Apple med nye forskningsstudier
Apple annonserer nye ResearchKit-prosjekter med fokus på epilepsi, føflekkreft og autisme.
Apple med sine forskningspartnere utvider repertoaret av Researchkit-apper.
Tre nye apper er klare i denne omgangen, med fokus på epilepsi, føflekkreft og autisme. Appene er utviklet av forskningsinstitusjonene Johns Hopkins, Duke University og Knight Cancer Institute.
Store studiegrupper
Researchkit er et utvikler-rammeverk som lar utviklere skrive helserelaterte forskningsapper for Iphone og Apple Watch. På denne måten kan man oppnå en langt større studiegruppe av individer, i tillegg til at forsøkene kan foregå desentralisert.
Appene bruker typisk sensorene i Iphone eller Apple Watch, men også eksterne enheter tilkoblet disse over Bluetooth, til å måle biometriske data som puls, vekt, blodsukker, oksygennivåer og liknende. Dataene inngår i forsøkene, og på denne måten håper man å kunne samle langt mer data enn det som tidligere har vært mulig i tradisjonelle studier.
Appen for autisme bruker i tillegg også kameraet i en Iphone til å måle emosjonell respons blant barn for kunne oppdage oppdage symptomer på autisme tidlig.
Appene er ikke et diagnoseverktøy, men kan altså inngå som en del av en større undersøkelse.
Appen for epilepsi lar brukerene gi tilbakemeldinger til forsøket over sin Apple Watch. Hensikten er å kunne måle tidligtegn på anfall, og også varighet samt hjertefrekvens. Appen kan dessuten varsle pårørende om anfall, og det kan også føres statistikk i sammenheng med bruken av medisiner.
Appen for føflekkreft studerer hvorvidt fotografier tatt med en Iphone kan brukes til å lære om føflekkvekst eller risiko for melanoma (føflekkreft). Håpet er at man ved å samle store mengder med data vil kunne generere smarte algoritmer og prosedyrer for å kunne forutsi risiko for melanoma.
Open Source
Globalt pågår det nå over 50 ulike forskningsprosjekter innen Researchkit, med over 100.000 frivillige deltakere. Og forskerne bidrar også tilbake til Researchkit-rammeverket, som er åpen kildekode.
Du kan lese mer om Researchkit her (sluttbruker) eller her (forskere og utviklere). Se også en infovideo om appen EpiWatch nedenfor.
Via Apple