TEST: iMac Retina 5K gir 3D-opplevelse i 2D
Retina 5K-skjermen på den nye 27-tommers iMac-en er så skarp at den gir bildebehandlingen en ny dimensjon og gjør ytterligere 3D-utvikling overflødig.
Etter å ha prøvd den nye 27-tommers iMac med Retina 5K-skjerm er jeg fristet til å kassere minst halvparten av den store, digitale bildesamlingen min.
Jeg er det som kalles fotoentusiast og har et privat fotoarkiv på flere titusener av bilder, i tillegg til ytterligere titusener av jobbfotografier etter 45 år som fotograferende journalist.
Da jeg fikk den nye iMac med Retina 5K-skjerm opp på skrivebordet, fikk jeg se en del av disse bildene i bokstavelig talt nytt lys. Og jeg likte ikke det jeg så.
Eller helt omvendt, egentlig. De gode og skarpe bildene mine så bedre ut enn jeg noengang hadde sett dem, til og med bedre enn dem jeg hadde skrevet ut på førsteklasses fotoskriver.
Men den utrolig skarpe skjermen var også ganske nådeløs mot alle de bildene som ikke var i førsteklasses teknisk stand. For eksempel en del av bildene fra digitalkameraenes tidligste år. Da var det mye rart som slapp gjennom nåløyet, bare fordi det var digitalt.
Testmaskinen fra Apple har nå forlatt skrivebordet mitt, og det er kanskje betryggende for fotosamlingen. Om ikke for de gamle bildene, som sikkert får amnesti til fortsatt å være der, men kanskje for nye bilder som jeg kommer til å innlemme i samlingen etter hvert.
For med en slik skjerm på skrivebordet blir man mye mer kravstor i vurderingen av bildekvalitet. Under bildebehandling i Photoshop og Aperture med iMac med Retina 5K-skjerm merket jeg at jeg kasserte langt flere bilder enn jeg pleier å gjøre, fordi svakheter knyttet til fokus, korn og fargestikk var så mye tydligere enn på min «gamle» iMac fra 2010 – eller «sent 2009», som er produksjons-batchen som maskinen tilhører.
Trenger ikke 3D
Jeg vil også våge påstanden om at vi knapt trenger 3D-skjermer etter at vi har fått 5K-skjerm. Alle Mac-brukere er vel nå kjent med standard-skrivebordsbildet til nyeste OS X-versjon, Yosemite. Jeg satte de to iMac-ene, den nye med 5K-skjerm og min egen fire år gamle iMac, ved siden av hverandre med det samme skjermbildet. Jeg trodde jeg hadde en bra skjerm, men det var skremmende å se hvor mye bedre 5K-skjermen var. Det var nesten så man kunne se 3D-struktur i fjellformasjonene i Yosemite-bildet.
For min egen del konkluderte jeg med at det heretter vil bli mer spennende å følge utviklingen av 4K- og 5K-skjermer fremover enn de stadig like håpløse forsøkene på å få oss hektet på 3D, en prosess som har pågått helt siden sort/hvitt-filmens dager.
Apples 5K-skjerm ga meg en følelse av tilstedeværelse i bilder og video som 3D-teknologien tilstreber, men ikke greier å gi oss uten en masse ekstra stasj som stereokamera for opptak og 3D-briller for visning.
Med 5K-skjermteknologien får vi mye av den samme opplevelsen, men utrolig mye enklere, både under opptak, redigering og visning.
Blant annet fikk jeg sjansen til å teste Canons nyeste speilrefleks, EOS 7D Mark II, med utlånt kvalitetsoptikk samtidig med at jeg hadde den nye iMac-en inne. Å jobbe med de sylskarpe bildene på den sylskarpe skjermen ga bildebehandlingen en ny dimensjon. For eksempel oppdaget jeg elementer i noen av bildene som jeg ikke engang hadde sett da jeg tok bildene.
Apples 5K-skjerm, som altså har oppløsning på 5120 x 2880 piksler, har gode sjanser til å bli en favoritt blant folk som jobber mye med bilder og video. Vi snakker om 14,7 millioner piksler eller fire ganger så høy oppløsning som på en vanlig 27-tommers iMac. Sammenlignet med 4K på 8,8 millioner piksler har Apples 5K-skjerm 67 prosent flere piksler. Vanlig HD har to millioner piksler.
For eksempel var det flott å jobbe med videoredigering i Final Cut Pro X og Adobe Premiere Pro CC og å kunne se videoen i full 4K-oppløsning samtidig som man fortsatt hadde tilgang til alle verktøy og menyer på skjermen.
I det daglige arbeidet med maskinen slo skarpheten ut også på andre områder. For eksempel var det meste av tekst, både i menyer, på web og i tekstbehandlingsdokumenter, synbart klarere enn man er vant til, selv om forskjellene ikke alltid var så dramatiske som under bildebehandling.
For å sikre rask oppdatering av de mange pikslene har Apple utstyrt skjermløsningen med en tidskontroller (TCON) som forteller hver piksel hva den skal gjøre og når den skal gjøre det. Tidskontrolleren kombinerer to videostrømmer på én brikke med båndbredde på opptil 40 gigabit per piksel.
For å unngå signalstøy eller «pixel signal cross talk» mellom de mange millioner pikslene på skjermen har Apple utviklet en slags organisk passiveringsarkitektur som skal bidra til større fargepresisjon. I tillegg benyttes forbedret LED-teknologi som skal være med på å redusere strømforbruket med 30 prosent, ifølge Apple. Dette er noe vi ikke har kunnet måle.
Baksiden
Som vanlig på iMac er alle tilkoblinger, inkludert strømkontakt, samt av/på-knapp på baksiden. Det bidrar til ryddig skrivebord, men gir jo litt ekstra fikling når man skal koble noe til eller fra. Jeg har vært vant til det i så mange år at jeg ikke ser noen grunn til å kalle det en ulempe.
Hodetelefonutgangen på baksiden støtter Apple iPhone-hodeletelefoner med mikrofon og lydvolumjustering.
På baksiden finner vi også SDXC-kortplass, kjekk for å hente inn bilder fra digitalkameraet, fire USB 3.0-porter, to Thunderbolt-porter og Ethernet-tilkobling.
Thunderbolt-porten prøvde jeg blant annet sammen med en Thunderbolt-dokk fra Belkin som gjorde det mulig å koble på et par eksterne FireWire 800-disker som fortsatt gjør nytte for seg. Thunderbolt 2 har en kapasitet på opptil 20 Gbps.
Forsiden
På forsiden finner vi øverst Apples 720p FaceTime-kamera, ypperlig under videokonferanser både via Apples egen FaceTime-programvare og med andre løsninger, for eksempel Skype, som vi bruker til webgruppemøter mellom redaksjonen og medarbeidere som har hjemmekontor.
Her er det også en sensor som kan justere skjermens lysstyrke i forhold til lyset i rommet, samt innebygd stereomikrofon.
Rask pc
Det som naturligvis vil bidra til å gjøre 5K-iMac-en populær i kreative kretser, er at den ikke bare har en fantastisk skjerm, men at den også er en rask og kraftig pc. Den kan imidlertid normalt ikke hamle opp med Mac Pro, som med sine fire- eller seks-kjerners Intel Xeon-prosessorer er overlegen på tallknusing for eksempel i forbindelse med tunge videokonverteringer.
Men iMac-en vi fikk inn til test, var utstyrt med en kraftig 4 GHz firekjerners Intel Core i-prosessor som er vel så rask på daglige operasjonene som Mac Pro, så lenge vi snakker om operasjoner som ikke krever full flerekjerne-utnyttelse.
Vi opplevde i hvert fall iMac med Retina 5K-skjerm som veldig kjapp i mange sammenhenger, noe som vi fikk bekreftet via diverse benchmark-tester.
Bare et hverdagslig eksempel: På min 2009/2010-iMac målte jeg en operasjon med Smart skarphet-filteret i Photoshop CC som tok 17,43 sekunder. Den samme operasjonen greide vi ikke engang å måle med stoppeklokke på 5K-iMac-en.
Vi kjørte en Geekbench 2-stresstest, med kjøring 7-9 ganger, som ga en score på 9774 poeng for den gamle iMac-en, mot 24.465 poeng på iMac med Retina 5K-skjerm.
En test som i første rekke forteller om grafikken, er Unique Heaven Benchmark 4.0. Vi kjørte en runde med OpenGL-rendring i oppløsning 1280 x 720.
Vår fire år gamle iMac fikk en score på 1179 poeng med et gjennomsnitt på 46,8 bilderuter per sekund og maks på 61,1 bilderuter per sekund.
iMac med Retina 5K-skjerm fikk til sammenligning en score på 2385 poeng med gjennomsnittlig antall bilderuter per sekund på 94,7 og et maks-tall på hele 154,5 bilderuter per sekund.
Men hva med sammenligning med Mac Pro? En av testene gikk ut på å rippe en Blu-ray-disk med programmet Handbreak med oppsettet for Apple TV 3-visning. På Mac Pro tok det én time og 36 minutter, mens Ritina iMac-en brukte to timer og 24 minutter. Klar seier til Mac Pro, altså, men det er da også en vesentlig dyrere maskin. Startprisen ligger 4000 kroner over startprisen på iMac med Retina 5K-skjerm, og det er vel å merke uten skjerm i det hele tatt, og heller ikke mus og tastatur.
I enkelte video-relaterte oppgaver er imidlertid iMac med Retina 5K-skjerm raskere enn Mac Pro, ettersom Mac-er med Intel Core i5- og i7-prosessorer kan utnytte Intel QuickSync Video-teknologien for rask rendring av H.264-video. Intel lanserte QuickSync Video-teknologien i 2011. Den er kjærkommen i situasjoner der hastighet er viktigere enn topp videokvalitet.
I en test med rendring og eksport av et fem minutters Final Cut Pro X-klipp vant Mac Pro da eksporten var innstilt på Apple ProRes 422-kodek, mens iMac med Retina 5K-skjerm vant da innstillingen var Apple Device 720p-oppsettet.
Ikke billig
Med en startpris på 21.990 kroner er iMac med Retina 5K-skjerm langtfra noen billig pc. Den må regnes som et forholdsvis profesjonelt arbeidsredskap, myntet særlig på brukere i kreative bransjer knyttet til foto, video, film, reklame, 3D-animasjoner og den slags, i hvert fall blant brukere som ikke trenger full Mac Pro-ytelse.
Bare for ordens skyld så nevner vi at Apple fortsatt leverer de vanlige iMac-ene med vanlig skjerm. 21,5-tommers iMac starter på 9290 kroner, mens den rimeligste 27-tommers iMac koster 15.490 kroner.
Men jeg skal innrømme at det ikke høres så fristende ut å oppgradere til en av disse etter at iMac med Retina 5K-skjerm kom på markedet.
Konfigurasjonen
Testmaskinen var en litt oppgradert modell med 4 GHz firekjerners Intel Core i7-prosessor. Dette gir en prisøkning på 2150 kroner fra basismodellen, som har 3,5 GHz i5-prosessor.
Internminnet var på åtte gigabyte, men kan man også bestille med 16 GB for 1720 kroner ekstra eller 32 GB for 5160 kroner ekstra.
Testmaskinen kom med standard lagringsløsning, det som Apple kaller 1 TB Fusion Drive, som altså består av en kombinasjon av en 120 gigabyte SSD og en én terabyte disk. SSD-en bidrar til rask oppstart og rask eksekvering av en del systemoperasjoner og programvareoppgaver, ettersom operativsystem og programvare ligger på SSD-en.
Man kan også få maskinen med 3 TB Fusion Drive til 1290 kroner, eller med tre varianter av ren flashlagring.
Grafikken i testmaskinen var oppgradert til AMD Radeon R9 M295X med fire gigabyte videominne. Dette gir en prisøkning på 2150 kroner sammenlignet med den litt enklere grafikkløsningen med AMD Radeon R9 M290X-grafikk med to gigabyte videominne.
Til sammen gjorde disse oppgraderingene, som gjøres ved bestilling, til at testmaskinen kostet 26.290 kroner.
Konklusjon
iMac med Retina 5K-skjerm er nok i øyeblikket min favoritt-Mac , selv om jeg ikke har greid å få den inn på husholdningsbudsjettet ennå. Designmessig presenterer den kanskje ikke noe nytt, og Apples skryt av at iMac-en bare er fem millimeter tykk gjelder jo bare ytterst på kanten og har vel ingen praktisk betydning for en skrivebords-pc på et kontor.
Selv om det nå knytter seg stadig større spenning til om Apple greier å fornye designen på sin maskin-portefølje etter hvert, må man trygt kunne si at iMac med Retina 5K-skjerm fortsatt er blant de stiligste pc-ene på markedet. Alt-i-ett-maskiner i Windows-markedet har gjerne et mer «ingeniør-preg» over designen. Men nå snakker vi smak og behag og ikke ytelse og egenskaper.
For alle som har behov for å jobbe en del med bilder, video, animasjoner og illustrasjoner, anbefaler vi gjerne 27-tommers iMac med Retina 5K-skjerm, en maskin som også ligger i toppsjiktet når vi snakker om ytelse. Om enn dessverre litt høyt også når vi snakker om pris.