Tapt og funnet via Bluetooth
Det Bluetooth-baserte søkesystemet Tile kommer nå til Norge. Systemet inspirerer folk til å hjelpe hverandre å lete.
To millioner ganger om dagen finner folk over hele kloden bortkomne gjenstander ved hjelp av Tile-systemet. Nøkler og lommebøker står øverst på listen, i tillegg til at mange finner igjen mobilene sine ved hjelp av Tile-brikken.
Bruken av RFID – radiofrekvensidentifisering – til å identifisere og finne igjen gjenstander er egentlig ikke noe nytt. Forløperen til RFID-teknologien dateres så langt tilbake som til spionasjevirksomheten allerede ved starten av den kalde krigen, og moderne RFID-løsninger begynte å se dagens lys på 1970-tallet, ifølge Wikipedia.
I senere år er det dukket en rekke RFID-baserte produkter som i kombinasjon med Bluetooth gjør det lettere å finne igjen bortkomne gjenstander, særlig nøkler og nøkkelknipper.
Inspirert av sosiale medier
Tile-systemet bruker den strømgjerrige Bluetooth Low Energy 4-teknologien som basis for sin løsning, men hovedgrunnen til suksessen som selskapet har hatt, er ikke lang batteritid. Den høye markedsandelen skyldes ikke minst integrasjonen mot en mobilapp for Android og IOS med funksjonalitet som minner om aktiviteter som trigges av sosiale medier.
Folkene bak systemet snakker nå om at det har vokst frem en «Tile community» – et Tile-samfunn – bestående av Tile-brukere som hjelper og varsler hverandre i jakten på bortkomne gjenstander.
I 2013 startet gründerne bak Tile-systemet et såkalt crowfunding-prosjekt for å skaffe til veie nok kapital til å sette ideen ut i livet, og året etter var California-bedriften i gang.
Det er gått veldig bra, sier salgsdirektøren for Tile i Europa, Peter Groom, i en samtale med PC World under et Oslo-besøk. Allerede i fjor, det andre året med et helt års omsetning, nådde selskapet et salgstall på 100 millioner dollar.
I Norge allerede
For så vidt er Tile-systemet allerede i bruk i Norge, selv om det ikke har vært noe organisert salg av det her til lands ennå. En del nordmenn har kjøpt Tile-brikker via Amazon, andre har kjøpt systemet under besøk i Sverige og andre land hvor salget allerede er i gang.
Salgsdirektør Groom er i Norge i disse dager for å sette i gang distribusjonsapparatet her til lands. Etter ankomsten registrerte mobilen hans at det åpenbart var en god del Tile-brukere i nærheten da Flytoget passerte Lillestrøm, noe han tok som et godt tegn på interessen for løsningen her til lands.
To størrelser
Tile-brikkene kommer i to størrelser. Den minste har et hull i det ene hjørnet der man kan feste en ring for å henge brikken for eksempel på et nøkkelknippe eller en ryggsekk. Den andre har litt større omfang, men er mye tynnere og er myntet blant annet på å legges i en lommebok.
Begge har en liten knapp midt på til å aktivere visse funksjoner, som for eksempel å få en bortkommen mobiltelefon til å gi fra seg en ringelyd selv om den var satt i stillemodus før brukeren mistet den av syne.
Fem per kunde
Tile-selskapet har regnet ut at når folk først kjøper seg Tile-brikker, nøyer de seg ikke med én. Gjennomsnittstallet ligger i dag på like i underkant av fem brikker per bruker.
Prisen i Norge blir trolig i underkant av 300 kroner for den minste brikken og 350 kroner for den største.
På grunn av det registrerte kjøpsmønsteret tilbys brikkene også i rabatterte firepakninger der man enten får kjøpt fire like brikker eller to av hver type, med den fjerde i praksis gratis.
Opptil 150 fot
Grensen for rekkevidden med Bluetooth tilsier at systemet ikke finner gjenstander som er mer enn 100 fot unna – cirka 30 meter. I praksis er fungerende søkeavstand gjerne enda litt kortere.
Likevel kan Tile-appen under visse omstendigheter finne gjenstander som ligger opptil 150 fot unna – rundt 45 meter – altså lenger unna enn Bluetooth greier å søke. Dette kan skje når en gjenstand som er «meldt savnet», kommer innenfor rekkevidden av mobilen til en annen Tile-bruker. Da vil dennes mobil sende en anonym melding til vedkommende som har mistet gjenstanden, med oppdatert informasjon om hvor gjenstanden befinner seg.
GPS-informasjonen som systemet registrerer, kommer ikke fra Tile-brikkene. Dét ville ha krevd for mye strøm. I stedet er det den tilhørende mobilens GPS-registreringer som utnyttes av systemet. Systemet kan for eksempel varsle om at nå er brukeren i ferd med å bevege seg utenfor Bluetooth-rekkevidde, samtidig som sist detekterte stedsangivelse blir tatt vare på.
Foruten nøkler og lommebøker brukes systemet gjerne til sykler – blant tilbehøret finner vi festeanordning for å feste brikken ute av syne under sykkelsetet – til barnevogner, til kameraer og til ski som brukes i alpinanlegg der ski ofte stjeles. Og mye annet.
RFID-brikkene skaper ingen konflikt med sikkerhetssystemene som brukes i luftfarten, og mange fester Tile-brikker på bagasjen når de er på reise. Det går historier om folk som har fått varsel om at bagasjen er kommet trygt frem lenge før kofferten er dukket opp på bagasjebåndet.
PC World vil prøve ut Tile-systemet i sommer og kommer tilbake med en testomtale senere.