Apple må forsvare musikk-DRM i retten

Saksøkerne protesterer over at Apple koblet iTunes-musikk med iPod-spillere, og vil ha 350 millioner dollar i erstatning.

Fortiden er i ferd med å innhente Apple når et nesten ti år gammelt gruppesøksmål, hvor anklagerne sier at selskapet forsøker å monopolisere nettbasert musikkdistribusjon skal i retten.Apple iPod iTunes antitrust-rettssaken anklager Apple for å bryte den Amerikanske antitrust-loven i California ved at musikk kjøpt på iTunes kun kan spilles av på iPod, og at iPod-er ikke tillater avspilling av musikk kjøpt ved andre musikktjenester.

Apples avdøde grunnlegger Steve Jobs vil angivelig bidra med en uttalelse fra et videoopptak i løpet av rettsaken som er planlagt til å begynne i dag i den amerikanske tingretten for Californias nordlige distrikt.

Saksøkerne ber i denne saken om omlag 350 millioner amerikanske dollar. Advokater på begge sider har arkivert en rekke saksdokumenter over det siste tiåret, hvor retten nekter å avslå saken mot Apple men fjerner noen av påstandene i sakens opprinnelige anklage fra 2005. I oktober førte dommer Yvonne Gonzalez Rogers opp saken til å starte i dag, tirsdag 2. desember 2014.

Apples representanter responderte ikke umiddelbart på forespørselen om en kommentar til rettssaken.

Den opprinnelige saksanklagen fra januar 2005 tar utgangspunkt i en musikk-distribusjonsindustri som ikke lenger eksisterer nå nesten 10 år senere. Dokumentet refererer til iTunes-konkurrentene Napster, Buy.com, Music Rebellion og Audio Lunch Box, i tillegg til digitale musikkavspillere fra Gateway, Epson, RCA og e.Digital.

Åpningsparagrafene i anklagen omfatter snakk om den nedlagte CD-butikken Tower Records.

- Det ville være skjærpende og ulovlig for en stor forhandler som Tower Records hvis de for eksempel krevde at alle musikk-CD-er kjøpt av kunder på Tower Records kun skulle avspilles på CD-spillere kjøpt på Tower Records. Men dette er nøyaktig hva Apple har gjort, sier anklagen.

- Apple har markedsmonopol, skrev en av saksøkernes advokat Thomas Slattery. – Apple har konfigurert både hardware og programvare slik at enheten ikke vil avspille musikkfiler fra noen annen musikkbutikk enn Apples egen iTunes music store, skriver saksøkerne.

Apple fjernet DRM (digital rights management) fra iTunes tidlig i 2009, og derfor omfatter søksmålet kun iPod-er kjøpt mellom september 2006 og mars 2009.