TEST: AOC Q2778VQE - Stor skjerm med TN-panel
Har det noe for seg med en 27-tommer med høy oppløsning og TN-panel?
Det siste året har det dukket opp en rekke skjermer med 4K-oppløsning. Felles for de fleste av dem er at de er relativt dyre, i alle fall om du vil ha god kvalitet. Er man på jakt etter en stor skjerm, 27 tommer eller større, med høy oppløsning kan det enn så lenge være vel så aktuelt med en WQHD-skjerm, 2560x1440 piksler.
Det gir en markant større arbeidsflate enn med en Full HD skjerm. Spesielt når vi kommer opp i størrelser over 24 tommer blir 1920x1080 piksler i minste lagt. Selv på en 24-tommer ville det vært greit med høyere oppløsning enn som så, men det er nå en gang i stor grad det industrien har standardisert på.
En stund var det kun på dyrere og mer proffrettede 27-tommere man fikk WQHD-oppløsning, men de siste par årene har prisene falt betraktelig, og i dag kan du få en god IPS- eller VA-basert 27-tommer fra like i overkant av 3.500 kroner. Slik sett fremstår AOCs nye skjerm som litt pussig. Det er nemlig noe så uvanlig som en TN-basert 27-tommer med WQHD-oppløsning.
Raskere, men svakere
For de som måtte trenge en rask oppfriskning i skjermpaneler, er det til dels ganske store forskjeller på IPS og TN. Begge gjør det mulig å vise bilder på skjermen din, men de gjør det på litt forskjellige måter. Uten å gå i detalj, kan det enkelt forklares med at IPS normalt sett viser flere og mer korrekte farger enn TN.
IPS har også langt bedre innsynsvinkel, slik at bildet vises riktig selv om du ser skjermen fra sidene, ovenfra eller rett på. TN er på sin side en rimeligere teknologi, og er også noe raskere. På mer proffrettede skjermer er IPS vanligst, mens rimeligere skjermer til hjemmebruk, samt dyrere skjermer til spilling, gjerne er TN-baserte.
Utvalget av TN-skjermer med WQHD-oppløsning, 2560x1440 piksler, er relativt begrenset. De fleste TN-skjermer har så langt stoppet på 1920x1080 piksler, samt at en del rimelige 4K-skjermer benytter seg av paneltypen.
Undersøkelser viser at brukerne gjerne vil ha høyere oppløsning på skjermens sine. Det har også vist seg at høyere oppløsning, og for så vidt også flere skjermer, kan gjøre mye for produktiveten. Høyere oppløsning gir større arbeidsflate på skjermen, som igjen betyr at du kan ha flere programmer åpne samtidig, eller få bedre oversikt over dokumenter ved at du har flere sider fremme på skjermen samtidig.
Det kan se ut til at AOC har hatt et ønske om å levere en stor skjerm med litt mer solid oppløsning også til de som ikke er villige til å betale prisen for en IPS-skjerm. For mange brukere vil TN også gjøre en mer enn god nok jobb, og AOCs har i tillegg valgt et relativt godt TN-panel.
Mangler litt på fargene
Vi har brukt AOC Q2778VQE til variert bruk en stund nå. Skjermen var relativt greit innstilt allerede da vi koblet den opp, men hadde likevel godt av en liten kalibrering. Før kalibrering målte vi fargekorrektheten til å være ganske svak, med Delta E-verdier opp mot sekstallet på noen av fargene. Til sammenligning vil en grei IPS-skjerm ligge godt under den magiske grensa på Delta E 3,0.
Delta E måler hvor korrekt en gitt farge vises på skjermen, opp mot hvordan den faktisk skal se ut. Desto lavere tall, desto mer korrekt vises fargen. Alt over Delta E 3,0 regnes som synlig for et normalt øye, mens et trent øye kan se forskjeller selv på lavere nivåer.
Etter kalibrering fremstod skjermen noe bedre, men fortsatt et godt stykke unna hva vi kunne ønsket oss. Skjermen er i stand til å vise et bredt spekter av farger. Med nær perfekt dekning av sRGB gjør den det faktisk litt bedre enn en del av IPS-skjermene vi har testet. Den er imidlertid ikke på langt nær like fargekorrekt. Altså at fargene som vises på skjermen er slik de egentlig skal være.
Fin til daglgidags bruk
Til vanlig hjemmebruk, være seg det er surfing, spilling eller video gjør AOC Q2778VQE en helt grei jobb. Til enkel bildebehandling kan den også fungere, selv om vi ikke hadde stolt helt på at det vi så på skjermen også ble det som kom frem på for eksempel en fotoutskrift. Gitt størrelsen og oppløsningen kan AOC-skjermen også fungere til kontorbruk, hvor fargekorrekthet ikke nødvendigvis er det viktigste.
Et element som kanskje ikke gjør skjermen like aktuell for de som sitter mye foran pc-en er mangelen på god ergonomi. Her har du for eksempel ikke høydejustering. Det eneste du egentlig får gjort er å vinkle skjermen litt opp eller ned. Høyden på skjermen er for så vidt ikke så aller verst i utgangspunktet, men for dem som liker å tenke ergonomi – og det bør man jo – blir det i knappeste laget. Ergonomien er mer på linje med det vi forventet av rimeligere skjermer til hjemmebruk, eller i bedrifter som tenker mer på pris enn de ansattes ve og vel.
AOC Q2778VQE er relativt godt utstyrt med tilkoblinger. Du har velge å koble til pc-en via HDMI, Displayport, DVI eller VGA. Sistnevnte har ikke alskens for seg, ettersom du da vil slite med å få skikkelig oppløsning på skjermen. Har du muligheten anbefaler vi å bruke Displayport.
Som med TN-skjermer flest sliter AOC Q2778VQE litt med innsynsvinkelen. Til tross for at den skal være god, opplevde vi at vi måtte vinkle skjermen en god del for å få den så rett på som mulig. Først da vises fargene riktig. Her har ikke AOC-skjermen akkurat noen fordel av at den er så pass stor. Store skjermer med TN-panel blir gjerne enda litt verre å jobbe med, gitt innsynvinkleproblematikken. Vi klarte nå uansett å få vinklet den greit til slutt.
Konklusjon
AOC Q2778VQE er egentlig en litt spennende skjerm. Den er en av få 27-tommere med WQHD-oppløsning og TN-panel, en kombinasjon som skulle tilsi at den var mye billigere enn tilsvarende IPS-skjermer. Et slags alternativ for de som vil ha høy oppløsning og stor skjerm, men som ikke er kritisk avhengig av fargekvaliteten, og som gjerne vil spare noen kroner.
Problemet er at AOC Q2778VQE ikke helt treffer riktig. Skjermen leverer helt grei bildekvalitet, omtrent på linje med andre, gode TN-skjermer. Godt nok til hverdagsbruk og enkel kontorbruk, men den kommer til kort til andre, litt mer krevende oppgaver.
Prisen på rett i overkant av 3.000 kroner ser i utgangspunktet veldig grei ut. Det er rundt tusenlappen mer enn for en grei 27-tommer med Full HD-oppløsning, og her får en tross alt mange flere piksler å boltre seg på. Problemet er bare at det ikke er veldig lang vei opp til en IPS-basert skjerm med samme størrelse og oppløsning. Da får du bedre innsynsvinkel og bedre fargekorrekthet - og gjerne også en fot som legger til rette for bedre ergonomi.
AOC Q2778VQE er sånn sett en litt vanskelig skjerm. Den kan være et godt alternativ til en 27-tommer med Full HD, gitt at du ikke er avhengig av at fargene er perfekte, men greie nok. Er fargene viktigere vil vi anbefale deg å legge i alle fall mellom 600 og 1.000 kroner til i potten for å få en IPS-basert skjerm.