Linksys-ruteren havnet i elutstyrsavfallet etter at eieren, Geir Magnusson, svidde den med altfor varm hårføner. (Foto: Privat)

Måtte tine ruteren med hårføner

Kulda herjer, og en Hamar-familie måtte bruke hårføner for å tine opp igjen ruteren for å komme inn i nettbanken.

Yr.no varsler temperaturer ned til 20 kuldegrader i Hamar senere denne uka, men kulda har allerede skapt dataproblemer for befolkningen i Hamar-regionen. En familie på Ridabu i Hamar kommune måtte bruke hårføner for å varme opp ruteren, slik at de kunne få kontakt med nettbanken.

– Ja, dette er virkelig seriøst, bekrefter Geir Magnusson overfor Computerworld. Magnusson er mangeårig journalist i Hamar Arbeiderblad og synes det er på tide at mediene begynner å ta på alvor problemet som norsk vinterkulde kan skape for alle som bruker datautstyr.

Minus 22

For Ridabu-husstanden oppsto problemet da varmepumpa i huset koblet seg ut en natt da temperaturen ute kom ned i minus 22 grader.

– Det likte vår Apple Airport Extreme dårlig, forteller Magnusson.

Problemet hadde sin bakgrunn i at noen medlemmer av husstanden hadde latt seg skremme av skrekkhistorier om mulig strålingsfare fra trådløst datautstyr. Dette førte til et krav om at ruteren ikke skulle plasseres i oppholdsrom.

– Ruteren er derfor plassert i et uoppvarmet værelse, og den trives dårlig med hensyn til lave temperaturer der den står nå, spesielt når du skal inn på nettbanken etter jul, sier Magnusson og fortsetter:

– Jeg vet det fønes hardt mange steder nå. En må bare passe på så ikke plasten – både på deksler, på kabler og på elektroniske komponenter – smelter eller ødelegges av for sterk varme.

Dette er ikke en påstand tatt fra løse lufta. – Det var dette som skjedde tidligere, under tining av min gamle D-Link-ruter. Da begynte det å ryke og lukte fælt, og ruteren frøs på tallet 27 da vi fulgte lottotrekningen på NRKs nett-tv. Selvsagt ble det heller ingen gevinst, medgir Magnusson overfor Computerworld.

– Produsentene må ta sjølkritikk

– Det står ingenting om kuldeproblematikken i noen av manualene for disse produktene, og heller ingen advarsler mot å bruke fønervarme på for eksempel opptil 2000 W. Her må produsentene ta sjølkritikk, sier Magnusson.

Geir Magnusson måtte varme opp sin Apple-ruter med hårføner for å få kontakt med nettbanken. (Foto: Privat)

Computerworlds generelle råd i denne saken er vel at sterk kulde sannsynligvis er et større problem for datautstyr enn stråling fra Wi-Fi-utstyr er for mennesker, så det kan nok være fornuftig å revurdere beslutningen om å sette ruteren ut i kulda.