ARENDALSUKA:

(Foto: Jeanette Olsen)

Arendalsuka – se opptak av onsdagens debatter

Gikk du glipp av noen av debattene? Her kan du se opptak fra onsdag.

Publisert Sist oppdatert

Computerworld ønsker å være en del av meningsutvekslingen på Arendalsuka. Sammen med kommunikasjonsbyrået Coxit, som har en etablert scene på Solsiden restaurant midt i Pollen, skaper vi en arena der vi adresserer mange av de sentrale temaene i år. 

På denne siden kan du følge alle debattene på scenen til Computerworld og Coxit under Arendalsuka. Det fulle programmet finner du her, og opptak fra debattene vil bli publisert her fortløpende når de er klare. 

Kl. 09.00

Teknologien møter mennesket - men hva skal vi regulere - og hva skal vi velge å heie på?

Hvilke teknologiske fremskritt bør reguleres for å beskytte samfunnet og individets rettigheter, og hvilke innovasjoner vi bør fremme og støtte for å skape en bedre fremtid?

Medvirkende:

Lasse Ruud – CEO, Power AI
Sverre Stenseng – journalist, Computerworld
Magnus Brøyn – debattleder, Coxit

Kl. 10.00

Look to Nor(D)way

Det skjer mye i Nord-Norge og årets debatt handler om by- og stedsutvikling i lys av den sikkerhetspolitiske situasjonen, som nå påvirker befolknings- og samfunnsstrukturen nordpå. For hvilken fremtid utvikles det for og hva er de viktigste aspektene å ta med seg gitt dagens situasjon? Bør vi snakke mer om sikkerhetspolitikk og mindre om distriktspolitikk for å øke attraktiviteten, bosettingen og næringsutviklingen i Nord-Norge? 

Samtidig bygges det en rekke store flyplasser i Nord-Norge (deriblant i Evenes), som blir selve bindeleddet mellom byene og stedene, for folk og næringsliv i regionen. Sammen med nye digitale flytårn, gjør dette Nord-Norge mer tilgjengelig enn noen gang, med flyplassene som nye episentre. I tillegg har NATO for alvor begynt å se til hele den nordlige regionen - på tvers av landegrensene - med Nord-Norge som en strategisk region med grense til både Sverige og Finland. Hvilken betydning har dette for arbeidsplasser og infrastruktur?

Medvirkende:

Abraham Foss, konsernsjef, Avinor
Bent-Joacim Bentzen, statssekretær, Samferdselsdepartementet
Ronny Wilhelmsen, Sametinget
Nils Foshaug, forsvarspolitisk talsperson, Arbeiderpartiet
Bernt Nordby Skøien, daglig leder, Clemens Eiendom
Magnus Brøyn, debattleder

Kl. 11.00

Godt inneklima for store og små

Vi er alle opptatt av miljøet og klimaet, men mange er ikke klar over at luften vi puster innendørs er mer forurenset enn luften utendørs. Samtidig tilbringer vi mesteparten av tiden vår innendørs. Hva skal til for å skape et godt læringsmiljø for barna våre og samtidig tilby god luftkvalitet som gjør de ansatte mer fornøyde og produktive på kontorer rundt i Norge?

Medvirkende:

Guro Birkeland, Generalsekretær, Norges Astma- og Allergiforbund
Alfred Bjørlo, Stortingspolitiker, Venstre
Atle Fretheim, Fagdirektør, FHI
Camilla Ditlefsen, Rentokil Initial
Magnus Brøyn, Debattleder

KL. 12.00

Russerhytter, skatteundragelser og økonomisk kriminalitet. Hvordan få kontroll på skjult eierskap?

Russiskeide hytter midt i norske militær områder. Og eiendomsmeglere som går i krig mot kriminelle med tresleiv som våpen. Hvor langt bør staten gå for å kontrollere eierskap i fast eiendom? Og er pliktig tinglysing svaret?

Det er relativt enkelt å skjule reelt eierskap til eiendom i Norge. Dette gir rom for hvitvasking og skatteunndragelser. Regjeringen ønsker bedre oversikt over hvem som er reelle eiere av eiendom. Men verken lovverk eller praksis i dag er tilrettelagt for å gi nødvendig kontroll. Samtidig advarer norsk etterretning mot at fremmede stater med uærlige hensikter gjør strategisk oppkjøp på norsk jord.

Vi tar debatten om hvilke virkemidler staten kan ta bruk for å få bedre nasjonal kontroll over eiendom. Bør eiendomsmeglere ilegges en utvidet rapporteringsplikt? Kan Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Kartverket og Forsvaret fritt dele informasjon? Er de nasjonale registrene våre gode nok? Og bør vi innføre pliktig tinglysing og konsesjonsplikt?

Medvirkende:

Hannah Cook, Direktør Eiendomsdivisjon, Kartverket
Anne-Sofie Rønnfeldt, Utenriksreporter, TV2
Henning Lauridsen, Administrerende direktør/CEO, Eiendom Norge
Geir Stenseth, Professor dr. juris, UiO/Det juridiske fakultet
Nina Schanke Funnemark, Skattedirektør, Skatteetaten
Kristin Wist, Avdelingsdirektør Grunnleggende nasjonale verdier, NSM
Magnus Brøyn, Debattleder, Coxit

Kl. 15.00

Sosial bærekraft og reell medvirkning

Sosialt entreprenørskap handler om å utvikle lokalsamfunn i harmoni med folks interesser og god lokal medvirkning. Norge er et langstrakt land med stor variasjon mellom by og bygd. Vi tar debatten om hva som skaper det lokale engasjementet og hvordan Norge bygges sted for sted, by for by.

Medvirkende:

Åse Kristin Ask Bakke, Fraksjonsleder (Ap), Familie- og kulturkomiteen
Stig Ove Ølmheim, Ordfører (Ap), Sogndal kommune
Anne Sofie Bjørkholt, Partner/advokat, Advokatfirmaet BAHR
Einar Kleppe Holthe, Natural StateMagnus Indrebø, Direktør Forretningsutvikling, Clemens Eiendom
Magnus Brøyn, Debattleder

Kl 16.00

Teknologi som får unge i jobb (joa, det er mulig å skape økt engasjement for alle på nye måter)

Ved å ta i bruk teknologi som engasjerer, kan man enklere få unge ut i arbeid. Gjennom bruk av innovative verktøy kan de unge på en enkel måte få relevant opplæring, bygge ferdigheter, og skape spennende karrieremuligheter. Næringslivet trenger plattformer som inspirerer til vekst og lærer ungdom å møte livets utfordringer med en positiv innstilling. I denne debatten vil vi ta for oss suksesshistorier, utfordringer, og diskutere de nyeste trendene innen digital utdanning og arbeidsformidling.

Medvirkende:

Christian Træland, LICC
Tonje Køber, Seksjonssjef, SSB
Even Bolstad, Daglig leder, HR Norge
Madelen Kloster, Leder, Elevorganisasjonen
Magnus Brøyn, Debattleder