Lys-nettverk har blitt standard
IEEE med addendum 802.11bb for lys-basert trådløs nettverk (Li-Fi).
Med IEEEs publiseringen av tillegg 802.11bb for Li-Fi har lys-basert nettverk tatt et stort steg i retning av adopsjon i reelle anvendelser.
Idéen om trådløse nettverk basert på lys er ikke ny (det har blitt oppdaget referanser i Apple-kildekode for flere år siden), men nå ser denne teknologien ut til å få vind i seilene. Blant fordelene er økt sikkerhet siden lyssignaler ikke kan forstyrres utenfra, høyere hastighet enn Wi-Fi-signaler, ingen forstyrrelser fra elektromagnetiske eller radio-signaler, presis posisjonering innendørs, samt skjerming av sensitive data med opake elementer (bygningsdeler).
Siden lyssignaler blokkeres av tette (opake) elementer vil Li-Fi være egnet for å komplettere WiFi-nettverk, og også være spesielt egnet for eksempel i forbindelse med sensitivt utstyr som for eksempel medisinsk-teknisk utstyr på sykehus som er følsomt for elektromagnetiske forstyrrelser (som for eksempel innen billeddiagnostikk). Fordelen med denne blokkeringen er selvfølgelig at dataene ikke kan ses av fremmede utenfor bygget.
Li-Fi fungerer i prinsippet slik at lyssignaler tilsvarende 0 og 1-tall (av og på) sendes med en hastighet på opptil 100 millioner ganger i sekundet fra sender til mottaket. Senderen kan integreres for eksempel i et lysarmatur, med andre ord en installasjon der man i utgangspunktet forventer fri siktlinje mellom sender og mottaket. Sistnevnte kan være en datamaskinen, eller integrert i møblementet.
Og siden frekvensen er så høy, og dessuten foregår i det infrarøde spekteret, så vil dette ikke kunne ses av det menneskelige øyet. Ingen blinking fra taklyset, med andre ord.
Et eksempel på en slik miniatyr-sender er PureLifi Light Antenna ONE, som må er klar for implementering av OEM.
Du kan lese mere om Li-Fi hos Fraunhofer her.
Via Businesswire