NYHETER:

POSITIV: Digitaliseringssministeren vil at alle skal bruke AI innen 2030. (Foto: Anders Løvøy)

Flere statlige virksomheter bruker AI

Nesten halvparten av statlige virksomheter bruker AI i HR-sammenheng. Digitaliseringssministeren har likevel et større håp for AI-bruken.

Publisert Sist oppdatert

Rundt halvparten av de statlige virksomhetene oppgir at de har tatt i bruk kunstig intelligens. Det viser ferske tall fra Arbeidsgiverbarometeret i staten.

Dette er en økning fra 2023, hvor bare 19 prosent oppga å ha brukt AI. 

De statlige virksomhetene oppgir flere områder hvor de tester ut eller bruker AI – blant annet til tjenesteutvikling, analysearbeid og sammendrag.

Digitaliseringsminister Karianne Tung har likevel troen på at flere vil benytte kunstig intelligens i årene fremover:

– Målet er at alle skal bruke AI innen 2030, og det gleder meg at så mange gjør det allerede, nettopp fordi det bidrar til bedre, enklere og raskere tjenester til folk og bedrifter. Fremover må vi løse oppgaver på en annen måte. Da må vi bruke teknologi der vi kan, slik at vi kan bruke folka våre der vi må, sier Tung i en pressemelding fra regjeringen. 

Målet er at alle skal bruke AI innen 2030, og det gleder meg at så mange gjør det allerede, nettopp fordi det bidrar til bedre, enklere og raskere tjenester til folk og bedrifter.

Retningslinjer for AI

Arbeidsgiverbarometeret er en undersøkelse som er utviklet av kommunal- og moderniseringsdepartementet. I år ble undersøkelsen besvart av 122 HR-ledere i det statlige tariffområdet. 

Undersøkelsen viser at bare to prosent av virksomhetene bruker generativ AI aktivt i ulike arbeidsprosesser innenfor HR, mens 39 prosent bruker dette i avgrenset omfang i HR-sammenheng. 21 prosent av virksomhetene har utarbeidet retningslinjer for bruk av AI i virksomheten, mens 35 prosent jobber med dette.