NYHETER:

TO SAKER: Den ene omhandler et skattekrav mot Apple, mens den andre dreier seg om en bot på 2,4 milliarder euro som EU-kommisjonen har ilagt Google. (Foto: Istock)

Apple og Google må punge ut milliarder i EU

De amerikanske tek-gigantene Apple og Google må punge ut milliarder av euro etter å ha gått på nederlag i EUs øverste domstol.

Publisert

I domstolen i Luxembourg ble det tirsdag etter alt å dømme satt endelig punktum i to ulike saker.

Den ene omhandler et skattekrav mot Apple, mens den andre dreier seg om en bot på 2,4 milliarder euro som EU-kommisjonen har ilagt Google.

Skattekravet er på hele 13 milliarder euro, tilsvarende over 150 milliarder kroner. Denne summen må Apple nå betale til Irland, konkluderer EU-domstolen.

– I dag er en stor seier for Europas innbyggere og for skatterettferdighet, sa EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager på en pressekonferanse etter avgjørelsen.

Både Apple og Google sier de er skuffet over kjennelsene i EUs øverste domstol.

Altfor gunstige vilkår

Apple-saken stammer fra 2016, da selskapet fikk ordre fra EU-kommisjonen om å betale de 13 milliardene. Kommisjonen mente at selskapet i Irland hadde fått altfor gunstige vilkår, og at det derfor hadde betalt altfor lite i skatt.

Ifølge Vestager betalte Apple bare 0,05 prosent i skatt av en profitt på 16 milliarder euro i Irland i 2011.

Den amerikanske tek-giganten var uenig i dette og anket avgjørelsen. Og i 2020 fikk selskapet medhold i EU-rettsinstansen som på norsk kalles Retten.

Men saken ble igjen anket, og tirsdagens avgjørelse er endelig. Dermed er det trolig ikke lenger noen vei utenom for Apple.

– Irland ga Apple ulovlig støtte, som Irland er pålagt å få tilbake, står det i domstolens avgjørelse.

Apple nekter på sin side for å ha fått spesialbehandling i Irland. I en uttalelse minner selskapet om at skattekravet tidligere er avvist i Retten.

Misbrukte markedsmakt

Samtidig har EU-domstolen opprettholdt Google-boten. Den ble ilagt selskapet i 2017 av EU-kommisjonen, som mente det hadde misbrukt sin markedsmakt.

Saken dreide seg om prissammenligningstjenesten Google Shopping. Ifølge EU-kommisjonen favoriserte Google denne tjenesten framfor konkurrentene.

Begge sakene har vært ansett som viktige for EUs avtroppende konkurransekommissær Margrethe Vestager. Flere av hennes tidligere avgjørelser er blitt avvist av EUs domstoler.

Da Apple først fikk ordre om å betale skattekravet i 2016, fikk Vestager skarp kritikk av USAs daværende president Donald Trump. Han kalte den danske EU-kommissæren en «skattedame» som «virkelig hater USA».

Heller ikke Apples toppsjef Tim Cook var fornøyd med skattekravet, som han kalte «fullstendig politisk dritt».