FREMTIDEN: Det skjer spennende saker og ting hver eneste dag. Mye går under radaren. Her presenterer vi noen av disse spennende smånyhetene fra uka som gikk. Foto: Knightscope/Domenico Prattichizzo/Lisbet Jære

Teknikk fra uka som gikk

FREDAGSTECH: Spennende smånyheter som du kanskje har gått glipp av denne uken: Fysisk virtuell berøring, radiofyr for blinde og robotvakt fikk juling.

Publisert Sist oppdatert

Fysisk virtuell berøring

Mer enn 100 millioner mennesker har prøvd utvidet virkelighet – AR (Augmented Reality) – ved å spille Pokémon Go på mobilen sin. Der blir datagrafikk mikset med den virkelige verden via kameraet i mobilen, og så vipps, så har vi AR. Du kan dermed se og høre virtuelle objekter, men du kan ikke berøre eller føle på dem.

Nå har det vært gjort forsøk med hansker eller andre innretninger som festes til hendene for å gi oss sanseinntrykk der også, men de har ikke blitt spesielt utbredt. Det har vært for klumpete å ha på, og så har det ikke vært mulig å ta på fysiske ting uten å måtte ta dem av igjen. Det siste momentet taler i mot å bruke det i AR-sammenhenger, der nettopp virtuelle og fysiske ting skal kunne blandes.

Foto: Domenico Prattichizzo

Fram til nå. Den italienske ingeniøren Domenico Prattichizzo ved universitetet i Siena har kommet opp med to mulige løsninger som passer for AR, skriver magasinet Science. Begge lar brukeren ta på fysiske objekter mens de er på, og samtidig stimulere fingrene ved hjelp av ørsmå motorer som gir brukeren følelsen av å berøre et virtuelt objekt.

Den ene tres over fingertuppen, omtrent som et fingerbøll. Den har en tynn plate over selve fingertuppen, som manipuleres ved hjelp av tre knøttsmå motorer. Den andre er utformet som en ring, der motorer kan strekke huden på innsiden av fingeren, og kombinert med virtuelle synsinntrykk, lar hjernen fint lure til å tro at fingeren berører noe.

Så lener vi oss tilbake med skrekkblandet fryd, mens vi venter på hva kreative sjeler innen alskens underholdningsindustri klarer å komme opp med av anvendelser av dette.

Radiofyr for blinde

Foto: Lisbet Jære

Bluetooth radiofyr, «Bluetooth Low Energy beacons», har ikke blitt så veldig utbredt her til lands foreløpig. Disse små batteridrevne radiosenderne kan gi svært presis lokasjon, i tillegg til å sende informasjon til mobiler i nærheten.

Det bruksområdet leverandørene av slik teknologi oftest trekker fram, er å sende supertilbud rett i mobilen til folk idet de går forbi butikken som eier radiofyret, inne på shoppingsenteret. Det er ikke et stort framskritt vil mange si, kanskje mer en ekstra stein til byrden i lidelsen det å være på et shoppingsenter i utgangspunktet. Men nå har forskere på Sintef i samarbeid med Blindeforbundet kommet opp med en anvendelse som er virkelig nyttig for de som trenger det, skriver Sintefs nyhetstjeneste.

Ved å bruke radiofyr på dårlig merkede t-banestasjoner eller i store kompliserte bygninger, kan synshemmede få en veiviser i mobilen sin. Appen Travelcompanion gir navigasjonshjelp innendørs der GPS ikke virker, ved hjelp av krysspeilinger fra utplasserte radiofyr. Det gjør den ved hjelp av lettlest tekst for svaksynte, eller syntetisk tale til blinde.

Prosjektet har testet løsningen på Tøyen og Majorstuen t-banestasjoner i Oslo, der de har utplassert til sammen 62 radiofyr for formålet. Sjekk demovideo da en helt blind testet på Tøyen.

Robotvakt fikk juling

Foto: Knightscope

En sikkerhetsvakt i form av en 150-kilos robot ble slått i bakken av en full mann på en parkeringsplass utenfor et shoppingsenter i Mountain View, midt i hjertet av Silicon Valley, melder nyhetstjenesten abc7news.com.  Roboten fikk noen riper i lakken, men er etter sigende allerede tilbake i tjeneste.

Roboten det er snakk om, er en Knightscope K5, som er utviklet for å komplettere jobben til menneskelige sikkerhetsvakter og vektere. Den er utstyrt med kameraer som gir et fullt 360 graders synsfelt, som også «ser» temperaturer mellom minus 30 og pluss 500 grader. Ved hjelp av programvare klarer den å identifisere 300 bilnumre i minuttet.

Roboten patruljerer et område ved hjelp av GPS og Lidar («light detection and ranging»), som også autonome biler bruker. Når batteriet begynner å nærme seg utladet, kjører roboten selv tilbake til ladestasjonen for opplading.

Knightscope mener at robotene deres skal kunne bistå menneskelige vakter ved å ta seg av monotone og kjedelige vaktrunder, og så kunne varsle menneskene når de oppdager noe unormalt. Selskapet ser for seg at brukere av robotene vil være datasentre, næringseiendommer, shoppingsentre og sykehus. Mange er redde for at roboter og AI skal ta jobbene deres, men enkelte jobber er mindre morsomme enn andre. Kanskje en 150-kilos robot er neste generasjon parkeringsvakter i framtiden?