Her er iOS 10
Den definitivt største oppdateringen av Apples operativsystem for mobile enheter noensinne. Her er høydepunktene.
Med iOS 10 har Apple lansert den mest omfattende revisjonen av operativsystemet for mobile enheter noensinne.
Siri har fått en sentral og vesentlig utvidet rolle, og det samme gjelder meldings-systemet Messages. Også Kart-appen har fått et nytt strøk maling, og også mer intelligens.
Mer (kunstig) intelligens har også Bilder-appen fått, med automatisk kategorisering og søk basert på både personer, steder og temaer.
Og så får også Apple Music en helt ny fatning, for alle iOS-brukere.
Meldinger som plattform
Den definitivt mest synlige bearbeidelsen av kjernefunksjonalitet i iOS 10 er Meldings-systemet. I effekt er dette en skytjeneste som nå kan adresseres også av tredjeparts-utviklere med rikt innhold fra apper.
Det betyr at du for eksempel kan lime inn en kokeoppskrift fra en koke-app og sende denne som melding, og så kan mottakeren åpne den direkte i tilsvarende app.
Også tilgang til media som bilder og videoer er enklere, og kan nås rett fra Meldings-appen som et spesial-tastatur.
Det er gjort en rekke kosmetiske forbedringer, og nå kan man sende tekst og bilder med “usynlig blekk” der innholdet først blir tilgjengelig etter at man har skrapt bort overflaten. Også stickers (eller klistremerker) finnes nå, og disse kan limes over meldingsbobler. Selv skjermbakgrunnen for meldingene kan nå animeres med bevegelig innhold.
Meldings-boblene bobler nå formelig over, og kan animeres og gjøres store eller små. Også emojiene har fått større plass, i ordets rette forstand, for disse er nå større. Og der Apples støtter det kan faktisk tekst i meldinger oversettes til emojier, det vil si at relevante ord byttes ut med tilsvarende ikon.
Og synes du tekstbaserte meldinger er for kjedelig, kan du nå skrible dine egne meldinger for hånd, for et mer personlig uttrykk. Og for de virkelig raske svarene finnes nå en tapback-funksjon med utvalg hurtigsvar.
Kort om kart
Kart-nyhetene inkluderer støtte for Siri, restaurant-reservasjoner samt et nytt overblikk over rute-navigasjon inkludert trafikkvarsling. Man kan også søke etter POI (interessepunkter) langs en programmert rute, som for eksempel en bensinstasjon.
Hvorvidt alle disse funksjonene kommer hit til Norge, gjenstår å se.
Hjemme-automasjon
iOS 10 inkluderer nå en egen app for å styre smart-hjemmet. Dette har overraskende nok manglet tidligere, spesielt siden Apple gjorde rammeverket for denne styringen tilgjengelig gjennom HomeKit.
Så etterhvert som hjemmet blir mer og mer tilkoblet kan du nå lukke garasjeport, låse inngangsdør og skru av lyset for natten, alt fra ett sted på din iPhone.
Full kontroll
Mange har savnet en smartere hjem-skjerm på iPhone, spesielt sammenliknet med det man ser på Android-platformen der tredjeparts-utviklere kan bidra med widgets. Dette endrer seg nå vesentlig, og vi ser også en omfattende integrering av 3D Touch i hele operativsystemet.
Det hele begynner med at det nå holder å løfte telefonen opp vertikalt for å starte opp mobilen og kalle opp hjem-skjermen med ulike varslinger fra apper. Selv her kan man svare på meldinger med rikt innhold, avhengig av hva som programmeres inn.
Også kontroll-senteret man kaller opp ved å sveipe opp fra bunnen av skjermen er nytt, og da slik at musikk-styringen ligger til den ene siden med større kontroller og albumbilde. Smart, for de som lærer seg triksene.
Bilder og musikk
Apple Music er strengt tatt ikke en del av iOS i seg selv, men Apple benyttet anledningen til å demonstrere både nytt utseende og nytt fokus på litt annerledes måte å bruke appen på enn det vi kjenner i dag.
Selve innholdet har fått større viktighet, og det synes godt ved at både albumbilder og tekst er større. Dette krever nok litt tilvenning, men det er en rekke ankepunkter mot dagens modell, så mye her er nok kjærkomment.
Bilder kategoriseres nå automatisk basert på ansiktsgjenkjenning, men også på sted og tema. For eksempel kan systemet gruppere sammen bilder som “tur på fjellet” uavhengig av årstid, det vil si både vinter- og sommerbilder.
Og siden vi har en tendens til å ta mange bilder og videoer uten å ta oss bryet med å redigere disse sammen til noe presentabelt til slutt, så gjør Apple jobben for oss. Små filmer kan lages basert på både stillfoto og video, og det hele settes sammen til et tema med bakgrunnsmusikk og teksting basert på ulike maler. Ikke ulikt det vi kjenner fra Photos-appen på Mac eller Microsoft Sway.
Dette, og mere til (som for eksempel tospråklige meldinger eller prediktive svar), er det som kommer til iOS 10. iOS 10 blir allment tilgjengelig til høsten, og i åpen beta fra juli. Utviklere kan laste ned en utvikler-versjon allerede nå.
Du kan lese mer om iOS 10 hos Apple her. Sjekk ut en promo-video nedenfor.