De 20 mektigste hos Apple - Del 9: Richard Howarth, en «skremmende tøffing»
Hva har Apples sjef for industridesign, Richard Howarth, til felles med musikeren David Bowie, motedesigneren Stella McCartney og illusjonisten Dinos Chapman?
I denne artikkelserien presenterer vi de 20 mektigste personene i Apples ledelse.
Likheten mellom de nevnte personene og Howarth er at alle har studert ved Ravensbourne College of Design and Communication i London.
Prisbelønt allerede som student
Allerede i studietiden ble Richard Howarth, brite født i Zambia, beæret med den høythengende æresprisen RSA Student Design Award.
Forkortelsen RSA står for Royal Society of Arts, som i seg selv er en forkortelse. Det hele og fulle navnet er The Royal Society for the Encouragement of Arts, Manufacturers and Commerce, en gammel og ærverdig britisk organisasjon som ble stiftet så tidlig som 1754.
Foreningens formål gjennom over 260 år har vært å fremme næringsvirksomhet, vitenskap, kunst, produksjon og handel. Listen over mottakere av RSA-priser omfatter blant andre Charles Dickens, Benjamin Franklin, Karl Marx, Stephen Hawking, Nelson Mandela og «verdensvevens far», Tim Berners-Lee, ifølge Wikipedia.
Student-versjonen av RSA-æresprisen for design mottok Richard Howarth mens han studerte ved Ravensbourne, som er designskolens navn i dag. Under et RSA-arrangement i fjor uttalte han at prisen fikk avgjørende innflytelse på hans videre karriere.
Etter en snartur innom Sony i Japan – etter sigende en reise han finansierte med prispengene – dro Howarth til USA og fikk en designerstilling hos et designfirma i California.
I 1996 ble han rekruttert til Apple av en annen brite som hadde emigrert til USA, Apples designsjef Jonathan Ive.
Jonathan Ives høyre hånd
Howarth ble raskt Ives høyre hånd og et ledende medlem av Apples designteam. Blant produktene som han skal ha hatt stor innflytelse over når det gjaldt utformingen, finner vi den opprinnelige iPod-musikkspilleren, iPhone 4 og 4S, 2006-utgaven av MacBook bygd i plast og en rekke andre viktige Apple-produkter.
I mai i år rykket han opp til dagens stilling som sjef for selskapets industridesign-virksomhet.
Utad har Howarth vært veldig anonym i sine år hos Apple, og TNW News betegner ham som kamerasky og lavmælt.
«En skremmende tøffing»
Men Howarth har også ord på seg for å kjøre utviklerteamene i Apple hardt – så hardt at han i New Yorker er blitt betegnet som «a feared badass», en skremmende tøffing på godt norsk. Kilden kom angivelig med utsagnet med et glimt i øyet.
Howarth er også kjent for å ha sterke meninger om design, materialvalg og alt som hører faget til.
Howarth bor i San Francisco. Vi skal ikke se bort fra at det snakkes mye om design hjemme hos tobarns-familien. Howarths kone, Victoria Slaker, har vært en av lederne for designfirmaet som står bak Beats-hodesettene som nå er en merkevare eid av Apple.
(Artikkelforfatteren, Roberta Alidori, er skribent hos britiske Macworld. Artikkelen er oversatt og bearbeidet med en del tilføyelser av Toralv Østvang.)
Del 1: Motedronningen Angela Ahrendts
Del 3: Altmuligmannen Eddy Cue
Del 5: Kommunikatoren Steve Dowling
Del 6: Brukergrensesnitt-sjef Alan Dye
Del 7: Den sveisne Craig Federighi
Del 8: Miljøforkjemperen Albert Gore Jr.