MACWORLD

Foto: TESA

iPhone 16 bruker elektrisk lim

iFixit har oppdaget noe nytt i årets iPhone-modeller - sjekk videoen.

Publisert Sist oppdatert

Årets iPhone-modeller benytter seg av noen nye tricks for å gjøre det lettere å reparere.

Moderne elektronikk er i stor grad holdt sammen av lim, og dette gjelder ikke minst Apple-produkter. Faktisk var Apple med på å fremme denne prosessen der ørepropper og smartur blir limt sammen snarere enn skrudd – noe som sparer vekt – men dessverre gjør det vanskeligere å reparere produktene.

Ser vi bort ifra spekulasjoner om hvorvidt dette er et bevisst valg for å hindre tredjeparts-reparatører og hobbyentusiaster fra å kunne reparere din iPhone, og ikke minst bruke tredjeparts-deler, så var fremgangsmåten typisk slik at man måtte frem med hårtørkeren for å smelte limet før man kunne dra komponenter fra hverandre. 

Dessverre ble også delene ofte skadet i prosessen.

iFixit er selvfølgelig den store institusjonen i å både demontere nye iPhone-modeller, men ikke minst viser oss hvordan de kan repareres samt skaffe til veie verktøy som er kompatible med Apples proprietære løsninger - som den beryktede pentalobe-skruen.

Men altså: iFixit oppdaget at iPhone 16 bruker en spesiell type lim til å feste batteriet til rammen. Sender man en elektrisk strøm gjennom limet så vil det bryte festet med underlaget, og det til og med uten limrester. Det er litt magisk, faktisk, og kan ses i videoen nedenfor.

Man antar at det er TESA som produserer selve limet, og selskapet er kjent for ulike debonding-on-demand-løsninger med tape: Elektrisk frislipp, frislipp med nær-infrarød laser, varmeutløst frislipp, induksjonsutløst frislipp med et elektromagnetisk felt, frislipp utløst av løsemidler, og prinsippet bak TESA Powerstrips der man drar i tape-fliken for å få den til å løsne.

Via Hackaday og TESA