ØKONOMI:

NEDTUR: Også i Asia har børsene falt, her ved Nikkei 225-indeksen, som falt kraftig sent i uken. (Skjermdump fra Yahoo Finance)

Fundamentalt børsfall kloden rundt

Alle de toneangivende børsene kloden rundt faller. Enkeltaksjer krakker, frykten for resesjon øker og tek-aksjer er i sentrum av fallet. Men Apple flyter oppå bølgene.

Lavere industriproduksjon senket USA-børsene torsdag. Asia fulgte etter natt til i fredag, der europeiske børser også fikk motgang. Så kom katastrofale jobbtall fra USA. Frykt for resesjon i USA og blodrøde børser avslutter uka.

Veksten i antallet nye sysselsatte i USA var lavere i juli enn ventet, med 114.000 nye jobber. Dermed stiger arbeidsledigheten i USA for fjerde måneden på rad til 4,3 prosent. Dette er over hva som ventet, som var 4,1 prosent.

Ifølge Reuters var det ventet at sysselsettingen skulle økt med 175.000.

– Dette kan bety et dobbeltkutt i september, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets om renteforventningene fremover til Finansavisen etter de svake tallene.

Og det er nettopp dette aktører i markedet har snakket om den senere tiden – frykt for at USA skal bremse opp, og at rentene må settes ned for å gi økonomien gass.

Tek-krakk

Etter at Intel og Amazon presenterte resultatene torsdag kveld, falt de to aksjene kraftig i etterhandelen. Intel var ned 25 prosent med en gang, og var ned 34 prosent da børsene stengte.

LES OGSÅ: Historisk masseoppsigelse hos Intel: 15.000 jobber skal bort

AI-prosessorprodusent Nvidia har dessuten fått juling på Nasdaq i juli. Siden 10. juli har aksjen en fjerdedel av aksjeverdien forsvunnet fra selskapsverdien (24,1%). Aksjekursen har likevel fortsatt steget 53 prosent siden første august i fjor.

I skrivende stund har ikke den japanske Nikkei-indeksen åpnet for handel ennå, men natt til fredag falt den 5,8 prosent, som nærmest er for et krakk å regne etter dagens standard. Den bredere Topix-indeksen falt med 6,14 prosent.

Kinesiske Hang Seng falt 2,1 prosent også den engelske FTSE-indeksen falt mer enn 1 prosent fredag.

Gode tall – dårlig kurs

Mens aksjekursen i Amazon falt kraftig, skyldes ikke det tallene i seg selv, som i Intels tilfelle. Amazon doblet overskuddet, blant annet på grunn av gode tall for AWS (Amazon Web Services), og resultatet var over forventningene fra analysekorpset.

Det sier litt om kraften i tallene om industriproduksjon og sysselsetting at Amazon-aksjen falt nær 10 prosent i løpet av torsdag, og fortsatte å falle fredag. Aksjen har falt over 11 prosent halvannen time ut i handelen fredag ettermiddag, norsk tid.

Også Microsoft leverte noe bedre tall enn hva markedet hadde forventet på forhånd, da de presenterte sine resultater tirsdag denne uken. Mens man trodde at de skulle omsette for 64,5 milliarder dollar, omsatte de for 64,7 milliarder dollar. Inntektene steg samtidig med 15 prosent fra i fjor.

Likevel falt aksjekursen falt med 4,6 prosent siden tirsdag.

Men ikke Apple…

Selv om mye er mørkt for mange, er ikke alt bare møkk.

Når alle sliter, ser verdens største selskap nok en gang ut til å klare seg tross alle negative bevegelser. Da selskapet la frem tall torsdag slo selskapet forventningene, der omsetningen steg til 85,8 milliarder dollar i andre kvartal, en stigning på 5 prosent fra samme kvartal 2023.

Overskuddet i andre kvartal havnet på 21,4 milliarder dollar.

Apple-aksjen falt riktignok med 1,9 prosent torsdag, men har så langt fredag tatt seg opp 2,6 prosent i dag.

I Norge var Oslo Børs ned 2,8 prosent ved stengetid fredag, kraftig drevet av et fall i oljeprisen.