TEST: De inneklemte Iphone-ene
Iphone 8 og 8 Plus ser til forveksling likedan ut som sine forgjengere, Iphone 7 og 7 Plus. Men skinnet bedrar.
Iphone 8 og 8 Plus er to mobiler som har fått en vanskelig start, inneklemt mellom fjorårets Iphone 7-modeller, tilsynelatende uten særlig mye fornyelse, og i salg bare noen få uker før den mye mer nyskapende Iphone X kommer i butikkene.
Men Apple hadde ikke noe valg, egentlig. Markedet forventer et par nye Iphone-modeller i september hvert år, og ikke minst i år, nå når Iphone har tiårsjubileum.
Derfor ble det tre modeller i høst, Iphone 8, Iphone 8 Plus og Iphone X (altså ti). Apple ville kanskje ha nøyd seg med sistnevnte, men alt det nye med Iphone X har også gjort den ganske dyr. Derfor følte kanskje Apple behov for å lansere et par mer «mainstream»-modeller også, til ordinære Iphone-priser. Resultatet ble Iphone 8 og 8 Plus, med henholdsvis 4,7- og 5,5-tommers skjerm.
Mye kjent
Vi har i oktober hatt Iphone 8 Plus på testutlån fra Apple, og vi må jo innrømme at selv om det meste virker kjent, er det noen nyheter som er såpass store at i det minste IOS-entusiaster vil bli begeistret. Kanskje en del andre også.
I størrelse og vekt er Iphone 8-modellene så å si identiske med Iphone 7-paret. De nye er noen tidels millimetere større, men de fleste dekslene til forgjengerne skal passe til iPhone 8-modellene også.
Forskjellene er litt større når det gjelder vekten, og 8 Plus kryper så vidt over 200 gram. Grunnen er at aluminiumbaksiden nå er byttet ut med helglass, slik det var på Iphone 4 og 4s rundt 2010-2011. Det gikk jo noen historier den gang om Iphone-er i glass som sprakk både foran og bak, men glassprodusenten Corning i delstaten New York har konstruert nytt glass som skal være 50 prosent sterkere enn selskapets velkjente Gorilla-glass.
Vi har ikke gjort noen dropptest, men Iphone 8 Plus virker solid og er overraskende nok også mindre glatt på baksiden enn aluminiums-forgjengeren. Slik opplever i hvert fall jeg det. Jeg ser at det er andre som mener noe annet.
Trådløs lading
Glassløsningen er stilig, og det er synd at de fleste av oss skjuler den med beskyttelsesdeksler. Vi fikk med noen av Apples egne, som er veldig solide og sikkert gir god beskyttelse. Men de gir Iphone 8 Plus inntrykk av å være mer traust og klumpete enn den egentlig er.
Poenget med glasschassis er at da kan Iphone 8 og 8 Plus lades trådløst. Apples egne ladere kommer ikke før neste år, men alle som støtter den såkalte Qi-standarden skal kunne brukes.
Nevral arkitektur
Mens forgjengeren hadde en Apple A10 Fusion-prosessor på 2,34 GH, har 8 Plus en Apple A11 Bionic-prosessor på 2,08 GHz.
Apple har innført begrepet «nevral arkitektur» i beskrivelsen av A11-prosessoren, som byr på seks kjerner og 64-bitsarkitektur. Nevral arkitektur er et begrep knyttet til systemer for maskinlæring basert på prosesser i hjernen og hvordan biologiske nevroner samarbeider der.
To av kjernene er bygd for høyest mulig ytelse og er ifølge Apple 25 prosent raskere enn hos Iphone 7, mens de fire øvrige særlig skal ta seg av prosesser som krever lite strøm, og disse skal være 70 prosent raskere.
Vi passet på å oppgradere begge mobilene til nyeste IOS-versjon, 11.0.3, og så kjørte vi Geekbench 4 på begge. Dette klassiske benchmark-programmet ga følgende resultater: En enkeltkjerne-score på 3.525 Geekbench-poeng for Iphone 7 Plus og en flerkjerne-score på 5.987 Geekbench-poeng, mot en enkeltkjerne-score på 4.245 poeng på Iphone 8 Plus og hele 10.319 i flerkjerne-testen.
En mer GPU-rettet test i Geekbench 4 ga en såkalt Metal Score på 15.527 poeng for Iphone 8 Plus mot 12.610 poeng for Iphone 7 Plus. Metal – nå Metal 2 – er betegnelsen som Apple bruker på sin grafikkarkitektur der tilgang til grafikkprosessoren er et vesentlig element i ytelsen. Apple og partnere nå jobber mye blant annet med GPU-akselerert maskinlæring.
Vi kan altså fastslå at Iphone 8 Plus kan skilte med en betydelig økning i ytelsen. Det merkes kanskje ikke så mye i praktisk bruk som benchmark-tallene skulle tyde på, men ja, det merkes definitivt. Rask innlasting og oppstart av apper, mye som oppleves som kjappere, selv om forbedringene ikke kan kalles for dramatiske.
Det er verdt å merke seg at ytelsesøkningen er mye mer beskjeden i det nederste søyleparet i grafen over, for enkeltkjerne-ytelse. Til hverdags er det nok denne delen av grafen som gir et mest realistisk bilde av hvordan ytelsesøkningen oppleves, for det er mange apper som ikke utnytter flerkjernemulighetene til fulle.
Det har også vært morsomt å prøve et par av VR- og AR-spillene som er kommet og som utnytter datakraften i Iphone 8 til spennende opplevd virkelig, for eksempel med dinosaurer som herjer i Computerworlds møterom.
Nytt bildefilformat
De tekniske dataene for kamerasystemene i sjuer’n og åtte’rn er ganske like. Begge har oppløsning på 12 megapiksler på hovedkameraet, med lysstyrke på f/1,8. Teleobjektivet på 8 Plus, med en brennvidde tilsvarende 56 mm, har lysstyrke f/2,8.
Begge modellene støtter det nye High Efficiency Image File-formatet (HEIF), som lagrer filer i bedre kvalitet enn JPEG, men på halvparten av lagringsplassen. HEIF er imidlertid mer en forbedring knyttet til oppdateringen av operativsystemet til ISO 11. Noen kaller HEIF en JPEG-killer – JPEG-formatet kom i 1992.
Bildefilene fra Iphone kalles for øvrig strengt tatt ikke HEIF, men HEIC, som er et kontainer-format for både bilder og lyd, definert av MPEG Group, og det hele – HEIF og HEIC – er i sin tur basert på HEVC, som står for Hight Efficiency Video Compressen, også kalt H.265-videoformatet som brukes på nyere Iphone-er. Forvirret? Ikke nå lenger, håper jeg.
I skrivende stund støtter ikke Adobe Photoshop HEIF-formatet, men jeg fikk konvertert filene ved hjelp av bildebehandlingsprogrammet Pixelmator, som er oppdatert med HEIF-støtte. Det er også kommet egne HEIF-konverteringsprogrammer i App Store.
Selfie-kameraet, som Apple kaller Facetime HD-kameraet, er som før på sju megapiksler.
Iphone 8 og 8 Plus kan ta 4K-videoopptak med både 24, 30 og 60 bilderuter i sekundet, mens forgjengeren bare greide 30 bps.
Men tross de fysiske likhetene er det vesentlige forskjeller på kameramulighetene på de to Iphone-årgangene – og siden forbedringene dels har støtte i maskinvaren, er det ikke noe som har «tilbakevirkende kraft» på Iphone 7-modellene via program- eller firmware-oppdatering.
For det første har Iphone 8-modellene fått bildebrikke med vesentlig større fotodioder, eller «dypere piksler», som Apple kaller det. Det eneste tallmaterialet Apple har formidlet i den forbindelse, er at kameraet greier å ta inn 83 prosent mer lys.
Dette gir uansett merkbare forbedringer av bildekvaliteten, synlig til og med på LCD-skjermene på henholdsvis Iphone 7 Plus og 8 Plus når man bruker dem side om side. Jeg bruker det litt vage uttrykket «bedre fargegjengivelse» som beskrivelse, og Apple har greid forbedringene uten å gjøre bildene glorete. Litt bedre bildekvalitet med mindre bildestøy i dårlig lys hører også med, selv om mobilkameraene ikke kan måle seg med systemkameraene her.
Nye portrettfunksjoner
Apple er også kommet et stykke videre i betautviklingen av den digitale portrettfunksjon knyttet til nummer to-kameraet i Iphone 8 Plus. Man har valgene Naturlig lys, Studiolys, Spisslys, Scenelys og Svart-hvitt scenelys.
Fotografer slåss fortsatt om Apples simulerte portrettfotos er bra eller ser uekte ut. De små dimensjonene på optikk og bildebrikke i mobilkameraene gjør at de ikke greier å ta opp portretter med soft bakgrunn slik større kameraer gjør. Derfor benytter Apple ansiktsgjenkjenning og andre teknologier, blant annet dybdeskarphetsmålinger, der bildebehandlingen i kameraet skaper uskarp bakgrunn rundt ansiktene. Bokehen er digital, ikke optisk.
Jeg synes løsningen er blitt mye bedre i 8 Plus, og utvidelsen med fem simulerte lyssettinger byr også på spennende kreative muligheter, selv om bruken av dem ikke må overdrives.
Fotografene kan baksnakke løsningen så mye de vil, men en av mine kolleger har allerede byttet ut vignettportrettet sitt på web med et bilde tatt «fort og gæli» ute i gangen med portrettfunksjonen innstilt slik at portrettet fikk sort bakgrunn.
Nok et eksempel på «disruptiv digitalisering» som kaster etablerte jobber på dynga? Nå ja, vi trenger nok fortsatt profesjonelle portrettfotografer, men jeg tror vi vil se økt bruk av slike digitale bildeløsninger, i hvert fall på web.
Bedre hvitbalanses
En annen forbedring er True Tone-teknologien, som justerer skjermens hvitbalanse i forhold til omgivelsene. Må ikke forveksles med Night Shift-funksjonen som kom tidligere og som brukes til å gi litt varmere toner på skjermen om kvelden for at blåskjæret ikke skal forlede hjernen til å tro at nå er det dagslys, noe som forskere har funnet ut kan ødelegge nattesøvnen.
Forbedringene er heldigvis ikke gått ut over batteriytelsen. Ifølge Apple skal den være omtrent identisk med Iphone 7-modellene. Med Iphone 8 Plus opplevde jeg at det typisk var igjen cirka 30 prosent batterikapasitet på slutten av en lang dags bruk – mange dager faktisk mye mer.
Tåler vær og vind
Fra USA er det kommet noen nyhetsmeldinger om problemer med knitrende lyd under telefonsamtaler med de nye Iphone-ene, angivelig løst med en av tilleggsoppdateringene til IOS 11. Dette er et problem jeg ikke har merket noe til under utprøvingen av 8 Plus.
Iphone 8-modellene er bygd med samme støv-, vann- og fuktighetsbeskyttelse som forgjengerne, etter IP67-standarden, og skal tåle å ligge i vann på 1,5 meters dyp i en halvtime. Jeg har ikke prøvd akkurat det, men har i hvert fall skylt av noen fettflekker under springen uten å ha fått problemer. Macworld-kolleger har tatt med seg Iphone-en i svømmebassenget – også uten problemer.
En betydelig oppgradering
Oppsummert vil jeg påstå at Iphone 8 Plus representerer nok nytt til å bli kalt en betydelig oppgradering fra Iphone 7, selv om innovasjonsnivået er moderat.
Det er først og fremst den generelle forbedringen av ytelse, fart og respons som tiltaler meg, i tillegg til at kameraet er blitt til dels veldig mye bedre, både på generell bildekvalitet og ikke minst de nye portrettfunksjonene, som jeg tror vil bli mye brukt.
Jeg skal vedgå at Iphone 7 Plus-brukere ikke har all verdens incentiver for å oppgradere, men brukere av Iphone 6/6 Plus og eldre vil definitivt sette pris på forbedringene.
Og alle som ikke vil ta seg råd til den rådyre Iphone X når den kommer, men vil ha mye av ytelsen og kamerafunksjonaliteten, bør vurdere Iphone 8 Plus.
Modellen vi har testet, er Iphone 8 Plus med maks lagringsplass, 256 GB, til 10.590 kroner. Man får den også med 64 GB lagringsplass for 8.890 kroner. Startprisen for Iphone 8 med 4,7-tommers skjerm, er 7.790 kroner.