TEST: Iphone 14 og 14 pro
No man is a dynamic island - eller?
Vi har testet kamera og dynamic island - er det verdt det? Kanskje.
Computerworld har vektlagt kamera og den nyeste funksjonaliteten i Dynamic Island i denne testen. Konklusjonen? Et solid “tja”.
Førsteinntrykk
De er unektelig pene. Fargene er en slags grungy pastell, og vi liker godt den mørke lilla og den duse lyseblå varianten vi tester. 14 Pro er merkbart tyngre i hånda enn det 14 er. Batteritiden er solid. For en moderat mobilbruker varer denne hele dagen, selv hvis vi er litt ekstra skjerm-fikserte.
Kamera
Iphone 14 | Iphone 14 pro |
Hovedkamera: 12 MP med f/1.5 blenderåpning | Hovedkamera: 48 MP-sensor med f/1.78 blenderåpning |
Ultrawide f/2.2 blenderåpning | Ultrawide f/2.4 blenderåpning |
- | Telefoto |
Photonic engine | Photonic engine |
12 MP-frontkamera | 12 MP-frontkamera |
Kamera
Iphone 14 pro er i det fremste sjiktet av kameraer vi har testet i år, men det er ikke det beste eller mest innovative (mye på grunn av Pixels inntog i Norge).
På de to modellene er det tydelige fysiske forskjeller på kamera. Der 14 har to linser, har 14 pro tre stykker. Og de stikker skikkelig ut fra telefonen. Med deksel på jevnes overflaten ut, men uten deksel går du rundt med en upraktisk klump som gjør at mobilen ikke kan ligge flatt.
Undertegnede er fornøyd med kamera her. Standardinnstillingene er gode, selv om Iphone også bærer preg av en åpenbar trend med litt høyere saturasjon enn på eldre modeller (heldigvis ikke like gærent som på Samsungs nyeste Flip). Bildene er skarpe (særlig sammenlignet med 13), og funksjonen for å forbedre utsnittet er praktisk. Selv om 14 skal ta inn mer lys med sine oppgraderte kamera, ser vi ikke så stor forskjell på nattmodus. For hverdagsbilder er dette mer enn godt nok.
Macro-muligheten som ble introdusert med 13-modellene er videreført i 14 Pro, og det er ganske kurrante bilder man kan ta der.
Drama queen
Photographic styles skal i følge Apple selv velge ut deler av bilde som optimaliseres med stilene, men erfaringen er at hele bildet blir dekket av et ugudelig filter.
Kameraet har også videreført “photographic styles”, men de er altfor dramatiske. Faktisk er de eneste valgene man får “vivid” eller “dramatic” i henholdsvis kalde eller varme toner, samt gråtoner. Det er ikke spesielt bra for en toppmodell når ikke standardinstillingene er bedre.
For i ekte basic bitch-stil vil vi gjerne ta bilder av høstløvet og de pene fargene; særlig fordi gjenskinnet fra løvet på bakken skaper en rød og varm atmosfære som omtrent lukter pumpkin spice latte. Den gang ei. Kameraet klarer ikke plukke opp hva som er motivet i bildet, eller gjenskinnet fra løvet på bakken. Som resultat er bildene av høstløv inhtetsigende og grumsete. Photographic styles skal i følge Apple selv velge ut deler av bilde som optimaliseres med stilene, men erfaringen er at hele bildet blir dekket av et ugudelig filter.
Så selv om vi er fornøyd med at Iphone 14 og 14 pro ikke har valgt samme oversaturasjon som flere av årets Android-telefoner, har den heller ikke helt overskuddet til å fotografere i livets allsidighet. Og så er den slått, helt på tampen, av Google Pixels innovasjon på kamerafronten.
No man is a dynamic island
Joda, det er både praktisk og pent. Men hva er det verdt? For vår del, ikke mye.
Kronen på verket: Dynamic Island. Denne funksjonen er tilgjengelig på 14 Pro og Pro Max. Mange har roset funksjonen, fordi det er design som bygger rundt noe som kan ses på som forstyrrende (størrelsen kameraet tar på forsiden av mobilen). Det er slike innovasjoner Apple er kjent for og bygger ryktet sitt på.
Med Dynamic Island kan man styre musikk, få opp anrop i formen av den dynamiske øyen, se hvor mye du har igjen på timeren - med mer. Joda, det er både praktisk og pent. Men hva er det verdt? For vår del, ikke mye. Det er ingen praktisk forskjell på å styre musikken fra den lille øya eller ved å swipe ned fra høyre hjørne for vår del. Og anrop kunne man få på toppen av skjermen også med de eldre modellene, bare ikke i en like nett innpakning.
Som med andre ting, er dette en gimmick. Det er en praktisk gimmick for all del, men ikke en dealmaker eller breaker.
Konklusjon
For den minste lagringskapasiteten på 128 gb, er startprisen 11.000 kroner for Iphone 14, og 14.000 for Iphone 14 Pro. Hvis du elsker macro eller dynamic island, så kan det prishoppet være verdt det, men for en glad amatør som undertegnede ville ikke den forskjellen vært avgjørende.
Med Iphone 14 og 14 pro får man en god telefon, men er det verdt en oppgradering fra 13? Tja. Hvis du er ekstremt gira på design og syns dynamic island er det flotteste ever, så kanskje det. Men 13 konkurrerer fortsatt greit med de fleste tingene 14 ellers kan tilby.