Ipod Touch: Beste noensinne

TEST: Dette er den beste medieavspilleren på markedet. Verken mer eller mindre.

Publisert Sist oppdatert

Vi har nå hatt iPod Touch til test i en god uke og blitt overbevist med solid margin. Personlig er jeg ikke religiøst knyttet til Apple, i motsetning til en del andre.

Når det gjelder iPod Touch er det imidlertid bare å ta av seg hatten. La oss ta en gjennomgang av denne enheten skritt for skritt.

For det første er dette noe helt nytt. Det er kanskje ikke helt riktig, de som har testet en iPhone vil kjenne seg igjen umiddelbart. Nå er det en litt søkt sammenlikning i og med at det knapt nok finnes noen iPhone å sammenlikne med i Norge. La oss heller ta iPod Touch for det den er. Et stykke meget avansert medieavspiller.

Design

Skal det utsettes noe som helst på denne enheten må det være størrelsen. Den er i omfang omtrent på størrelsen med en tradisjonell iPod. Den er riktignok syltynn med sine 8mm, men omfangsrik er den. Grunnen er enkel og ganske innlysende. Du må nødvendigvis ende opp med litt størrelse når bare skjermen er på 3,5 tommer. Det interessante er selvfølgelig hva du kan bruke skjermen til, men det skal vi komme tilbake til.

Touch føles solid ved første møte. Den er i blankpolert metall på baksiden og sort i fronten. Den har kun to knapper en i nedre del av skjermen og en på toppen av selve enheten. Med unntak av dette og tilkoblingene for hodetelefoner og synk-kabel som sitter på undersiden er enheten helt fri for knapper eller koblingspunkter.

Navigasjon

For å navigere i musikk, video og bilder fungerer Touch på samme måte som iPhone. Dette gjelder også synkronisering. All synkronisering foregår via iTunes, uansett hva det gjelder. La oss ta musikken først. Når musikken er lastet over i Touch trykker du på musikk-knappen og dermed er du i gang. Albumcoveret vises i skjermen og ved et lett trykk på dette får du frem listen over låter på platen du hører på.

Hvis du dreier selve enheten slik at den ikke er i høydeformat med i breddeformat skifter Touch automatisk over til «Cover Flow». Her kan du i ro og mak bla deg gjennom alle platene du har liggende ved hjelp av albumcoveret. Trykker du på et av dem kommer listen over sanger opp igjen. Trykk på en av dem og den begynner automatisk å spille.

Dette er uten tvil den beste måten du kan manøvrere i musikk på, foreløpig. Vi skal ikke si at det ikke vil komme noe som er bedre, men foreløpig er dette helt overlegent alle andre på markedet.

Start-bildet gir deg enkel tilgang til alle funksjoner og innstillinger.

En av de mer interessante tingene under manøvrering som vi fant var dobbelklikking. Hvis du klikker knappen i nederste delen av enheten så vil den til enhver til ta deg tilbake til hovedmenyen. Hvis du derimot dobbelklikker på den samme knappen får du opp kontrollene for musikkavspilling. Dette gjelder uansett hvor i enheten du befinner deg.

Er du i nettleseren vil dobbeltklikket gi deg musikkontroller som inkluderer informasjon om hva som spilles, pause-knapp samt fremover- og bakover-knapper. Du får også volumkontroller. Meget nyttig og ikke minst gjennomtenkt.

Touch støtter stort sett de formaten du hadde forventet at den skulle støtte. MP3, AAC, Apple Lossless, Audible, Aiff og Wav-filer. Den støtter video i formatene MPEG-4 og H.264. Her kunne det gjerne vært noen flere. På bildesiden støtter den JPEG, BMP, GIF, TIF, PSD og PNG.

Lyd

Lydkvaliteten er det ingenting å utsette på. Den er rett og slett meget bra, forutsatt at du tar de medfølgende øreproppene og kaster dem rett i søpla. Disse er ikke verdt bryderiet. Vi er skuffet over at Apple ikke kan koste på seg kvalitetsørepropper med en såpass dyr enhet. Kjøp deg et skikkelig par som gir god lyd over hele spekteret. Dette vil du sette pris på i lengden. Spesielt siden Touch har den samme tilnærmingen til Equalizer-innstillinger som de andre iPodene.

Du kan kun velge ut fra et sett forhåndsdefinerte innstillinger og du ikke gjøre dine egne justeringer. Dette burde Apple gjøre noe med. Slik det er i dag fungerer det best ved at du ikke slår på EQ i det hele tatt og heller legger penger i ørepropper som gir god lyd.

Trådløs moro

Touch har ikke bare trådløst nettverk innebygget, det kan faktisk brukes til noe i motsetning til f.eks. Zune. For det første er oppsettet usedvanlig enkelt. Så lenge nettfunksjonen er slått på så registrerer den automatisk hva som er tilgjengelig og det er bare å velge seg et nett. I hovedmenyen finner du en egen knapp for iTunes. Et lite trykk på denne og du er koblet direkte mot nettbutikken til iTunes. Her kan du velge mellom flere alternativer.

Det er forhåndsdefinerte lister over hva som ligger på topp eller hva som selger mest. Du kan også velge mellom flere kategorier musikk eller du kan søke etter en bestemt artist. Vi søkte etter R.E.M. og allerede etter R. kom den opp med forslag om nettopp denne gruppen. Til dette bruker du et virtuelt tastatur som faktisk fungerer helt glimrende. Vi fant albumet vi var på jakt etter og det kom opp en knapp med prisen.

iTunes lar deg kjøpe låter eller album direkte over nettet. Det kan bli dyrt i lengden.

Trykker du på prisen skifter knappen farge og det står «Kjøp». Trykker du på denne lastes albumet ned automatisk. Det tar rundt 15 sekunder pr. låt hvis du har en god nettforbindelse. Skulle forbindelsen bli brutt underveis er det ingen grunn til panikk. Med en gang du får forbindelse igjen starter nedlastingen der den slapp.

Når du laster ned får du i tillegg til låtene du kjøper også platecoveret og det hele legger seg pent inn i resten av samlingen din og du kan starte avspilling som normalt. Neste gang du kobler deg opp mot datamaskinen din igjen synkroniseres det du har kjøpt ved hjelp av Touch inn i iTunes på maskinen og biblioteket ditt er komplett. Lettere enn dette blir det ikke. Det kan selvfølgelig bli dyrt i lengden, men pytt...

Resten

Som sagt spiller Touch også video uten problemer, på samme måte som den viser bilder. Du kan velge om video skal spilles i fullskjerm, widescreen eller som 4:3. I tillegg han du velge om avspillingen skal starte fra begynnelsen eller om du vil fortsette der du slapp forrige gang. Det er også et eget valg om du vil den skal støtte NTSC eller PAL.

Siden vi snakker om video. I hovedmenyen er det en egen knapp for YouTube. Velger du denne kobler Touch seg opp via det trådløse nettet og du kan søke i det enorme arkivet av videosnutter. Valgene er omtrent de samme som på nettet. Du kan sjekke de mest sette, de nyeste eller du kan søke opp en bestemt video blant annet. Glimrende måte å slå i hjel litt tid på hvis du er i en nettsone.

LES OGSÅ: Snerten minispiller fra Creative

I og med at du har all denne nettfunksjonaliteten skulle det bare mangle at du også har en nettleser, nærmere bestemt Safari som alle Mac-brukere kjenner igjen. Dette er også en meget positiv opplevelse. Ved å dreie enheten skifter den automatisk fra høyde- til breddeformat. Du kan også zoome inn ved hjelp av enkle fingerbevegelser på skjermen. Det finnes en del forhåndsinstallerte bokmerker og du kan i tillegg legge inn de bokmerkene du måtte ønske.

Touch har også de andre funksjonene som du finner i de fleste andre iPoder. Dette gjelder kalender og kontaktdatabase. Disse kan settes opp til å synkronisere via iTunes. Du kan redigere i kontaktdatabasen, men det er beklageligvis ikke mulig å legge inn hendelser i kalenderen. I motsetning til de andre iPodene, der vi var av den oppfattelse at dette egentlig var litt bortkastet må vi innrømme at i Touch er dette en langt mer positiv opplevelse og faktisk ganske nyttig. I tillegg finner du også en kalkulator samt et verdensur som er svært brukervennlig.

Batterilevetiden er også rimelig god. Apple selv oppgir denne til 22 timer for ren musikkavspilling, men dette er vel optimistisk. Rundt 18 timer var det vi kom opp i under avspilling. Dette vil naturligvis reduseres avhengig av hvor mye trådløst nett, video og andre funksjoner du bruker undervis.

Konklusjon

Du får rett og slett ikke en kulere medieavspiller enn denne. Brukervennligheten er på et nivå som de fleste andre enheter bare kan drømme om. Du har også en funksjonalitet som de fleste andre mangler. Touch er ingen billig enhet og vi skulle vel ønsket at den kunne kommet i noen varianter med mer lagringsplass enn kun 8GB og 16GB. Skulle vi ha noe annet å utsette så måtte det være øreproppene. Disse hører ikke hjemme i en enhet med så høy kvalitet. Kanskje også en radio neste gang.

iPod Touch

Pris: 2 490 kroner for 8 GB og 3 290 kroner for 16GB Internett: www.apple.no Fakta: Flash medieavspiller, trykkfølsom skjerm på 3,5 tommer og oppløsning på 480 x 320 piksler. Musikkformater: AAC, AIFF, Apple Lossless, Audible, MP3 og Wav. Bildeformater: JPEG, BMP, GIF, TIF, PSD og PNG. Videoformater: MPEG4, H.264. Wi-Fi 802.11 b/g.

LES OGSÅ: Nye iPod nano god nok for video?