MACWORLD

A18 og A18 Pro ikke like likevel

Nyere forskning viser at iPhone 16-brikkene ikke er maken, men faktisk er høyst spesialiserte.

Publisert Sist oppdatert

Årets iPhone 16-modeller ble lansert nylig, og nå er de tilgjengelige i butikken.

Apple forteller oss selvfølgelig om de fortreffelige A18 og A18 Pro-brikkene som driver iPhone 16 og iPhone 16 Pro, respektive. 

Men alle detaljene får vi ikke derfra, så da er det bra at noen har det rette utstyret til å titte under panseret. 

Det første som skjer er jo at iFixit eller noen skrur disse telefonenen fra hverandre slik at vi får se hvordan de er skrudd (sic) sammen, og hvilke komponenter de består av. 

Ifølge Apple selv er brikkene tilsynelatende veldig like, med seks CPU-kjerner i hver, og 16 nevralnettverk-kjerner i hver. Frorskjellen ligger i at det enten er fem eller seks GPU grafikkjerner i brikkesystemet.

Og da antok de fleste at designet for brikkene er identiske, og at det er yield-raten som tilsier at feilfrie brikker er Pro-brikke, og de med kun fem fungerende GPU-brikker benyttes som en vanlig brikke. Denne prosessen kalles binning, og er en effektiv måte å nyttegjøre seg høyest mulig produksjonsvolum.

Men så kom ChipWise på banen og fikk separert lagene i brikken slik at man kunne fotografere den mikroskopiske innmaten. Brikkene fabbes med en 3nm-prosess, men Apple oppga denne gangen ikke antallet transistorer som pakkes ned på den lille flaten - forrige generasjon hadde 19 milliarder transistorer. 

Men man ser nå at brikkene ikke er like på innsiden. Pro-kjernen har også noe annerledes funksjonalitet, og har også støtte for USB3 samt at chip'en må drive ProMotion-displayet som alltid er på.

Så kanskje TSMC - som produserer dette for Apple - har fått bedre kontroll på prosessen sin, eller at de spesialiserte Pro-brikkene nå er såpass mer krevende og fordyrende at det ikke lønner seg å legge dette designet til grunn for det store volumet for A18-brikker til iPhone 16-modellene.