forenkler integrering av systemer og av fornybare kilder i eksisterende energisystemer.
  • Samarbeid: Åpenhet av systemer forenkler samarbeid, data- og kompetansedeling på tvers av systemer, landegrenser og ulike sektorer. Partnerskap er avgjørende for å lykkes. Vi bør utvikle globale standarder for ansvarlig KI.

KI-datasentrenes dualitet: bruker energi, men muliggjør bærekraftig energihåndtering

Kis utviklingsfart krever en mer dynamisk infrastruktur som enkelt kan skaleres for å håndtere den økende mengden spørringer fra brukere. Driften av KI-datasentre krever betydelig energi, men samtidig kan KI muliggjøre dynamisk strømstyring, som gir operatører sanntidsinnsikt i energidistribusjon, optimaliserer ressursallokering og sikrer effektiv bruk av kraft. Ved å fordele strømmen dynamisk, kan man optimalisere tettheten i rackene og unngå energisløsing. KI-programvare sikrer også at KI-klynger opererer innenfor sikre grenser og fører både til topp ytelse og energieffektivitet.

Modulære, skalerbare datasentre er femtiden

Datasentre bygget i moduler blir utstyrt med avanserte strømdistribusjonsblokker som støtter det økende energibehovet til KI-arbeidsbelastninger og gir dem muligheten til gradvis å tilpasse seg etter hvert som KI-teknologier utvikler seg. Dette forlenger også datasentrenes levetid og reduserer behovet for hyppige overhalinger av infrastrukturen. Modulære løsninger inkluderer forhåndskonfigurerte strøm-, kjøle- og styringssystemer, som sikrer at hver modul er optimalisert for effektivitet fra starten.

Innovativ fleksibel væskekjøling-teknologi

Effektiv kjøling er kritisk for KI-klynger. Tradisjonelle luftkjølingsmetoder er utilstrekkelige. Væskekjøling er nødvendig for racks som overstiger 20 kW, som skissert i en rapport Schnedier Electric nylig har utgitt. Her blir ulike typer væskekjøling vurdert etter datasentrenes behov. Kjølesystemer må være tilpasningsdyktige fordi kravene fra KI-teknologier er i utvikling. Fleksible kjølesystemer kan lett endres/utvides for å takle fremtidige krav. En bærekraftig, fremtidssikker designfilosofi integrerer direct to chip-væskekjøling, fleksibel strømdistribusjon og mer robuste rack med høy tetthet som kan støtte neste generasjon AI-servere. Infrastrukturen kan dermed oppgraderes eller utvides uten store overhalinger. Dette forlenger også levetiden til datasenteret og reduserer behovet for nye bygg.

Integrering av mikrogrid og fremtidens kraftnett for bærekraftig energistyring

Mikrogrid og fremtidens kraftnett samarbeider for å integrere fornybare energikilder som sol og vind i strømforsyningen. KI forenkler håndteringen av både mikrogrid og fremtidens nettsystemer; den forutser fornybar energiproduksjon og tilpasser den til datasenterets energibehov. Den reduserer datasentrenes avhengighet av kraftnettet og begrenser også energi- og driftskostnadene. Energilagring i datasentrenes UPS-batterier kan gjøre overflødig strøm tilgjengelig lokalt når strømbehovet er på topp – eller når fornybar produksjon er lav. Dette bidrar også til fleksibiliteten og stabiliteten til strømnettet. KI-systemer overvåker og justerer kontinuerlig energidistribusjonen og sørger for en optimal balanse mellom forbruk, lagring og nettinteraksjon.

Ansvarlig KI = åpenhet og sirkulæritet

Ansvarlig kunstig intelligens baserer seg på transparens med tanke på rapportering om energiforbruk, karbonutslipp og påvirkningen av datasenterdrift – gjennom hele levetiden til datasenteret. Generativ KI brukes i dag i verktøy for bærekraftsrapportering, som hjelper bedriftene med å gjøre om rapporteringstall til ordentlige tiltak for avkarbonisering.

Transparens er i tråd med en moderne bærekraftstankegang som omfatter sirkulær økonomi: datasenterkomponenter må kunne resirkuleres, renoveres eller gjenbrukes for å minimere avfall. Fremoverlente aktører, som Digital Realty i Frankrike, har utviklet en helhetlig sirkulær strategi med gode resultater.

Fremtiden til KI og datasentre avhenger av proaktiv design, tilpasning og en urokkelig forpliktelse til bærekraft.

Det er utslagsgivende å tenke innovativt i valg av programvare og strategi for å takle disse utfordringene – og godt, tverrfaglig samarbeid gjør en forskjell. Ved å lære av og dele egne erfaringer og omfavne en miljøansvarlig tilnærming til KI, kan vi sikre at bransjen ikke bare bidrar til omstilling av ulike sektorer, men også anvender sine KI-løsninger på seg selv for å redusere eget energiforbruk og karbonavtrykk.