INTEGRERT: Airpods er tett integrert med Iphone, men fungerer sammen med mye annet utstyr også. (Foto: Toralv Østvang)

Så bra er Apples Airpods

Utprøvingen av Apples Airpods indikerer at flere av oss ønsker å høre på musikk eller nyhetssendinger når vi får gjøre det gjennom trådløse ørepropper.

I hvert fall er undertegnede blitt en ivrigere lytter på farten nå enn da jeg måtte fikle med et sammensurium av ledninger hver gang jeg ønsket å høre på musikk eller nyheter med de klassiske øreproppene fra Apple – eller fra andre leverandører når jeg prøvde ut andre mobiler.

I verste fall hendte det at halve t-baneturen til eller fra jobben var unnagjort før jeg fikk ordnet opp i ledningssurret.

Derfor ble det som oftest til at jeg droppet lyttingen og nøyde meg med å lese nettaviser eller noe fagstoff i stedet.

Men det er jo mye interessant å lytte til på mobilen. Internettradio med nyheter og musikk, Apple Music eller Spotify, eller kanskje en videosnutt eller en podcast. Og mye annet.

Den trådløse fremtiden

Apple prøver åpenbart å formidle en visjon til oss om at den trådløse fremtiden er mye bedre enn den kablede tilværelsen vi har levd i hittil – og at fremtiden er her nå. Derfor trenger vi for eksempel ikke lenger den gamle hodetelefonkontakten på mobilen, mener Apple.

Jeg er nok blant dem som syntes det var greit da Apple lanserte Iphone 7 med ørepropper med Lightning-kontakt. Men jeg skal innrømme at jeg etterpå har bannet og svertet litt likevel.

Flere ganger har jeg måttet kjøpe ny overgangsledning på flyplassen fordi jeg i farten har tatt med støykansellerende hodetelefon med vanlig høyttalerkontakt, og som jeg ikke har kunnet bruke på Iphone 7 uten overgangsledning.

Og nå som stadig mer at den 45 mil lange kjøreturen til hytta går gjennom FM-dødt terreng, kan jeg bare lytte til internettradio via Iphone-en når den er godt ladet opp, for jeg får jo ikke lenger lade den opp samtidig med at den er koblet til bilens lydanlegg for å spille av radiosendingene.

Så nå har også jeg havnet på listen over dem som misliker Apples kontaktvalg.

I så måte kan man si at Apple bruker både gulrot og pisk for å få oss over i en ledningsfri tilværelse. Vi lokkes over med fordelene som den trådløse verdenen byr på, samtidig som det blir stadig litt vanskeligere å holde fast ved gamle, kablede vaner.

Nå er det vel ikke bare hensynet til vår sjelelige lykke som gjør at Apple er så ivrig etter å få oss over på mest mulig trådløst. Det er jo gode penger å tjene på det også. Som for eksempel å selge Airpods til 1.790 kroner. Det er et ganske stort sprang fra «gratis-øreproppene» som følger med når man kjøper en ny Iphone til prisen for de trådløse.

Er de verdt det?

Jeg er fristet til å si ja. Ikke bare fordi Airpod-løsning gir god lyd og stort sett er praktisk i bruk, men også fordi løsningen er fleksibel og byr på flere muligheter enn man kanskje tenker på når man bare vurdere om man skal kjøpe trådløse ørepropper til mobilen.

Slik fungerer de

Men la oss ta for oss standardbruken først.

Airpods er i første rekke tenkt som en forlengelse av Iphone, og her er integrasjonen tett.

HØYRE OG VENSTRE: Øreproppene må plasseres i riktig hull for henholdsvis høyre og venstre ørepropp – de går ikke om hverandre. Noen ganger blir det litt fikling, men lite sammenlignet med ledningskaoset i gamle dager. (Foto: Toralv Østvang)

Øreproppene kommer i et ladeetui som er en liten datamaskin i seg selv, med innebygd batteri. Man kan lade opp ladeetuiet med Lightning-kontakten i bunnen selv når man sitter med Airpod-enhetene i øret og lytter til musikk.

Sammenkoblingen – paringen – mellom Iphone-en og Airpods er utrolig enkel. Det er bare å legge Iphone-en på bordet, legge ladeetuiet med øreproppene i ved siden av og åpne lokket på ladeetuiet. Det trigger sammenkoblingen.

Etter at sammenkoblingen er skjedd, kan man gjøre den samme bevegelsen – åpnet lokket på ladeetuiet når det er nær Iphone-en – og da dukker det automatisk opp et bilde nederst på Iphone-skjermen som viser ladestatus på henholdsvis Airpod-enhetene og ladeetuiet.

Kommunikasjonen mellom Iphone og Airpods fungerer stort sett sømløst og knirkefritt.

Prate med Siri

Bortsett fra en liten og nesten usynlig knapp på baksiden av ladeetuiet er Airpods fullstendig uten betjeningshendler. Ingen av/på-knapp, ingen anordning for å justere lydstyrken.

Man har to valg.

Enten kan man betjene sine Airpods via Iphone-en. For eksempel justere lydstyrken, velge musikkstykke og så videre. Det fungerer utmerket og raskt, med så å si umiddelbar respons.

LADESTASJON: Oppbevaringsboksen fungerer også som ladestasjon for Airpods. (Foto: Toralv Østvang)

Eller så kan man velge å snakke med Airpods ved hjelp av Apples digitale og pratsomme assistent, Siri. Dette fungerer for så vidt greit – som en teknologidemonstrasjon. Det gir jo en følelse av å befinne seg et stykke inn i fremtiden å kunne gi muntlige ordrer til datautstyret man omgir seg med. Som for eksempel å si «Skru opp volumet».

Men tross en god del års aktivitet i Apples økosystem er ikke Siri helt moden for en del av oppgavene som blir slengt etter henne. Som for eksempel å håndtere engelsk-språklige musikktitler på norsk. Da jeg ba Siri om «Spill Wonderful Tonight», fikk jeg til svar «Spiller vånderfull tonikt med Erik Klappton» – vel, det var omtrent slik det hørtes ut, i hvert fall. Selv om det ble riktig låt.

Verre er det at Siri har begrensede muligheter til å justere parametere som for eksempel lydstyrken. Hvis man vil ha betydelig høyere lyd, holder det ikke å tappe på den ene av Airpod-enhetene, som man må gjøre for å aktivere Siri, og deretter si «Skru opp volumet» én gang. For da får man bare en moderat økning av lydstyrken. Kanskje må man gjenta kommandoen tre-fire ganger for å få lyden slik man vil. Hvis man i stedet vil justere lydstyrken via Iphone-en, holder det med én sveip opp eller ned til ønsket lydstyrke.

Jeg opplevde også at aktiviteten ikke alltid ble gjenopptatt etter en Siri-sesjon, men at jeg måtte plukke opp Iphone-en og reaktivere avspillingen av spillelisten.

Airpods har full støtte for Apple Music, men Siri-styringen i forbindelse med ikke-Apple-tjenester som for eksempel Spotify er mer begrenset. Man kan justere lydvolumet og bytte til neste sang, men ikke be Siri om å spille den samme låten en gang til, for eksempel.

Ukomfortabelt å prate?

Et annet problem knyttet til bare å ha Siri som betjeningsmulighet for Airpods, er om man føler seg komfortabel med å gå rundt og snakke til Siri, på gaten, på bussen eller t-banen, eller hvor man måtte befinne seg.

SJEKK STRØMMEN: Det er fort gjort å sjekke strømnivået på Airpods. Bare åpne lokket på ladeetuiet og holde den nær Iphone-en, så får du se status. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Nå skal det sies at mikrofonsystemet på Airpods åpenbart har høy kvalitet, blant annet på slikt som demping av bakgrunnsstøy, for man trenger ikke akkurat rope til Siri for at hun skal høre kommandoene.

Men personlig skulle jeg ønske det var en annen måte å betjene Airpods på enn ved å snakke, for eksempel å kunne justere lydstyrken ved å dra en finger oppover eller nedover på den utstikkende delen av Airpod-enheten. For meg betyr det i praksis at jeg stort sett bruker Iphone-en til det som Apple synes jeg burde bruke Siri til.

God lyd kompenserer bra

Apple har altså fulgt sitt minimalisme-gen i designen av Airpods og betjeningen av dem. Da kompenserer det bra at lyden er nettopp det – bra.

Å vurdere lydkvaliteten på ørepropper man har i øret i stedet for i nærheten av et måleinstrument er jo naturligvis en ganske subjektiv måling av lydkvalitet. Jeg tør likevel å be om å bli trodd på utsagnet om at Airpods har veldig bra lydkvalitet til å være standardiserte ørepropper uten noen som helst spesialtilpasning til brukerne.

Øreproppene synes å holde ekstern støy rimelig godt unna, selv om dette ikke er støykansellerende høyttalere. Og den lyden man hører – og skal høre – er ren og klar, med brukbar bassfølelse for denne typen lytteredskap.

Mikrofonsystemet høres også bra ut, med god evne til å holde eksternt støynivå nede når man bruker Airpods til å snakke i mobilen. I testperioden spurte jeg mange av mine telefonsamtalepartnere om hvordan oppringningen min hørtes ut, og jeg fikk gode tilbakemeldinger.

Jeg gjorde også en test der jeg først ringte opp en person og snakket med vedkommende direkte inn i Iphone-mikrofonen og deretter en ny samtale via Airpods. Jeg fikk høre at sistnevnte ga vesentlig bedre lyd med bedre demping av bakgrunnslyder.

Ukomfortabelt å se på?

Jeg har altså fastslått at jeg ikke er så veldig glad i å gå rundt og prate til mine Airpods.

En annen side av samme sak er at en del kanskje heller ikke vil være så glad for å gå rundt med Airpods av visuelle årsaker, i klartekst at man rett og slett synes det ser litt teit ut med slike remedier stikkende ut av ørene?

SNAKKER MED APPLE WATCH: Airpods kommuniserer gjerne med Apple Watch også, kjent når man vil sjekke batteritilstanden. (Foto: Toralv Østvang)

Noen synes det. Personlig vet jeg ikke helt. Jeg har merket at enkelte har stirret på meg når jeg har sittet på t-banen og lyttet til musikk gjennom Airpods. Men om det har vært fordi de syntes dette så teit ut eller om de rett og slett var misunnelig på mine dyre ørepropper er vanskelig å si.

Jeg har i hvert fall valgt å svelge min stolthet og bruker nå Airpods til daglig når jeg er ute blant folk. I forhold til mye annet som folk har på seg synes jeg Airpods er forholdsvis elegante.

Også til Mac og Apple TV

Airpods er imidlertid ikke begrenset til å brukes bare med Iphone. Det går forholdsvis kjapt å pare dem med både Mac og andre elementer i Apples økosystem.

Når jeg jobber på Mac-en og åpner høyttaler-ikonet i verktøylinjen øverst på skjermen, ser jeg at «Toralvs Airpods» dukker opp som et alternativ så fort jeg putter Airpods-enhetene i ørene.

Personlig var jeg vel så begeistret for å oppdage at jeg kunne benytte Airpods sammen med Apple TV også. Det er fort gjort å pare Airpods med en Apple TV-installasjon. Det er bare å åpne ladeetuiet (jeg sa jo at etuiet var en liten datamaskin), og trykke på den lille knappen på baksiden av etuiet. Deretter åpner man Innstillinger på Apple TV, klikker på Fjernkontroll og enheter, deretter på Bluetooth og velger Airpods fra listen.

Det hender jeg ser på en film eller en konsertvideo etter at andre i husstanden har lagt seg, og da er det kjekt å kunne høre på noenlunde høy lyd uten å forstyrre noen. Det blir aldri noe av at jeg sitter med hodetelefoner på i stua – upraktisk med lang hodetelefonledning over stuegulvet, og jeg har ikke trådløse hodetelefoner til den bruken. Med Airpods har jeg god Apple TV-lyd uten ledning og kan til og med høre lyden mens jeg går og henter en kopp kaffe.

Det er kanskje ikke så aktuelt med Airpods til Android-mobiler, men det skal heller ikke by på noe problem å pare Airpods til hvilken som helst Android-mobil via Bluetooth. Det samme gjelder Windows-pc-er. Dessverre hadde jeg ingen slike enheter tilgjengelig mens jeg sitter her og avslutter test av Airpods på hytta i påsken.

Intelligens?

I hvilken grad Airpods er intelligente skal jeg ikke spekulere i, men det er tydelig at de er designet av folk som er litt forutseende.

Lar man den ene av enhetene ligge i ladeetuiet mens man putter den andre i øret, sørger systemet for at begge stereokanalene spilles av i fellesskap i den ene øreproppen som man bruker.

Det betyr kanskje ikke all verden, men det kan i det minste være nyttig når man spiller av gammel 1960-tallsmusikk fra den tiden stereo var noe nytt og plateprodusentene eksperimenterte mye med å panorere lydbildet eller kjøre for eksempel en gitarsolo utelukkende i høyre eller venstre kanal.

Sitter godt fast

Noe av det som mange har spekulert på, er om det er fort gjort å miste sine Airpods. Jeg har brukt mine Airpods i litt over én uke når dette skrives og har til dags dato ennå ikke opplevd at noen av Airpod-enhetene har falt ut øret, selv under ganske aktiv bruk, inklusive jogging.

Jeg kvier meg riktignok litt for å bruke dem på skitur nå i påsken, for jeg tror det blir vanskelig å finne igjen hvite Airpods i snøen.

Ellers tror jeg det kan være lettere å miste en Airpod-enhet idet man tar den ut av etuiet og skal til å plassere den i øret, enn at den skal falle ut under bruk.

I USA tilbyr Apple erstatningsenheter til 69 dollar hvis man skulle være uheldig og miste en Airpod-enhet.

Fra Finn Iphone-appen på mobilen kan man aktivere et lydsignal fra en bortkommet Airpod-enhet, så det er slett ikke umulig å finne igjen en bortkommen ørepropp. Men lyden er ganske svak.

FIRMWARE: Vil man sjekke hvilken firmwareversjon Airpods er utstyrt med, går man til følgende sted på Iphone: Innstillinger > Generelt > Om > Airpods. Det var versjon 3.5.1 da denne sjekken ble foretatt. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Ettersom Airpods-enhetene sitter såpass godt fast i øret, er det noen som lurer på om det gjør vondt å gå med dem lenge, men for meg virker de ganske bekvemme selv over ganske lang tid.

Man kan for øvrig bruke sine Airpods ganske lenge om gangen før de må lades. Jeg hadde dem gående kontinuerlig med musikkavspilling i over fem timer før de måtte lades.

Et kvarters plassering i ladeetuiet gir nok opplading til at Airpods-enhetene kan brukes i ytterligere tre timer.

Selve ladeetuiet har jeg ikke målt tiden på når det gjelder strømforbruket, men ifølge Apple skal den holde i over 24 timer før den må lades opp igjen.

Konklusjon

Familien må nok bare akseptere at jeg er blitt Airpods-avhengig og at jeg her etter blir gående mye omkring med de hvite øreproppene stikkende ut av øret.

Selv om Siri-styringen byr på en del svakheter, går det an å håpe at dette blir bedre etter hvert. Og det er ikke noe problem å styre ørepropp-funksjonene fra Iphone heller, selv om noen kanskje synes det er mindre elegant enn via Siri.

Anbefales.