FRI VIDEOKONFERANSE I BROWSEREN: Computerworld testet Appear.in i 2013, men det har skjedd mye på utvikling siden da. (Fra venstre) Kenneth Christensen i Computerworld, teknologisjef Svein Williasen og produktsjef Ingrid Ødegaard i Appear.in. (Skjermdump: Kenneth Christensen)

Integrert videokonferanse på 1-2-3

Den norske videokonferansetjenesten Appear.in, utviklet med og basert på åpne standarder, kan nå integreres på nettsteder og i applikasjoner. Helt gratis.

Appear.in, utviklet av Telenor Digital (tidligere Comoyo), tilbyr gratis videokonferanse direkte og enkelt i nettleseren for inntil åtte deltakere, uten sign-up eller andre begrensninger. Tjenesten baserer seg på den åpne standarden WebRTC. Appear.in er også tilgjengelig som egen app på IOS, mens Android-brukere klarer seg fint med Firefox, Chrome eller Opera, i likhet med PC-, Mac-, GNU/Linux-brukere.

Nylig lanserte det 13-person store teamet bak tjenesten et nytt API for utviklere. Nå er det med andre ord mulig å enkelt integrere konferanserom på hvilken som helst nettside.

"- The Youtube of video communication"

Produkt- og markedssjef for Appear.in, Ingrid Ødegaard, skriver til Computerworld at integreringsmuligheten er et steg mot målet om å bli "the Youtube of video communication" for Appear.in. Hun forteller også at teamet stadig får henvendelser fra brukere over hele verden som ønsker å integrere tjenesten til bruk som språkopplæring, telemedisin, psykologitjenester og diverse startup-ideer.

- Vi håper dette vil være med å drive innovasjon ved å gjøre det lettere for folk å bruke video i nye tjenester, samt at det er gratis, sier Ødegaard.

Video og leksehjelp

Blant brukerne er Norges Røde Kors, som bruker Appear.in for sitt prosjekt Digital Leksehjelp i samarbeid med teknologipartner Iterate. Prosjektet er en møteplass der frivillige voksne med erfaring og fagkunnskap hjelper elever på ungdom- og videregående skole i fag fra historie til fysikk og det meste i mellom.

Til syvende og sist gjorde Appear.in oss i stand til å utvikle en tjeneste av høy kvalitet, og innenfor rammen.

Utvikler Martin A. Midtsund skriver i en bloggpost at Iterate vurderte flere løsninger som Skype, Webex og Google Hangout for Leksehjelp-prosjektet. Valget falt på Appear.in blant annet fordi de nevnte mulighetene leveres med begrensninger som skaper utfordringer. Skype krever for eksempel at brukerne registrerer seg og må opprette en kontaktliste, Webex krever bedriftsavtale, og Hangout krever konto på Google+.

Ikke at det nødvendigvis er noe galt med slike krav, men Appear.in har på sin side ingen av disse begrensningene - noe som er positivt for å utnytte innovasjonsmulighetene til det fulle. Man kan forresten registrere seg på Appear.in også, men det er en tilleggsfunksjon, og 100 prosent frivillig. Litt av poenget er tross alt at hvem som helst skal kunne delta uten å være nødt til å opprette konto eller registrere seg.

- Til syvende og sist gjorde Appear.in oss i stand til å utvikle en tjeneste av høy kvalitet, og innenfor rammen. For en gangs skyld var det også forfriskende å integrere noe uten å komme ut for noen hindringer, kommenterer Midtsund i bloggposten.

Nå kan du lage egen profil

Appear.in videreutvikles hele tiden, og teamet har nylig lagt til funksjoner som mange brukere har bedt om. Det er nå mulig å opprette egen profil, med navn og bilde, varsling på mobilen, kontaktliste og mulighet til å synkronisere kontakter med mobiltelefonen.

Brukere kan også reservere ett eller flere "møterom" i profilen sin, og dele ut tilgang. Slik er det også ganske enkelt å skille mellom jobb-rom og privat-rom, for eksempel.

Vi håper dette vil være med å drive innovasjon ved å gjøre det lettere for folk å bruke video i nye tjenester.

Selv om funksjonen for å opprette profil er på plass, presiserer Appear.in at det fortsatt er fullt mulig å bruke tjenesten anonymt som før. Profil og reserverte rom er 100 prosent frivillig.

Videokommunikasjon på 1-2-3

Dokumentasjon for å bruke Appear.in sin videotjeneste på eget nettsted er lagt ut på developer.appear.in.

For bloggere og andre med Wordpress er det enda enklere, her finnes det nemlig egen plug-in for Wordpress 3.1 til 4.1.