IOS: Skip ohoi (Foto: PredictWind)

Apper for sjølivet

Sommer, sol og sjø! Få innsikt i de maritime elementene med disse iOS-appene for navigasjon, vær og vind.

Publisert Sist oppdatert

Snakk om vær er typisk for ferielivet, men planlegger du maritim aktivitet kan en liten studie av meteorologiske fenomen være langt mer avgjørende. I tillegg til å vite hvor du har tenkt deg, selvfølgelig. 

En iPhone har innebygget GPS-mottaker som tar seg av posisjoneringen, og det samme gjelder for en iPad med mobilnettverk. Det finnes også GPS-moduler som kan tilkobles en iPad med kun WiFi-modul over Bluetooth. For navigasjon til vanns anbefales alltid å ha papirdraft i tillegg. 

Navigasjon

Vi har tidligere skrevet om Navionics' kartplottere for iOS, der spesielt en iPad med HD-appene er godt egnet til å ta over for den tradisjonelle dedikerte kartplotteren.

Man kan planlegge reiserute fra appen, kartlegge drivstoff-estimater, få auto-ruting fra dokk-til-dokk som en slags navigasjonsløsning vi kjenner fra bilen, få vær- og bølgedata, i tillegg til å kunne tilkobles en Raymarine WiFi-kartplotter for oppdatering og informasjonsoverføring samt sonar for ekkolodding.

Navionics-appene for iOS finner du på App Store her. Du kan lese mer om Navionics' løsninger for maritim bruk her. Draftene er delt inn i ulike soner som det er verd å studere i forkant - for eksempel er det verd å merke seg at Europa-sjøkartene ikke inkluderer Danmark.

Norske apper: NaVida og Embark

Mange nettsteder som har kartsider kan vise sjøkart, som for eksempel Gule Sider. Ikke alltid like praktisk å ha med seg ut på sjøen - en ting er nettilgang, en annen er brukervennlighet. Gå heller for en dedikert app.

En klassiker på iOS-fronten er NaVida, som forsåvidt kan brukes til kartvisning både til lands og til vanns. Appen har både OSM-kart samt kart fra Statens Kartverk. Delområder kan lastes ned til den mobile enheten for offline-navigasjon.

NaVida har søkefunksjon, sanntids-sporing, og er dessuten gratis. HD-kart kan kjøpes, og der det er støttet finnes også sanntidsinformasjon om fartøy til sjøs via AIS Basic.

Du kan lese mer om NaVida hos ECC her. Du finner iOS-appen på AppStore her.

En annen god løsning er Embark, som både har iOS-app men også en svært god nettside for visning av sjøkart. Planlegging i sistnevnte kan overføres til førstnevnte.

Også Embark har søkefunksjon, kartnedlastinger, sporing og kan forøvrig også holde oversikten over båter i omkretsen.

Embark tilbyr gratis online-visning av sjøkart fra USA, New Zealand, Norge, Storbritannia, Nederland, Belgia, Island, Kroatia, Australia, Finland og Tyskland. Kart fra Sverige må man betale for, i tillegg til offline-nedlastinger av alle kart. 

Embark støtter også værdata og AIS-informasjon om fartøy med slik sender i nærheten. Offline-kart håndteres gjennom en abonnements-løsning med ulike tidsperioder.

Les mer hos Embark her. Du finner iOS-appen på AppStore her.

GRIB

De med virkelige meteorologiske ambisjoner, og alle med planer om en skikkelig seilas, bør skaffe seg en app for GRIB-værdata.

Spesielt i våre kyststrøk er de norske GRIB-filene svært gode, og har fremtidig varsel om vær og vannforhold som blant annet lufttemperatur, skydekke, atmosfærisk trykk, nedbør, vindhastighet og -retning, styrke i vindkast, bølger og tidevannstrømninger samt CAPE (konvektiv energi). Tilgjengelige data, inkludert oppløsning og fremtidighet, vil variere med tilbudet.

Disse dataene vil kunne presenteres som et meteogram, det vil si som en grafisk fremstilling av værforholdene langs en tidsakse, eller på kart med symboler som trykkurver (isogrammer, eventuelt fargelagte), symboler for vindhastighet og -retning, samt med gråtoner for skydekke, og liknende.

Som oftest kan disse også animeres. Det kan kreve noe trening å lære seg å lese denne informasjonen siden dataene ikke presenteres som en typisk værmelding slik man kjenner den fra media.

For mer profesjonell bruk kan denne informasjonen også benyttes til å planlegge tokt med tanke på ideelle vær- og vindforhold, inkludert estimere selve sjøruten. Proffe applikasjoner kan også inkludere satellitt- og radar-data samt satellitt-nedlastinger til sjøs.

Vi nevner en rekke eksempler her, der PredictWinds løsning Offshore også finnes for Mac samt har løsning for Gmdss-tekstfiler og en link til IridiumGO! mobil satellitt-link for iPhone :

Sjekk ut noen promovideoer nedenfor.