Slik var Apple-året 2015
Fra salgsrekord til ødelagte musikksamlinger. Apple har lagt bak seg et år med mange spennende nyheter – og noen pinlige tabber.
Mange hete Apple-rykter er innfridd i løpet av det siste året, viser en oversikt som svenske Macworld har presentert før årsskiftet.
Det er stadig vekk Iphone som er den store pengemaskinen for Apple, og det kan nesten se ut til at Apple ikke trenger å anstrenge seg med produktutvikling i det hele tatt for å holde seg på toppen.
Likevel har 2015 vært et år med mye innovasjon fra Apples side, og selskapet har dessuten kastet seg ut på to nye produktmarkeder.
Bortsett fra Mac Pro og Mini er alle hovedproduktene fra Apple blitt oppdatert i løpet av 2015. I tillegg er det kommet noen helt nye modeller.
Apple har likevel ikke vært forskånet fra fadeser i løpet av året som er gått. Apple Watch-lanseringen på våren ble preget av leveringsproblemer, og den store lanseringen på musikksiden med den nye Apple Music-tjenesten gikk heller ikke så glatt som Apple sikkert hadde håpet på.
Salgsrekord
Apple tjente over 255 milliarder norske kroner på Iphone bare i det siste kvartalet i Apple 2015-regnskapsår, som ble avsluttet 30. september. Omsetningen totalt i regnskapsåret endte på omlag 1.975 milliarder norske kroner – eller like oppunder to billioner kroner, om man vil. Bare regnskapsårets to siste dager inneholdt omsetning av nye Iphone 6s og 6s Plus, som kom i salg like før regnskapsåret ble avsluttet.
Noe av forklaringen på Apple kraftige salgsvekst finner vi i Kina, der Apple har fått mange kunder etter hvert. I 2015 var Kina med i første runde av land der nye Apple-produkter ble tilgjengelige, sammen med USA og de andre kjernelandene.
Det var langtfra bare Iphone som kom i ny versjon i 2015. Vi fikk også en ny Macbook, ny Apple TV, ny Macbook Pro, nye Imac-modeller og ny Ipad Mini.
I tillegg fornyet Apple også sitt standardtastatur, sin styreplate og sin mus, som alle kom med innebygde batterier og andre forbedringer.
Én viktig modell mangler i listen over oppdateringer: Mac Pro. Apples mest profesjonelle PC er dermed blitt over to år gammel uten å ha blitt oppdatert siden lanseringen i 2013. Noe av forklaringen finner man i Intels utvikling av relevante prosessorer, men mangelen på oppdateringer av Mac Pro kan etter hvert skape uro hos profesjonelle Mac-brukere innen fag som musikk, foto, film, video og arkitektur.
Mac Mini ble heller ikke oppdatert i 2015, men det var det visst ingen som ventet heller.
Fjerde generasjon Apple TV
En heftig Apple TV-oppdatering har det gått rykter om i flere år, og i 2015 skjedd det, om enn ikke helt som forventet. Tre år etter forrige oppdatering kom en helt ny modell på banen, med innebygd 32 eller 64 gigabyte lagringsplass og eget operativsystem kalt TV OS.
Blant nyhetene i tilknytning til Apple TV er en egen App Store som allerede har flere tusen apper, om enn med noe mer begrenset utvalg hos oss. App-utvalget omfatter blant annet spill, opplæringsapper og apper knyttet til reiseliv og sosiale medier.
I hjemlandet USA og en del andre land har Apple TV også full Siri-integrasjon, der man med stemmen for eksempel kan be Apple TV om å hente ned og spille av en bestemt film eller starte et spill. Når denne funksjonen blir tilgjengelig i Norden, er uklart.
Nye Apple TV kommer med en ny fjernkontroll med styreplate, men man kan også benytte utvalgte håndkontrollere.
Kort tid etter lanseringen kom Apple ut med en omfattende feilfiks, men Apple sliter fortsatt med å få strømmetjenestene til å fungere helt som de skal. For eksempel viser debattfora på nettet at en del Apple TV-brukere har hatt problemer med å få se konsertfilmen med artisten Taylor Swift som ble lansert 20. desember.
Taylor Swift, som nå brukes heftig i markedsføringen av Apple TV, skapte for øvrig bruduljer for Apple da selskapet lanserte sin nye musikkstrømmetjeneste Apple Music. Hun la ut et krast blogginnlegg der hun kritiserte Apple for ikke å ville betale artistene og plateselskapene noe for den tre måneder lange gratis prøvetiden som Apple tilbyr dem som vurderer å abonnere på Apple Music.
I protest mot Apples politikk truet Taylor Swift med å boikotte Apple Music. Apple tok trusselen på alvor og gjorde helomvending, med den følge at Taylor Swifts nye album, «1989», kom ut først på Apple Music.
Etterpå er Taylor Swifts turnéfilm «1989 World Tour Live» kommet eksklusivt på Apple Music, noe Apple bruker for alt hva den verdt som markedsføring av Apple Music. En helomvending som begge parter har hatt glede av, åpenbart.
Itunes-trøbbel
I tilknytning til Apple Music-lanseringen kom Apple også med en større oppdatering av Itunes til versjon 12.2. Da brukerne aktiverte den nye versjonen, ble de også tvunget til å aktivere Icloud-biblioteket, en prosess som førte til at musikk man har kjøpt hos Apple blir slått sammen med musikk man har rippet fra sine egne musikk-CD-er.
En del brukere opplevde det som om Itunes gikk berserk i musikksamlingen, noe som for en del brukere utløste behov for å restaurere biblioteket fra backup.
Tross startproblemene har Apple Music fått over 15 millioner brukere siden lanseringen.
Endelig penn
Steve Jobs var i sin tid erklært motstander av penn til bruk på Ipad-nettbrettet, men i tilknytning til lanseringen av den store 12,9-tommers Ipad Pro i november lanserte Apple også en penn som tilbehør: Apple Pencil. Nå anser Apple en slik penn for å være et viktig verktøy for kreative brukere av Ipad Pro.
Men både pennen og det nye tastaturet som Apple hadde utviklet for Ipad Pro ble rammet av leveringsproblemer, så nok en gang pådro Apple seg en del irritasjon fra kundenes side. Så vidt vi kan se, er Apples nye Smart Keyboard for Ipad Pro i skrivende stund fortsatt ikke tilgjengelig i Norge, selv om pennen er kommet.
Apple Watch ble i prinsippet lansert allerede høsten 2014, men det var først i slutten av april 2015 at Apples smartklokke kom i salg. På en måte. Igjen var det leveringsproblemer, og salget foregikk bare via Apples nettbutikk og noen få andre utvalgte butikker. Denne gang ble det ingen køer utenfor Apple-butikkene, og mange av dem som bestilte en Apple Watch, måtte vente en god stund på å få den levert.
Apple Watch er kanskje det mest personlige av produktene som Apple leverer. Noe man virkelig ønsker å se på nært hold, ta på og kjenne på før man bestemmer seg for modelltype, farge og rem. Først etter et halvt års tid kom Apple sånn noenlunde ajour i forhold til etterspørselen, slik at kundene kunne se på klokkene i ro og mak i butikkene – også her til lands.
Skadelig programvare
2015 vil nok bli husket som det året da skadelig programvare for første gang kom seg inn på IOS App Store. Apples taktikk med en «inngjerdet hage» så plutselig ikke fullt så sikker ut likevel.
Tidligere var det i prinsippet bare de som jailbreaket sine IOS-mobiler og -nettbrett som risikerte å bli rammet av skadevare, men heretter må også vanlige Iphone- og Ipad-brukere utvise varsomhet.
Programmene som ble rammet, var både noen små og ukjente apper og apper fra etablerte utviklere. Minst én av appene hadde over 100 millioner brukere.
Den skadelige programvaren kom inn i App Store via en modifisert versjon av utviklerverktøyet Xcode, som brukes til å skrive og sende inn apper til Apple. Noen har nå omdøpt Xcode til Xcodeghost.
Det fortsatt ekstremt liten risiko for å bli rammet av skadelig programvare når man benytter IOS-enheter, særlig sammenlignet med Android-enheter, men Xcodeghost viser altså at heller ikke den sikreste plattformen er helt sikker.
Fremtidsrettet Macbook
Apple lanserte i 2015 en helt nydesignet Macbook med 12-tommers Retina-skjerm. Her har vi en ekstremt minimalistisk bærbar PC som gir en pekepinn på hvor utviklingen er på vei. Macbook har fått en ny styreplate med Force Touch, tastaturet er supertynt og har kanskje ikke falt helt i smak hos alle, men nye Macbook har fått mest oppmerksomhet fordi den har bare en eneste kontakt: En USB-C-kontakt som brukes både til lading og som kontakt for tilbehør.
Macbook er for så vidt i godt selskap. Den første Imac-modellen kom i 1998 og skapte furore fordi den bare hadde et par USB-porter for tilkobling av tilbehør – ansett som uhørt den gang. Nye Macbook anno 2015 har fått noe av den samme mottakelsen: Begge lå litt forut for sin tid ved lanseringen. I 1998 baserte Apple seg på en verden der USB-basert tilbehør ennå var mangelvare, og i 2015 baserer selskapet seg på en verden der trådløs tilkobling av tilbehør ennå ikke er så utbredt som Macbook tilsier.
Men som forrige gang får Apple sikkert rett — til slutt.
Bilryktene
Våren 2015 begynte det å spre seg rykter om at Apple var i gang med å utvikle sin egen bil. Apple har ansatt en del nøkkelpersoner med erfaring fra bilbransjen, og dette har skjedd så raskt og i så stort omfang at mye tyder på at det handler om mer enn bare Carplay, som er Apples teknologi for å integrere Iphone-teknologien i bilenes infotainment-systemer.
Både Apples toppsjef Tim Cook og sjefdesigner Jony Ive har i flere intervjuer betegnet bilindustrien som «interessant», og i august drøftet Apple lovgivningen rundt selvkjørende biler med transportmyndighetene i delstaten California.
Spekulasjonene går fortsatt vilt om hva Apple har begitt seg ut på – om det dreier seg om en egen bil, en elbil med avansert automatikk eller kanskje ny teknologi for selvstyring som kan bygges inn i biler fra andre bilprodusenter.
Denne rykteflommen kommer trolig bare til å øke i styrke i 2016.
Men hvor er det digitale hjemmet?
Ved inngangen til 2015 var det mye fokus på Apples Homekit, det sentrale styringsverktøyet for smarte enheter i hjemmet.
Etter lang ventetid dukket de første anvendelige produktene opp i form av en ny versjon av Hue Bridge fra Philips med støtte for Homekit. Men selv om det nå var blitt enkelt å komme i gang, er det ikke skjedd noen revolusjonerende automatisering av hjemmene våre. Etter det har det vært stille hos Apple når det gjelder Homekit. Det blir spennende å se om utviklingen her skyter fart i 2016.