Må betale 3,4 milliarder i erstatning
Prissamarbeid og lignende konkurransehindrende virksomhet har innhentet Apple, og koster selskapet milliarder.
Etter fem år med juss og rettshøringer har Apple tapt en sak der prissamarbeid med fem av de største bokforlagene i USA har gjort ebøker uforholdsmessig dyre.
Det er forbrukere som har anlagt saken som et massesøksmål rettet mot Apple, og saken er avgjort ved at Apple gir seg og inngår forlik.
Må ut med milliarder
Til sammen kan saksøkerne regne med å få tilbake det dobbelte av overprisen de har betalt for bøker levert til nettbrett og smarttelefoner fra Apple.
I sum utgjør dette 3,27 milliarder norske kroner (400 millioner USD) i erstatning og 408 millioner kroner (50 millioner USD) til å dekke sakførsel og advokatsalærer.
Utbetalingene av erstatningen starter allerede til uka. Erstatningen varierer fra 12 til 56 kroner per ebok kjøpt, og variasjonen er knyttet til om bøkene var på bestselgerlista til New York Times eller ei.
Saken mot Apple og medkonspiratørene Hachette Book Group, HarperCollins Publishers, Holtzbrinck Publishers, Penguin Group og Simon & Schuster startet i august 2011 med to saksøkere. Deretter fyltes saksøkerfeltet i med blant annet det føderale justisdepartementet og påtalemakten i 33 av 50 amerikanske delstater. Hele saken ble samlet og til slutt ført for en domstol i delstaten New York.
Tapte i alle rettsinstanser
En dommer på laveste nivå dømte Apple for brudd på konkurranselovene i 2013, og dommen ble opprettholdt i ankedomstolen. I mars avviste den mektige sentrale høyesteretten i USA anken fra Apple, og selskapet var tvunget til å komme til en enighet om erstatning med saksøkerne.
De fem forlagene som var med i det opprinnelige søksmålet forhandlet seg fram til en minnelig løsning og erstatning før rettssaken startet.
Det nordamerikanske systemet for massesøksmål og erstatningsrett avviker sterkt fra det norske og nordiske systemet. Dette skyldes blant annet at forbruker- og markedsføringslovgivingen er mye strengere i favør av forbrukere her i Europa.
Apple sliter både med salg og produktnyheter. Siden februar i fjor har selskapet som en gang var børsyndling tapt nærmere tredve prosent av børsverdien.