Den ultimate åpningstale-guiden
Tross intens pressedekning er det ikke lett å få oversikt over alt Apple lanserte ved åpningen av WWDC-utviklerkonferansen. Her er hovedpunktene.
Den 26. utviklerkonferansen for Apple-programmerere ble blåst i gang mandag, og på to og en halv time presenterte Tim Cook & Co. en solid samling av nyheter for både OS X, iOS og watchOS. Her er en summarisk oppstilling.
WWDC 2015-data
Deltakere fra over 70 land var samlet for å delta, og for 80 prosent var det første gangen. Over 1000 Apple-ingeniører er tilstede for å veilede i over 100 sesjoner.
OS X Yosemite-adopsjonsrate
Over 55 prosent av Mac-brukere har tatt steget over til foreløpig siste versjon av operativsystemet, OS X 10.10 Yosemite. Til sammenlikning oppgraderte bare sju prosent av Windows-brukere til Windows 8.1 innen samme tidsforløp.
iOS-adopsjonsrate
Lignende gode tall også for mobile enheter: 83 prosent av brukerene er over på iOS 8, mens bare 12 prosent av Android-brukere er på Lollipop. Google sliter ofte med at mobiloperatørene stikker kjepper i hjulene for oppgradering, skal det riktignok sies.
Metal for Mac
I fjor kom Metal-rammeverket for grafikk til iOS 8, og nå kommer samme teknologi til Mac-en med OS X 10.11 El Capitan. Dette gir løfter om raskere grafikk til for eksempel spill, noe som også ble presentert på scenen.
Metal vs. OpenGL
Og sammenlikner man Metal-stacken mot den rådende OpenGL-teknologien, kan det bety opptil 70 prosent ytelsesforbedring. Så Moores lov blir betraktelig hjulpet av programvare, i dette tilfellet.
Sikker og hemmelighetsfull Siri
Siri, Apples digitale assistent, har blitt vesentlig forbedret, og vil også snakke norsk i den kommende versjonen. Og ikke minst har teknologien blitt langt dypere og bedre integrert i operativsystemet. Siri blir mer foroverlent og proaktiv, og den kunstige intelligensen skal forsøke å komme deg i forkjøpet med den informasjonen du trenger til enhver tid. Og ikke minst skal informasjonen og assosierte metadata forbli private.
Apple Pay-ekspansjon
Apples trådløse betalings-teknologi Apple Pay fortsetter utbredelsen, og kommer til sommeren også til Europa. I første omgang til Storbritannia. Blant annet på undergrunnen i London vil det bli anledning til å bruke systemet.
Apple Pay-apper
Appl ePay har blitt integrert i flere tredjeparts-apper, og det betyr at det blir raskere og enklere å shoppe for eksempel fra Pinterest. Også Square kommer med en frittstående betalingsterminal med støtte for Apple Pay.
Passbook blir Wallet
iOS-folderen Passbook, der du finner både fordels- og boarding-kort, skifter navn til Wallet. Så prosessen med å fase ut den fysiske lommeboken fortsetter, og du finner selvfølgelig også billetter til arrangementer der.
Apple Maps med offentlig kommunikasjon
Trafikk- og ruteinformasjon for kollektivtrafikk finner veien til Apple Maps-appen, og slik den ble vist frem, minner den mye om løsningen vi kjenner fra Ruter i Oslo-regionen. Andre norske byer har egne løsninger, og noen til og med med åpne løsninger for deling av data. I første omgang er det en rekke store byer i utlandet, i Amerika og Kina og Europa forøvrig, som får brukt dette.
Newsstand blir News
Apples digitale kiosk-app Newsstand/Aviskiosk forsvinner helt, men erstattes delvis av den nye appen News som viser formatert nyhetsinnhold fra en rekke kilder på nettet. Presentasjonen virket polert og vellykket, og så får i se hvordan dette integreres bredt i virkeligheten. Løsningen skal kunne fungere med annonser. Hva som skjer med apper (tidsskrifter og aviser) som finnes innenfor Newsstand-appen i dag, er uvisst.
Multitasking på iPad
Multitasking for de større iPad-skjermene er én av de store hovedattraksjonene i iOS 9, se også annen sak i lenkelisten nederst. Noen av funksjonene er såpass prosessor-intensive at kun nyeste modell klarer å håndtere dette. Vesentlig forbedring for flerapp-visning samt interaksjon mellom to åpne apper samtidig.
Åpne utviklerrammeverk
Apples operativsystemer legger til rette for en rekke rammeverk som åpnes opp for utviklere, som igjen kan dra nytte av disse ved at det forenkler utviklingsprosessen gjennom at man slipper å utvikle disse teknikkene selv. For OS X og iOS gjelder dette blant annet grafik-operasjoner gjennom SpriteKit, 3D-verktøy som SceneKit og Model I/O, grafikk-akseleratoren Metal, kunstig intelligens-motoren GameplayKit for spill samt ReplayKit som gjør det enkelt for utviklere å implementere mulighet for opptak av gameplay i egen app.
HomeKit og iCloud
Apple har åpnet for støtte for en rekke nye sensorer i det smarte hjemmet, som for eksempel kontroll over dører og vindusavskjerming. Alle sensorer som styrer funksjoner i hjemmet kontrolleres gjennom det sentrale HomeKit-rammeverket, som igjen kan snakke med iCloud. Dermed skal alle bolig-spesifikke funksjoner kunne styres eksternt over nettet, hvor som helst.
Swift
Apples flunkende nye programmeringsspråk Swift, arvtakeren til ObjectiveC, blir oppgradert til versjon 2 med nye funksjoner - og gjøres ikke minst tilgjengelig som åpen kildekode innen utgangen av året for OS X og Linux. Det betyr at utvikler-miljøet selv kan bidra med forbedringer i språket, og håpet er selvfølgelig at det skal fremme utbredelsen.
iOS 9
Operativsystemet for mobile enheter fornyes, som ventet, og utviklere får tilgang til betaversjon allerede nå. Også allmenheten kan teste OS-et før generell frigjøring gjennom innrullering i beta-prosjektet når det blir tilgjengelig til juli. Forventet slipp av endelig versjon av iOS 9 blir til sensommeren, rundt august/september. Planen er at alle enheter som kan kjøre iOS 8 i dag, skal kunne kjøre iOS 9.
watchOS 2
Også Apple Watch, foreløpig ikke tilgjengelig gjennom offisielle kanaler i Norge, får fornyet språk med watchOS 2. Dette vil blant annet åpne for at tredjeparts-programmer kan kjøres helt selvstendig på klokken, og dermed bli uavhengig av iPhone til å drive logikken. Også videoavspilling skal bli mulig. Mange utvikler-ønsker som er blitt spilt inn, har blitt implementert.
Apple Music
Ryktene viste seg å være sanne: Apple lanserer en ny strømmetjeneste for musikk gjennom iTunes-appen. Så åsi alle spor i iTunes-katalogen vil bli tilgjengelig, men tjenesten blir ikke gratis. 10 dollar måneden er prisen i USA (15 for familier på inntil seks personer), men de første månedene er gratis. Også nedlasting av spillelister for offline-bruk skal bli mulig.
En global radiokanal basert i London, New York og Los Angeles, blir også tilgjengelig under navnet Beats1. En kjent DJ fra BBC har blitt hyret inn til jobben. Kanalen skal sende 24 timer i døgnet.
Også en sosial komponent blir tilgjengelig i nye iTunes, kalt Connect. Det skal gjøre det enklere for artister å komme i kontakt med fansen ved å kunne dele innhold på egne artist-sider.
Debut for Apple Music blir 30. juni.
Sjekk ut en promo-video som ble vist under WWDC 2015-keynoten nedenfor. Via Macworld.com