FINN VEIEN: Med offline turkart i Kartverkets 1:50.000-serie installert på mobilen før fjellturen, er sjansen for å finne veien om det blir tåke adskillig høyere. (Foto: Skjermbilde fra demovideo på kartverket.no/mobilkart)

Terrengkart over hele Norge og litt av Sverige rett i lomma

De klassiske turkartene på mobilen.

Publisert Sist oppdatert

I disse høstferie-, jakt-, og fjellturtider minner Statens Kartverk om at mange går seg unødvendig vill ute i norske naturområder. Kartverket lanserte tidligere i år «Hele Norge rett i lomma», som er en gratis app for mobil og nettbrett som viser terrengkart på mobilskjermen.

Hele Norge og litt av Sverige

Det er den klassiske turkartserien Norge 1:50.000 (N50) som er kartgrunnlaget for tjenesten. Disse kartene har Kartverket delt opp fylkesvis for nedlasting, og i tillegg lagt dem ut i to forskjellige grafikk-kvaliteter, slik at de kun tar opp den nødvendige lagringsplassen på mobilen.

I tillegg har Kartverket gjort en avtale med den svenske kartmyndigheten Lantmäteriet for å få tilgang til svenske kartdata i tjenesten. Dette dreier seg om en 50 kilometers stripe på svensk side av grensen, som presenteres med norsk kartografi. Disse tilleggskartene må lastes ned separat.

Både Apple og Android

Løsningen er basert på gratisappen Geoviewer fra Extensis. Denne finnes både for Apple IOS og Google Android, fra de respektive nedlastingstjenestene. Når appen er vel installert, så bruker man nettleseren for å gå til kartlisten som finnes på nettsiden kartverket.no/mobilkart. Deretter klikker man på kartutsnittene man ønsker for å laste ned.

Dette kan være relativt store filer, så det anbefales å gjøre dette mens man sitter i wifi-nettet hjemme. Det er også verd å merke seg at Safari på Iphone ikke gir noen statuslinje for framdriften, slik at det er bare å smøre seg med tålmodighet, dette tar lenger tid enn man skulle tro.

Kartverket opplyser at disse kartene oppdateres ukentlig, der det nye kartet legges ut på torsdager. De svenske kartdataene oppdateres to ganger i året.

Kartverket minner også om at det går an å melde feil og mangler i kartene via nettjenesten Rettikartet.no. Da kan korreksjonene dukke opp i neste ukes versjon av kartbladene.