MACWORLD

Foto: Apple

iPadOS 18 ute i åpen beta

Nå kan alle forhåndsteste de nye iPad-funksjonene.

Publisert

Apple har sluppet offentlige beta-versjoner av alle de kommende operativsystemene som ble lansert under WWDC24.

Det betyr at du kan prøvekjøre nye iPad-funksjoner allerede nå, om du ikke har noe imot å installere beta-programvare på telefonen med den risikoen det medfører. 

Vi anbefaler typisk å vente til den offisielle versjonen er sluppet til høsten, men erfaringer fra de senere årene viser at Apples public beta-versjoner er rimelig stabile.

Å installere beta-os er rimelig enkelt, og du begynner ved å gå til Apple Beta.

Hvilke nettbrett støtter iPadOS 18? Dette er som følger:

  • iPad Pro (M4)
  • iPad Pro 12.9"(3rd gen eller senere)
  • iPad Pro 11" (1st gen eller senere)
  • iPad Air (M2)
  • iPad Air (3rd gen eller senere)
  • iPad (7th gen eller senere)
  • iPad Mini (5th gen eller senere)

Og så vil det være slik at de nye Apple Intelligence KI-funksjonene krever en iPad med Apple Silicon-prosessor i M-serien. Og dessuten verd å merke seg: Dette vil i første omgang kreve engelsk som systemspråk da funksjonen først lanseres i USA. Dette vil først skje senere, antakelig først til høsten - med andre ord: AI er ikke tilgjengelig i denne beta-versjonen.

Nye funksjoner

Apple Intelligence

Nå har vi nettopp touchet inn på temaet, og selv om mange vil glede seg til AI så er dette ikke tilgjengelig for testing i denne omgangen. Og når det kommer så vil det kreve en Apple Silicon-utgave, noe som faktisk kan være grunn til oppgradering om du sitter på en eldre iPad-utgave.

Hva kan AI hjelpe deg med? Du vil få forbedringsforslag til tekstene dine, kunne generere sammendrag av eposter og nettsider, kunne generere bilder og emojier, samt andre illustrasjoner i en rekke ulike stilarter.

AI-funksjonene som kommer til iPad vil prinsipielt være de samme som kommer til iPhone og Mac.

Kalkulator

Ja, iPad har aldri hatt en offisiell kalkulator før nå, men nå kommer den med stil - og integreres også i andre applikasjoner. De grunnleggende funksjonene vil være de samme som man finner på iPhone, men det har også tilkommet en helt ny modus:  Math Notes

Plukk opp Apple Pencil (eller fingeren) og skriv ned beregningen du ønsker utført - og så vil AI løse dette for deg i sanntid. Med andre ord vil håndskriften din gjenkjennes, og når du skriver ned "er lik"-symbolet (=) så trigges den automatisk resultat-beregningen. Dette skjer altså i sanntid, noe som betyr at du kan endre på input-verdiene og få resultatet beregnet på nytt. Du kan også få løst ligninger, og få tegnet opp grafer for ligninger med ukjente variabler. 

Notater

Denne håndskriftgjenkjenningen vil også være tilgjengelig i Notater-appen, og også der kan du få løst matematiske beregninger slik som i Kalkulator-appen. 

Notater har også en herlig ny funksjon som forbedrer håndskriften din ved å gjøre den mer leselig (dersom det skulle være en utfordring) samtidig som din unike stil opprettholdes. Apple kaller dette for Smart Script.

Du kan også diktere opptak, noe som i seg selv ikke er nytt, men nå også med transkripsjon - med andre ord vil du få generert tekst av tale automatisk (og først kun på engelsk, slik vi forstår). Denne teksten blir da tilgjengelig i appen sammen med selve lyden.

Bilder

Bilder-appen blir betydelig endret, og det er sammenliknbart hva som gjøres med iOS-utgaven. Flere filtre blir tilgjengelige, og det er større fokus på innholdet og ulike måter å gruppere dette på. Nettopp ved store bilde-samlinger vil det bli enklere å navigere ved at ulike dager eller temaer grupperes automatisk, og disse kan også omgjøres til video-minner.

Customtization

Ja, også iPad får muligheter som iPhone til å tilrettelegge hjem- og lås-skjerm etter eget ønske. Det betyr videre at kontroll-senteret kan tilrettelegges på en helt ny måte, ikoner kan organiseres fritt på skjermen uten å måtte være låst til en automatisk grid, og du kan fargelegge disse med en egen aksent-valør dersom det skulle være ønskelig.

Passord-app

Alle Apples tre store plattform-os får nå passord skilt ut som en egen applikasjon der dette tidligere var en del av Innstillinger (og gjerne flere steder). Det vil gjøre det mer oversiktlig og enklere å håndtere.  

Økt sikkerhet og beskyttelse er for øvrig en del av iPadOS generelt, for nå kan du skjule enkelte ikoner / apper, og dessuten kreve FaceID individuelt for at apper skal kunne startes opp. 

Diverse

En rekke andre større og mindre forbedringer finner også veien til iPadOS, og dette vil i stor grad ha paritet med iOS og til en viss grad også macOS. Med andre ord vil de samme appene ha sammenliknbare eller identiske oppgraderinger. 

Til slutt minner vi om at ikke nødvendigvis alle annonserte funksjoner vil være tilgjengelige fra dag én når den offisielle versjonen av iPadOS 18 lanseres til høsten. Disse vil kunne komme i forbindelse med .X-oppgraderinger opp gjennom året. 

Via macworld.com