Snippsnappsnute, der var Note 7 ute
I en slags skrudd variant av bilhistoriens Ford Edsel, i sin tid verdens beste bil som ingen ville kjøpe, har Samsung laget verdens beste smartmobil som ingen kunne bruke.
Sannsynligvis en av de største prestisjenederlagene i mobilindustriens historie ble skrevet tirsdag. Etter over ei uke med spekulasjoner om også den nye, «feilfrie» modellen av Note 7 faktisk kunne selvantenne den også, dro Samsung ut pluggen for hele modellen. Produksjonsstoppen fra mandag blir permanent, og salget stopper.
Det betyr at en av de største flausene i teknologihistorien er et faktum. En ny relansering etter to runder med produkter med feil hadde vært fåfengt og bare kostet enda mer.
Over hundre milliarder i tap
Giganten må slikke sine brannsår og gjøre opp regnskap for skandalen. Den første tilbakekallingen i september ble beregnet til å koste mellom 7 og 8 milliarder kroner. Nå melder Reuters om at dette kan koste så mye som 139 milliarder kroner (17 milliarder dollar), eller overskuddet til Samsung i drøyt to kvartaler. Dette inkluderer salgstapet av 19 millioner smarttelefoner, som var det Samsung regnet med i salg det første halvåret. Hvor mye det har kostet giganten å utvikle og produsere enhetene som er solgt er ikke klart.
På de to ukene Note 7 var i salg i august, fikk Samsung solgt 2,5 millioner enheter. Hvor mange som er solgt etter at salget startet opp igjen for ti dager siden er ikke klart. Men hele forhandlerapparatet har fått melding om å akseptere retur av Note 7 som fortsatt er der ute.
Anslag Reuter har fått anslår at Samsung har produsert 4 millioner Note 7, og at kostnadene for disse og relaterte kostnader vil gi et regnskapsmessig tap på 11,6 milliarder kroner (1,6 trillioner won) i fjerde kvartal. Med forventninger om et resultat på rundt 60 milliarder kroner i samme periode i normale tider, så kommer dette til å svi.
Følgeskader og omdømmetap
I tillegg ligger det en potensiell fare for å måtte betale erstatning til kunder, spesielt i det nordamerikanske markedet med sine forbrukervennlige erstatningsbestemmelser og praksis.
Indirekte kan det også ligge en fare i at Samsung sitt andre trygge bein, produksjon og salg av allehånde skjermer, minne, brikkesett og lignende, vil få et fall i inntekter. Dette er i tilfelle ingen andre går inn og kjøper overskuddskapasiteten til de samme prisene som Samsung selv ville betale for dem. På den andre siden er det konkurrenter som nå gjerne skrur opp produksjonen av egne smartmobiler og dermed holder komponentmarkedet oppe.
Det spennende er om omdømmetapet vil ramme de andre modellene fra selskapet, eller om håndteringen av Note 7-miseren var god nok til at det kun blir en skrape i lakken.
Julaften på forskudd for Androidene
Selv om Samsung ikke får solgt sin Premium-modell, har koreanerne andre modeller å fylle i gapet. En av fire smartmobiler som selges i verden bærer selskapets navn, og de vil nok forsøke å forsvare posisjonen. Allerede skal intensive kampanjer for vårens toppmodell S7 ta igjen noe av det tapte, og modeller i mellom- og startsjiktet vil antagelig fortsette salget i volum. Men det skal selges mye ekstra mobiler med ordinære priser og marginer for å ta igjen et salgstap på 19 millioner Premium-enheter.
For de andre aktørene i Android-markedet er dette julaften to måneder på forskudd. Google har nylig lansert en Pixel-familie av mobiler som skal ha verdens beste innebygde kamera, og som har gode, om enn ikke topp spesifikasjoner.
For den som vil ha en penn-telefon, så har LG en Stylus 2 i mellommarkedet. LG har også en G5 lansert før sommeren, og en seriøs kamerautfordrer i nylig lanserte V20. Sony får gode omtaler av sin Xperia XV og har fortsatt sin Z5 i salg.
For kinesiske Huawei kan dette være muligheten for å ta innpå og sette andreplassen i smarttelefonmarkedet i spill. De har allerede en dual-kameraobjektiv Premium-mobil i P9 i salg fra i vår. I høst er den supplert av Honor 8 i mellommarkedet.
Kommer S8 tidligere?
For Samsung vil dette sannsynligvis utløse en frenetisk satsing på å få ut oppfølgeren i S-familien, slik Computerworld meldte mandag. Dette skal balanseres mot at de vil sette av mye tid til å teste og kvalitetssjekke en ny premiummodell. Men forventningene til Galaxy S8 stiger drastisk og er antagelig like høye som forventningene til om Apple med sin åttende hovedvariant vil levere noe enestående igjen.
Om dette har noe betydning for Apple nylig lanserte smartmobil er ikke sikker. Det avhenger av om den modellen oppfattes som så ny at det er verdt å bytte plattform.
Hva dette betyr for Note som serie-navn er heller ikke klart. Noen snakker om at en Galaxy Galaxy Note 8 kan komme om et år, mens andre frykter at Note-navnet er for tilsotet til at det kan brukes igjen. Samsung har imidlertid lagt så mye innsats i forsking og app-utvikling for pennebruk at de nok vil komme opp med produkter som kan bruke teknologien.
Selv navnet Note 8 er litt kinkig, siden Samsung i noen år har hatt en Tab Note 8, et åttetommers nettbrett med innebygd penn.
Imens går ryktene om at denne fadesen kommer til å bli et samlerobjekt, og at samlere som vil ha et stykke mobilhistorie bør skaffe seg en Note 7 i original, plastet boks. Hos CNN ble europeiske interesserte tipset om at London fortsatt hadde Note 7 for salg denne uka. Visstnok skal Note 7 også være i salg i Sør-Korea.