MACWORLD

Foto: EU

Apple enige med EU om NFC-betalingsløsning innen EØS

Gjelder dermed også norske brukere - inkludert midlertidig opphold utenfor EØS-området

Publisert

Norge har nok en gang flaks med EØS-avtalen, kan det se ut til - og EU ser altså ut til å ha knekt nøtten om det å forhandle med Apple. 

Først, se til å ha en solid konkurranselovgivning i ryggen, inkludert solide sanksjonsmuligheter. Anvend så disse etter eget forgodtbefinnende.

Utenfor EU synes disse reglene å være veldig generelt utformet og vilkår anvendt, typisk for å anvendes på ikke-europeiske foretak - slik som det store teknologi-portvokterne. Trusselen er bøter i milliard-klassen da disse baseres på hele den globale omsetningen.

Risikoen er selvfølgelig at selskaper som Apple trekker seg ut av hele Europa, eller unnlater å lansere tjenestetilbud (som for eksempel Apple Intelligence) innen sonen. 

Men så langt ser taktikken ut til å fungere, for EU er nå enige med Apple om tilgang til NFC-brikken i iPhone for betalingsløsninger for tredjeparts-tilbydere.

Dermed ser EU ut til å ha klart å få gjennomslag for sine krav uten å måtte utrede detaljerte, tekniske lovbestemmelser i årevis som få eller ingen forstår, samtidig som altså lovgivers intensjon sikres. 

Og så kan det tenkes at tilgangen til nærfelt-brikken var mindre viktig for Apple i den store sammenhengen enn, for eksempel, reguleringen av tredjeparts app-butikker - les: den pågående konflikten om Digital Markeds Act (DMA).

Grunnet den felles enigheten sikres nå andre finansaktører kostnadsfri tilgang til NFC-brikken for å initiere trådløse betalinger utenom Apple Pay og Apple Wallet. Dette gjøres ved at Apple åpner NFC-brikken i Host Card Emulation mode (‘HCE'). Dette skal kunne utføres både mot betalingsterminaler (POS), samt andre smarttelefoner.

Sluttbrukere får også anledning til velge sin foretrukne, standard betalingsløsning når trådløs-betaling aktiveres med et dobbelt-klikk på knappen på høyre siden av en iPhone.

EU har også sikret at Apple vil vedlikeholde HCE-støtten selv som foretaket selv skulle slutte å benytte seg av denne for eget bruk gjennom Apple Pay.

Via EU