ARENDALSUKA:

(Foto: Jeanette Olsen)

Arendalsuka – se opptak av tirsdagens debatter

Gikk du glipp av noen av debattene? Her kan du se opptak fra tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

Computerworld ønsker å være en del av meningsutvekslingen på Arendalsuka. Sammen med kommunikasjonsbyrået Coxit, som har en etablert scene på Solsiden restaurant midt i Pollen, skaper vi en arena der vi adresserer mange av de sentrale temaene i år. 

På denne siden kan du følge alle debattene på scenen til Computerworld og Coxit under Arendalsuka. Det fulle programmet finner du her, og opptak fra debattene vil bli publisert her fortløpende når de er klare. 

Kl. 09.00

Bærekraftrapportering

Vil det gi resultater for miljøet, eller er det bare mat for konsulentselskaper? Og, er vi klare for å møte rapporteringskravene som kommer fra 2025?

Debattleder:

Magnus Brøyn – Magnus Brøyn er byråleder i Coxit Public Relations og teknologiekspert

Medvirkende:

Knut Halvor Hansen – Styremedlem i Clemens Eiendom
Henrik Taubøll – Partner og eiendomsadvokat i Haavind
Iselin Paulsen – Director of Public Relations i Radar Group
Christine Lundberg Larsen – Managing director i Amesto Footprint

Kl. 10.00

Olje & gass – leder vi an i AI-utviklingen?

Mange mener lokomotivet olje & gass ikke har fulgt med på AI-løpet som går om dagen. Henger de virkelig etter, og i så fall hvorfor?

Debattleder:

Magnus Brøyn

Samtalepanel:

Susanne Møgster Sperrevik – Styremedem Norsk Kjernekraft og styremedlem Glex AS
Anders Løvøy – Ansvarlig redaktør, Computerworld

Kl. 11.00

Gjør norsk skattepolitikk at vi får færre startups og scaleups – og skalerer det egentlig bra nok?

Har den norske skattepolitikken gjort at det er blitt vanskeligere å starte opp i Norge? Hva betyr egentlig exitskatten og formuesskatten på arbeidende kapital for innovasjonstakten i Norge? Føres det en politikk som heier på alle de små og store bedriftene - som hver dag bidrar til verdiskaping, innovasjon og utvikling - både i byene og i distriktene?

Norge er samtidig et av landene i verden som produserer flest rike mennesker. Den norske modellen - med gratis skole og helse - bidrar til at mange får litt mer, men det er få som får veldig mye. Betyr dette at vi kommer til å lykkes i fremtiden eller flytter innovasjonen sammen med kapitalen til Sveits for godt?

Debattleder:

Magnus Brøyn

Medvirkende:

Gunnar Stavrum, Ansvarlig redaktør, Nettavisen
Trond Riiber Knudsen, Founder and CEO, TRK group
Ingvild Meland, Direktør strategi og samfunnskontakt, Nysnø invest
Harald Hauge, Partner / Skatteadvokat, Wikborg Rein

Kl. 12.10

Vi skriker etter flere og bedre boliger - for alle - men hvorfor er det så vanskelig å levere?

Det er ikke rart at det bygges for lite i Norge. Reguleringsplaner og planlegging av byggetiltak er blitt unødvendig ressurs- og tidkrevende. For hvor mye er det nødvendig å detaljregulere? Byggeprosjekter, store eller små, må gjennom mange faser og vurderinger, før etaten kommer med avgjørelsene. Og det er makten som teller. For bedriver de et maktmisbruk i byggesaker der de sitter med siste finger i spillet? Bør planmonsteret temmes - i en tid hvor alle skriker etter flere og bedre boliger - eller må vi bare finne oss i at makta rår i etaten?

Debattleder:

Magnus Brøyn

Medvirkende:

Arve Juritzen, Fraksjonsleder for byutvikling i Oslo, Høyre
Tarje Wanvik, Direktør Plan- og bygningsetaten, Bergen Kommune
Steinar Skui, Prosjektsjef, Gjelsten Bolig
Henrik Taubøll, Partner og eiendomsadvokat, Haavind
Knut Halvor Hansen, Bykon

Kl. 13.00

Nasjonvern - Hvordan bevarer vi informasjonsoverlegenheten?

Debatt i regi av Kartverket.

Den endrede geopolitiske situasjonen stiller økte krav til innsamling og formidling av data knyttet til beredskap og totalforsvar. Samtidig må vi sikre at kun de som skal ha data om kritisk infrastruktur får tilgang til dem. Norge er blant landene i verden som har de mest detaljerte kartdataene på fastlandet. Det krever at vi ser med nye øyne på hva som skal deles åpent

Medvirkende:

Johnny Welle, Kartverkssjef, Kartverket
Birger S. Clementsen, Direktør innovasjon og støttetjenester, Stavanger Kommune
Geir Arild Engh Hellesvik, Avdelingsdirektør for forsvar mot avanserte digitale trusler, NSM
Trine Lise Sundnes, Stortingsrepresentant, Arbeiderparti
Magnus Brøyn, Debattleder, Coxit

Kl. 14.00

Ser vi ikke skogen for bare trær?

En skog kan være så mangt, men er det reelt sett mulig å utvikle robuste og bærekraftige tettsteder og småbyer uten å røre landbruks- og skogarealene? Mellomstore kommuner skriker etter å skape nye arbeidsplasser og tiltrekke seg innflyttere, men hvordan skal de gjøre seg attraktive i randsonen av storbyenes urbane magnetkraft? Og hvor viktig er det egentlig med god bokvalitet og spennende næringsutvikling? Norge trenger arealkrevende næringer for å lede an i det grønne skiftet, men det er ikke lenger plass til arealkrevende næringer i storbyene. Skal all verdiskapning skje på kontorer i storbyene eller skal den nye veksten skapes på steder med nærhet til storbyene?

Medvirkende:

Idar Kreutzer, Direktør, NHO
Kjersti Bjørnstad, Statssekretær, Klima- og miljødepartementet
Hedda Foss Five, Regionleder, UN Global Compact Telemark/Vestfold
Sigrid Z. Heiberg, Fylkesleder Oslo, Miljøpartiet De Grønne
Knut Halvor Hansen, Styremedlem, Clemens Eiendom
Magnus Brøyn, Debattleder

Debatt i regi av Clemens Eiendom

Kl. 15.00

Regulering og krav til AI-løsninger

EUs nye lovgivning om kunstig intelligens fått grønt lys og Norge har en aktiv tilnærming til AI-regulering og har vært bidragsyter til EU AI Act. Lovgivningen, som er den første av sitt slag i verden, er en milepæl som både adresserer teknologiske utfordringer og skaper nye muligheter for samfunnet og økonomien. Kanskje kommer US AI Act, og hvem vet, kan det hende at til og med den store kineser må vurdere å ta personvern på alvor for første gang i den digitale tidsalder?

Medvirkende:

Lasse Ruud, CEO, Power AI
Anders Løvøy, ansvarlig redaktør, Computerworld
Magnus Brøyn, debattleder

Kl. 16.00

Tar AI’en over identiteten vår? Og er det egentlig så farlig da?

Allerede i løpet av året vil mange oppleve at deres levende digitale DNA stjeles. Først stjeles stemmen og deretter vil ansiktet kunne brukes til å samhandle med andre, også i videomøter, uten at det faktisk er dem selv! Det digitale speilbildet er i ferd med å få et eget pulserende og snakkende liv. Teknologien utvikler seg så fort at vi allerede sliter med å begrense potensialet for misbruk. Og verre vil det bli.

I et samfunn stadig mer formet av digitale interaksjoner representerer deep fakes en alvorlig trussel mot personlig og kollektiv sikkerhet. Din digitale identitet – inkludert ditt ansikt og din stemme, de mest grunnleggende aspektene av vår personlige eksistens – står nå i fare for å bli manipulert og utnyttet. Hvordan skal vi klare å holde maska?

Medvirkende:

Trond Solberg – CEO, Defendable
Lars Eidsten – System Engineer Manager, Fortinet
Anders Løvøy – Ansvarlig redaktør, Computerworld
Magnus Brøyn, Debattleder

Kl. 17.00

Tapas´n Tech Talk

I kjent stil inviterer vi til nok en engasjerende og livlig prat med teknologiprofiler på Arendalsuka. Magnus Brøyn vil lede en dynamisk samtale der aktuell tematikk og trender innen teknologi er på agendaen.

Medvirkende:

Lasse Ruud – CFO, Ayfie
Anders Løvøy, Ansvarlig redaktør, Computerworld

Debattleder: 

Magnus Brøyn