Microsoft utfordrer Apple
KOMMENTAR: Etter forrige ukes lanseringer fremstår plutselig Microsoft som visjonære, men det er Apple som setter standarden, skriver Arno Vaa.
Det er vintertid, men sannelig virker det ikke også som om solen har begynt å stå opp i vest: Etter forrige ukes lanseringer fra begge selskaper fremstår plutselig Microsoft som den visjonære - men det er Apple som faktisk leverer.
Både Microsoft og Apple lanserte nye produkter i uke 43 - førstnevnte overrasket stort med blant annet Surface Studio, en alt-i-ett skrivebordsmaskin med en enorm 28-tommers berøringssensitiv skjerm i det overraskende 3:2-formatet og en Windows 10-versjon for kreatører med innebygget 3D-støtte.
Apple, på sin side, avduket en lenge etterlengtet oppdatering av MacBook Pro-linjen av bærbare personlige datamaskiner som i tillegg til generelle ytelsesforbedringer introduserte en helt ny berøringsstyrt OLED-list over tastaturet kalt Touch Bar som erstatning for funksjonstastene samt Touch ID-støtte via en fingeravtrykkssensor.
Det er unektelig noe fascinerende over Surface Studio med sin supertynne skjerm og som virkelig gjør at en får lyst til å begynne med voksen-fargelegging med Microsofts dreieknapp Surface Dial som fargevelger, eller vurdere en alternativ karriere som korrektur-leser der man kan sette rød strek over andres tekst med den medfølgende digitale pennen.
Kombinert med den kommende nye Windows 10 - 3D-printing er inkludert - spesielt tilpasset kreatører (les: oss alle, ihvertfall de med ambisjoner) er dette fremtidsvisjonen for Minecraft-generasjonen som skaper ved å konsumere. Det skal bli spennende å se hvordan dette hel-digitale tegnebordet arter seg i virkeligheten, men selv om det finnes i et begrenset opplag så er det langt ifra sikkert at det kommer hit.
Formodentlig er det riktig å se på både Surface Studio og Windows 10 Creator’s Edition som forebilder, i den forstand at de viser veien for hvordan Microsoft tenker seg fremtidens datamaskin. Ikke som en kjedelig boks, men som en kreativ flate for fri utfoldelse og som vekker en kreativ gnist i oss.
For Surface Studio ser med rundt 30.000 kroner ut til å koste mer enn hva hobbymaleren har tenkt til å bruke på en pc, men kanskje dette er Microsofts forsøk på å stille sine egne OEM-partnere et ledende spørsmål: Tenk om Windows kunne gjøre dette? Og kanskje det hele også er et strategisk langsiktig valg for å venne oss til tanken på det kommende brukergrensesnittet: Utvidet eller virtuell og tredimensjonal virkelighet.
Kanskje prisen vil gå ned over tid, og kanskje Microsoft i mellomtiden også har funnet ut hvordan deres muse-styrte operativsystem kan tilpasses finger-styrte touch targets på en vellykket måte. For både mus og tastatur, forøvrig Microsofts lengstlevende hardware-business, blir nå puttet i skuffen og erstattet med penn, hjul og finger. Er det virkelig å mange som savner å skrive for hånd?
Apple, på sin side, som tradisjonelt oppfattes som en utfordrer fremstår plutselig som en beskytter av status quo. Fra å ha allment tilgjengeliggjort musen for tre årtier siden er det fremdeles styreflaten som er den dominerende kontroll-mekanismen i Apples nye MacBook Pro. Berøringsskjerm á la iPad er fremdeles utelukket - Apples egen forskning tilsier at ergonometrien blir feil.
Derimot har vi fått en liten OLED-list øverst der tastaturet møter skjermen, kalt Touch Bar. Den er berøringssensitiv med opptil ti punkter, erstatter dagens lite brukte f-taster, og har dessuten også en Touch ID fingeravtrykksensor for sikre betalinger og pålogging.
Med dette bekrefter Apple sitt syn på hva en personlig datamaskin i form av en bærbar notebook skal være - to perpendikulære flater hvorav den horisontale er et tastatur med styreflate, og en vertikal flate som er skjermen. I denne metaforen skal disse aldri møtes - dog overlapper de konseptuelt i nye Touch Bar (norsk navn har hittil uteblitt). Den er både en skjerm og en input-mekanisme.
Det mest interessante er dog dens kontekstuelle natur, der den tilpasser seg applikasjonen som ligger i forgrunnen. Skriver du epost vil den foreslå ord etterhvert som du skriver, og velger du et ord vil stilformateringsvalg bli aktivert. Under macOS vil den fremdeles etterlikne de forgjengse F-tastene, men man kan også tilrettelegge disse etter eget ønske.
I billedredigeringsmodus vil denne listen kunne forhåndsvise effekter, eller forhåndsvisninger av bilder i et bibliotek. For film- eller lydredigering vil den kunne vise tidslinjen, og ja: Den viser også emoji.
På mange måter er Touch Bar et lite AI-vindu, der Mac’en faktisk kan snakke til deg via prediktiv tekst, dog er den egentlige meningen at det er en kontekst-sensitiv, interaktiv flate for brukerstyring. Men kanskje også Photoshop vil lære deg å kjenne over tid, og foreslå filtre du erfaringsmessig foretrekker? Eller også helt nye, basert på maskinlæring?
Der Microsoft viser oss en helt ny drømmevisjon av hva pc-verdenen vil være i fremtiden setter Apple simpelthen en ny standard for vertikal integrasjon av tjenester i en maskinvare-plattform. Det høres kanskje ikke like spennende ut (og kanskje det ikke er riktig å sammenlikne Surface Studio og Windows 10 Creator’s Edition med en MacBook Pro 2016 som kjører macOS Sierra) men etter all sannsynlighet er dette nok et eksempel på at “det bare virker”.
Trygg fingeravtrykk-autentisering via Touch ID er vi godt vant med fra iOS, og vil også være en kjærkommen nyhet til macOS. En kontekstuell Touch Bar virker også lovende, og blir en litt mer fancy utgave av høyreklikk for Mac eller 3D Touch for iOS (på iPhone 6s eller nyere). Dobbelt så stor styreflate med haptisk feedback blir sikkert også bra.
Apples valg er både innovative men representerer også finesser og finjusteringer av en veletablert metafor for den personlige datamaskinen. For Apple har jobbet tett med bransjen, og både Microsoft Office og Adobe Photoshop er klare idag med programvarestøtte for Touch Bar - i tillegg til Apples egne applikasjoner som iWork og andre.
Microsoft tør å tenke annerledes og gir oss et forunderlig fremtidsscenario som gjør at man virkelig åpner øynene opp stort. Surface Studio kan være både inspirasjon og aspirasjon. Det må være lov å drømme, også?
Sjekk ut to representative videoklipp fra de ulike produkt-lanseringene nedenfor.
Arno Vaa er fast skribent i MacWorld.