iPhone 7 er blitt en racer
PRØVEKJØRT: De nye iPhone-modellene - iPhone 7 og iPhone 7 Plus - ser nesten uendret ut fra forgjengerne. Men prosesseringskraften er økt dramatisk, viser vår første test.
Vår første benchmark-test av den nye Iphone 7 Plus, som kom inn døra bare noen timer før deadline, viser at den nyeste Iphone-generasjonen har fått en dramatisk økning i ytelsen.
Den raskeste mobilen
I et litt tilfeldig utvalg av forgjengere og konkurrenter som vi hadde til rådighet akkurat da, kom nye Iphone 7 Plus ut som den klart raskeste mobilen, viser våre Geekbench 4-testdata.
Vi skal ikke trekke slutningen lenger enn til å gjelde bare for de mobilene som var med i vår begrensede test, men det kan se ut til at Apple nå stiller sterkt i konkurransen om rå ytelse.
Mobilkjøpere har imidlertid også mange andre kriterier med seg når de skal kjøpe seg mobil. En del av disse forholdene skal vi prøve ut i fortsettelsen.
Geekbench 4 er et kryssplattform-testprogram som måler prosessorytelsen både i enkeltkjerne- og multikjerne-prosesser.
I testen satte vi opp forgjengeren, Iphone 6s Plus, som mal med en samlet score på 100 prosent, det vil si en sammenlagt score av enkeltkjerne- og multikjerne-testene. Nye Iphone 7 Plus kom ut med et testresultat som viste at den var over 36 prosent raskere enn sin forgjenger.
Til sammenligning var erkerivalen Samsung Galaxy S7 Edge 13 prosent raskere enn fjorårets Iphone-toppmodel. Det samme resultatet fikk vi for nykommeren Huawei Honor, mens Huawei P9, som har ganske like spesifikasjoner som Huawei Honor, kom ut med en score som var cirka ti prosent raskere enn Iphone 6s Plus.
Kontorprogrammer
Det var særlig på enkeltkjerne-testen at nye Iphone 7 Plus dro ifra både forgjengere og konkurrenter. På multikjerne-testen lå den nye Iphone-en mer på linje med sine argeste Android-konkurrent.
De som står bak Geekbench-testprogrammene, Primate Labs, har anført at enkeltkjerne-testene er mest relevant for hvordan prosessorene håndtere de vanligste kontor- og forbrukerprogrammene, selv om stadig mer programvare drar nytte av multikjerne-prosessering i våre dager.
Raskere enn bærbare
Det er også verdt å merke seg at nye Iphone 7 Plus slo vår bærbare Macbook ned i støvlene. Med andre ord tyder det på at nyeste Iphone - og også de nærmeste konkurrentene på Android-siden - har bedre prosessorytelse enn mange av de bærbare pc-ene som vi drar rundt på.
Akkurat i dette tilfellet snakker vi riktignok om en bærbar Mac med forholdsvis moderat ytelse, første generasjon av den nye, superkompakte Macbook som ble lansert i 2015. Den fikk en oppfølger i vår som skal være betydelig raskere, men som vi ikke har hatt tilgjengelig for testing.
Det er også verdt å merke seg at nye Iphone 7 Plus slo vår bærbare Macbook ned i støvlene.
På nettstedet Daring Fireball hevder imidlertid den kjente teknologibloggeren John Gruber at Iphone 7 skårer bedre enn de fleste Macbook Air-modellene som noensinne er kommet på markedet - Air-modellene er litt kraftigere enn vanlige Macbook - og at ytelsen kan sammenlignes med en mye kraftigere Macbook Pro av 2013-årgang.
Tid for oppgradering?
I skrivende stund har vi ikke rukket å se nærmere på alle de andre egenskapene som Apple har trukket frem i lanseringen av sin nyeste Iphone-generasjon. De nye Iphone-modellene er blitt mottatt med både jubel og ramaskrik, avhengig av hvem man spør. Mange har gjort seg opp en mening basert på spesifikasjonene og ikke minst rykteflommen forut for lanseringen.
I en del miljøer, særlig på konkurrentsiden, er lanseringen blitt karakterisert som kjedelig, for designmessig er det ikke mye nytt med Iphone 7-modellene. Det at de såkalte antennestripene på baksiden er blitt flyttet til kanten og blitt mindre synlige, sier vel sitt om den delen av diskusjonen.
Vår kollega som har testet Iphone 7 hos amerikanske Macworld har mistet to tidligere Iphone-er i toalettet og skriver at hun er særdeles glad for at Iphone nå endelig er blitt vanntett. Her har en del Android-konkurrenter hatt et forsprang som Apple nå ser ut til å ha tatt igjen. På tide, mener mange.
Det som Apple kanskje skryter mest av når det gjelder Iphone 7 og 7 Plus, er forbedringene av kameraet. Det gjelder både en generell forbedring av foto- og videokvaliteten og ikke minst dobbeltobjektiv-løsningen hos storebror Iphone 7 Plus, der det ene objektivet har en moderat teleeffekt. Forbedringene omfatter også lysstyrke, håndtering av bildestøy og vibrasjonsdemping.
Kamerakvaliteten er blant egenskapene vi nå skal granske grundig i tiden som kommer.
Den omstridte fjerningen av den klassiske og analoge 3,5 mm-lydutgang til fordel for den digitale Lightning-utgangen er vel mer et synsespørsmål. Vårt førsteinntrykk etter å ha prøvd de medfølgende øreproppene med Lightning-kabel er at lydkvaliteten er ganske identisk med forrige generasjons analoge lydløsning.
Det er trolig flere grunner til at Apple har valgt å fjerne den analoge utgangen.
Det er trolig flere grunner til at Apple har valgt å fjerne den analoge utgangen, blant annet å få frigjort plass til andre komponenter og å få fjernet én av kildene til lekkasjer når mobilen skulle gjøres vanntett. Et av argumentene som brukes mot løsningen, er at man nå ikke kan lytte til musikk samtidig som man lader mobilen. Som sagt - et høyst subjektivt spørsmål. Jeg har brukt Iphone i snart ti år (jubileum neste år), uten å ha lyttet til musikk under lading, fordi så å si all lading skjer når jeg sover. Andre har sikkert andre vaner.
De nye Iphone-modellene skal også ha fått bedre batteritid.
Hjemknappen som ikke lenger er noen knapp, men et felt med haptisk feedback, er også en omstridt fornyelse, men egentlig kanskje mest et spørsmål om tilvenning. (Haptisk er det latinske begrepet for kommunikasjon ved berøring. Apple har spunnet videre på dette med sitt merkevarebegrep «taptic».)
Alle disse spørsmålene viser at vi har mye prøving og testing igjen før vi kan gi noe begrunnet svar på om Iphone-brukere bør oppgradere. Om mobilbrukere på andre plattformer bør svitsje, er vel uansett et spørsmål som hverken benchmarktester eller lyd- og bildetester gir noe ordentlig svar på.